Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково. Това съобщи

...
Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково. Това съобщи
Коментари Харесай

Порожанов: Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково

" Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково ". Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково към този момент да е завършила. Той увери, че умъртвяването е осъществено по човечен метод и по същия метод животните са загробени, заяви БГНЕС.

Баба Дора и всички притежатели на умъртвени животни ще получат компенсации, увери министърът. Още в понеделник компенсациите ще получат хората, чиито стада бяха евтанизирани предните дни, баба Дора и останалите притежатели, ще получат парите до седмица. Предстои дезинфекцирането на последните три двора. Това ще се случи още през днешния ден.
През седмицата оборите ще бъдат почистени, стана ясно още от думите на Порожанов. Министърът изясни, че проби ще не престават да се взимат на всеки 20 дни. Сега това става на зона от 10 км, като тя ще се разшири на 20 км, добави организация Фокус.
В Болярово към момента не са взети втори проби от животните.
" За мен държанието на тези стопани в Болярово не е обикновено. Лично подсигурявах на хората, че заповедта за евтаназия ще бъде спряна, до момента в който не се вземат втори проби. Те желаеха втори ветеринарен доктор – и това изпълнихме ", сподели още министър Порожанов и уточни, че за него е неразбираемо, за какво към момента има стопани, които отхвърлят втори проби.
Припомняме, че тази заран жандармерията изведе доброволците, които пазеха животните в Шарково, от селото. Беше въведена карантинна зона от три километра в региона на Ямболско.
Според заповедта на Агенцията по храните в селото не се позволяват коли и хора, които нямат адресна регистрация в селото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР