Умъртвяването на хиляди добичета в Странджа заради новата за страната

...
Умъртвяването на хиляди добичета в Странджа заради новата за страната
Коментари Харесай

Породиха съмнение, че умишлено убиват района

Умъртвяването на хиляди добичета в Странджа поради новата за страната ни и за Европейски Съюз болест чума по дребните преживни животни изкара животновъдите от района на митинги и сложи доста въпроси, на които към момента отговорите не са ясни. Стопаните на избитите животни са обезверени и настояват, че паричните компенсации са дребни, тъй като, с изключение на директните загуби, имат и косвени. А и не парите са това, което ще изпълни стадата им още веднъж. За региона на Странджа това не е първата сходна рецесия. Преди към 7 години там животните бяха избити поради шап. По горещата тематика беседваме с народния представител от "БСП за България " Румен Георгиев, който е член на парламентарната комисия по земеделието и храните и на комисията по околната среда, а е и експерт по агрономия и стопанска система.

"С тези минимални компенсации хората са обречени "

"Ако си бяха замълчали и локалните, може би щяха да избият не 4, а 8 или 10 хиляди животни "

- Г-н Георгиев, към момента няма отговор по какъв начин тъкмо е "дошла " в страната чумата. Изглежда, като че ли не се работи по този въпрос, а е значимо най-малкото за взимане на съответни ограничения. А и се бяга от въпроса какво е равнището на биосигурността в страната.
- Този проблем поражда повече въпроси, в сравнение с отговори. Може да приказваме даже и за биотероризъм. И такива изказвания се прокрадват към този момент, и е учудващо, че министър председателят не е назначил към момента инспекция. Учудващо е, че и прокуратурата, и ДАНС не са се самосезирали, защото към този момент става въпрос и за национална сигурност.
Унищожава се един от най-развитите и най-печеливши браншове в България в областта на отглеждането на животни преди 1989 година Дали не става въпрос за умишлени дейности, за икономическа война по отношение на България? Това са главните проблеми. Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров призна, че има неточност, слаба организация в целия развой. Т.е. виждаме несъзнателно или съзнателно безучастие от страна на страната.
За избиването на дребните преживни животни - овце и кози, в Странджанско няма никакво ветеринарномедицинско съображение, няма формален писмен документ. Зам.-министърът призна, че от Брюксел не е изпратено мнение или решение за такова всеобщо изтребване на към този момент над 4 хиляди животни. Това са цели области, в които се унищожава поминъкът. Защо не се направи разбор по какъв начин навлиза тази болест в България? Не е ясно. Да, от Турция, само че по какъв начин? Министър Порожанов призна по време на парламентарен надзор за така наречен джамбазлък, за незаконен импорт от Турция.
- Кой носи отговорността за това? Нали нашите управляващи?
- Именно. Направиха щаб с министрите на земеделието и на вътрешните работи, само че не виждаме от техните изказвания никаква сигурност, никакви ограничения, никакъв разбор за незаконен импорт в България. Естествено, че държавното управление е отговорно за това, не е отговорна опозицията. Не е ясно дали са спазени регламентите на Европейски Съюз за карантинен период, за разстояние? Как тъкмо, по какъв метод беше взето решение за толкоз бързо и всеобщо заличаване на голям брой животни?
- От БАБХ споделят, че избиването няма опция. Но въпреки всичко, доколкото разбирам, Европейски Съюз не изключва вид имунизиране при поискване от страна на нашето държавно управление?
- Не изключва. А и няма заповед, няма решение за това всеобщо и бързо изтребване на голям брой животни. Вижда се, че огромна част от тези стада са безусловно здрави, клинично здрави. Трябваше да бъде добре разпитан и да се проучват обстоятелствата от ветеринарния доктор, който е разкрил тази болест. Как тъкмо е взел кръвните проби? Буди подозрение за какво не се изпрати паралелна проба и в Германия с изключение на във Франция, с цел да се направи този разбор?
- Имате поради, че за по-голяма сигурност проучванията трябваше да се създадат редом в няколко самостоятелни лаборатории?
- Разбира се, най-малко в три лаборатории, или най-малко в две - във Франция и в Германия, с цел да забележим дали ще бъдат идентични пробите. Как по този начин толкоз бързо пробите от Франция стигнаха на идващия ден? По-принцип е нужна към една седмица, с цел да се извършат проучванията, а още на идващия ден след откриването на заболяването от този ветеринарен доктор стартира и избиването. Симптомите също будят въпроси.
Съмнявам се, че в БАБХ са останали положителни експерти. Оттам идва и казусът, от слабата организация - както на управлението на БАБХ, по този начин и на експертите. Това е реалност и прибързаните дейности го демонстрираха - липса на всевъзможни съответни дейности. Дали са умишлени или неумишлени, би трябвало да се направи доста бърза инспекция. Затова споделям, че е належащо и прокуратурата, и ДАНС да се сезират за аргументите за протичащото се в Странджа.
Говори се, че след случилото се хората към този момент няма да се занимават с отглеждане на животни. Не стига, че това е най-обезлюденият регион в България, само че по този начин огромни площи ще се освободят и естествено цената на земята ще падне. Ето още един детайл за самосезиране на службите - дали не става въпрос за умишлени дейности за обезлюдяване и изкупуване на тази територия.
- Обезщетенията, които ще се изплатят на фермерите, въпреки и бързо, ще решат ли проблемите им? Какви ще са последствията след избиването на животните?
- Бързо започнаха да изплащат компенсациите, тъй като ножът опря до кокала и ситуацията в региона е много нажежена. Протестите не престават и ръководещите се забързаха с компенсациите. Въпросът е дали са задоволителни, защото при тази обстановка наложително трябваше целият Министерски съвет, министърът на земеделието да изискат форс мажорни обезщетения за производителите, както биха създали останалите европейски страни. Много добре си спомняме и французи, и италианци, и гърци по какъв начин действаха при сходни обстановки и си осигуряваха спомагателни средства от Европейска комисия. Нашите това не го направиха, най-малко не съм чул за такова искане към Европейска комисия.
С тези минимални компенсации хората са обречени. Едно стадо не се прави от през днешния ден за на следващия ден, минават години, най-малко две са нужни. Само че тези хора преди 7 години с шапа, а в този момент - с чумата, към този момент са обезверени. Вероятността стопаните на тези 22 или повече стада да се занимават с отглеждане на животни не е огромна. Половината ще се откажат, защото не виждат смисъл да работят интензивно, а най-после целият им труд да бъде погубен. Затова приказвам за национална сигурност - дали съзнателно не се унищожава цялостен район! През последните години с над 1 млн. понижиха овцете, които се отглеждат в България. А знаете, че по-голяма част от вноса на месо идва от Турция и от други страни.
- Нова Зеландия и Австралия имат огромни квоти за импорт в Европейски Съюз.
- Отново става въпрос за стопански детайли. И тук страната, държавното управление, в случай че беше на мястото си, щеше да направи риск разбор, а с тези прибързани дейности се унищожава цялостен район.
- Точно поради това евродепутатът от левицата Момчил Неков поде самодейността да се създаде тактика за овцевъдството и козевъдството в България, който е пъхнат в ъгъла бранш.
- Естествено, че би трябвало специфична тактика. Трябва да се вземат ограничения за бранш, който е обичаен за българското отглеждане на животни. Такъв разбор, такава тактика няма. Но това важи за всички агросектори. Същото е в зеленчукопроизводството.
- Май единствено зърно има в тази страна.
- В целия Европейски Съюз агроолигарсите във връзка с дотациите се намират в България, в Европа няма агроолигарси. Което приказва за цялостен безпорядък, за безредица в нашето земеделие, в нашия животновъден бранш. И в случай че тази тактика не се направи, ще унищожим и свиневъдството. От север наближава африканската чума. И не виждам добър излаз за България, в случай че това държавно управление продължи да ръководи.
- Казахте, че прокуратурата и ДАНС би трябвало да се сезират. Ако това не се случи, по какъв начин разчитате сходно безучастие?
- Бездействието е или несъзнателно, или съзнателно.
- Чак след митингите властта стартира да огласява елементи за протичащото, а до неотдавна слушахме единствено за "успехите " на европредседателството. Преди това за казуса с чумата се мълчеше, към този момент признаха единствено за слаба връзка с животновъдите.
- Абсолютно съм сигурен, че с цел да приключи този пиар за председателството, този надут балон, съзнателно се забави официализирането на казуса. И след това - след дъжд качулка - въпросът бе изнесен в общественото пространство. Просто подцениха казуса. И той избуя от несъответстващи дейности. Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров сподели, че са правени срещи в Ямбол, Бургас, Болярово. Ама тези животновъди са в селата. На процедура той призна, че не е имало самостоятелен метод, което е неточност.
- Т.е. правили са си работата, едвам си вземат парите - по този начин го разгадавам.
- Формално, педантизъм. Това са хора, които не мислят за българското отглеждане на животни, изобщо за целия поземлен бранш, всичко се прави официално. Само че този път нещата ескалираха. Хората съумяха с дейностите си да спасят някои райони. Ако си бяха замълчали и локалните, може би щяха да избият не 4, а 8 или 10 хиляди животни.
- Сформираният от премиера щаб забрани събирането на хора в 10-километровата зона, което може да бъде разчетено като възбрана за митинги на животновъдите.
- Ами, разумно. Като забранят събиранията в тази 10-километрова зона, ще лимитират и митингите, това е по този начин. Но буди подозрение и самото загробване.
- Имате поради адекватността на тези процедури? Как се прави загробването на животните?
- Някъде се прокрадва информация, че на някои места не се прави по този начин, както би трябвало да бъде. И по-късно кучетата изравят част от телата, някои роми също вършели неправилни неща, като изравяли труповете.
- По тези въпроси не се приказва обаче.
- По тези въпроси не се приказва и няма сигурност. Затова дано държавното управление да изнесе обстоятелства, с цел да се успокоят хората.
Защо профилактичният проект за битка със заразните заболявания при животните да не се регистрира пред Народното събрание? Защото виждаме какъв голям проблем сътвори една заразна болест. Защо да не се регистрира по какъв начин се прави този проект? Няма такава процедура, а виждаме какъв брой сериозна е тематиката с биотероризма, с развиването на заболяванията, съответно да вземем за пример с африканската чума по свинете. Това е извънредно значим въпрос.
- Ще има ли чуване на шефа на БАБХ или на аграрния министър в комисията по земеделие, която е експертният орган към Народното събрание?
- И на предишното съвещание на комисията по земеделие, и в петък на парламентарния надзор задавахме въпроси на министъра, а отговорите към този момент са обществено известни. Но шефът на БАБХ доктор Дамян Илиев наложително би трябвало да пристигна в комисията. Ще желаяме и оставки, защото това е несправяне. И освен несправяне, а е извънредно рисково и от позиция на националната сигурност. Защото унищожаването на голям брой стада в най-обезлюдения регион освен в България, а и в Европа, буди доста съществени въпроси и подозрения.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР