Ултрамаратонецът Андрей Гридин успешно завърши за два дни една пълна

...
Ултрамаратонецът Андрей Гридин успешно завърши за два дни една пълна
Коментари Харесай

Ето как Андрей Гридин постигна нещо уникално

Ултрамаратонецът Андрей Гридин сполучливо приключи за два дни една цялостна обиколка на Софийското поле по 220-километровия маршрут на тридневното ултра съревнование „ Софийски манастири”, което ще се организира от 14-ти до 16-ти септември 2018 година През миналия уикенд Гридин първи тества това извънредно тестване на човешките благоприятни условия, в което трябваше да се оправи с дистанцията от 220км с над +6000м сборна позитивна денивелация на „ Софийски манастири”.

Маршрутът обикаля Софийската Света гора, като минава около 25 манастира от общо 40-те в покрайнините на София, и минава поредно през 6 планини – Люлин, Витоша, Плана, Лозенска, Средна гора и Стара планина. Това беше втората най-дълга отдалеченост, преминавана едновременно от професионалния спортист, откакто през февруари тази година той финишира втори в класирането на най-дългата, 270км отдалеченост на ултра предизвикването Transgrancanaria 360, обикалящо целия о. Гран Канария, най-големия от испанските Канарски острови в Атлантическия океан при крайбрежията на Африка.

„ Всичко зависи от времето. Ако е такова време като днеска и като през вчерашния ден, е доста тежко. Във втората част съвсем няма чешми, рекички и би трябвало да носиш доста вода със себе си. Но първия ден е съвършено. Тук са Драгалевци, Бояна, това е обичаното ми място. (Обиколката) мина екстра. Надявах се да е по-бързо, но горещото време ме изтощи много” – разяснява 30-годишният Андрей Гридин пред камерата на SKI.BG незабавно откакто пресече символичния край на Бонсови поляни.

Гридин стартира своя пробег по маршрута на „ Софийски манастири” този петък, 10 август 2018 година, тъкмо в 8:03ч. от Бонсови поляни в Люлин планина, покрай Горнобанския манастир. След като мина през Владая, Андрей стигна до „ Светената вода” над Бояна в 9:25ч., след това навръх втория час, в 10:07ч., мина около Драгалевския манастир и безпрепятствено и в темп продължи през гората към село Бистрица.

На четвъртия час от старта спортистът към този момент беше над Кокаляне и 15 минути по-късно стигна до Дяволския мост, навръх границата сред Витоша, Плана и Лозенската планина. Последва провиране по тясното усойно дефиле на река Искър под крепостта Урвич, като трасето на няколко пъти пресича реката през няколко брода. Тук мъченият от огромната обедна горещина спортист на драго сърце се гмурна за тонус и „ поплува” в едно от вирчетата, преди да продължи обновен към село Габра.
На 7-мия и половина час от старта Андрей мина наоколо до с. Габра, заобикаляйки строго охранявания периметър на депото на Директива за птиците „ Радиоактивни отпадъци”.
След 8:30 часа тичане маратонецът мина и през пункта в местността „ Побит камък” край Нови хан (68км), където ще бъде финалът за първия ден на ултра надпреварата „ Софийски манастири”. Интересен подробност е, че точно от тук е прекосявала границата сред Княжество България и Източна Румелия, преди Съединението.
Час и половина по-късно, към 18:00ч, Андрей Гридин стигна до язовир Огняново (80км) и мина покрай Огняновския манастир, към този момент навлизайки в Средна гора. Умората от дистанцията и най-много от горещината беше забележима, само че няколко облачета по другояче безпределно синьото небе и слизащото все по-надолу по небосклона слънце окуражаваха Андрей да продължава решително напред. Преди финала на първия ден, Гридин мина през с. Голема Раковица и направи къса отмора на 12-тия час в родното село на Елин Пелин – Байлово (93км). След изминати 107 км за първия ден беше време за отмора. Ултрамаратонецът финишира в центъра на село Саранци за 13 часа и 24:33 минути. Време беше за няколко часа сън.

Стартът на втория ден беше даден тъкмо в 6:45ч. в центъра на Саранци. Леко отпочиналият Гридин в положително движение мина през Осоица и стигна след към 2 часа от старта до Елешница. При прекосяването през село Сеславци на четвъртия час, доброволците Даниел Иванов и Станимир Димитров от trailrunners.bg се причислиха към Андрей като компания. Поздравления за първите му пейсъри в това премеждие! След 5 часа и половина тичане за втория ден той мина и Локорско, където ще бъде финалът на втория стадий от трасето на „ Софийски манастири”. Остават му „ само” 74км. Най-големият проблем през този ден несъмнено е жаркото слънце, което напича грубо, а теренът в съвсем цялата си част е открит.
След с. Сеславци Андрей мина над Подгумерския манастир, поразхлади се на едно поточе и на 6-тия и половина час от старта доближи Нови Искър, още веднъж бягайки самичък.

След малко по-продължителна отмора, в 14:00ч. Гридин потегли от Нови Искър и след минаване около Балшенския манастир над с. Балша доближи за малко под 10 часа до Шияковския манастир при с. Шияково. Вече го наболяват мускули и стави, темпото се забавя, само че остават „ само” маратонските 42 км.

След 11:20 часа пробег Гридин към този момент е в Хераково, където взима щеки за облекчение. Остават му още 25 км до финала. Около 19:15 ч. Андрей минава пред Клисурския манастир, слънцето към този момент клони към залез, температурите спадат, въздухът е по-свеж, силите се връщат и ултрамаратонецът не просто бяга, а напряко лети по следата на своя GPS трак. Гледката към Софийската долина с наобиколилите я планини и целия маршрут на „ Софийски манастири” чак до хоризонта е величествена.

Кратка отмора, студена вода и няколко части свежа любеница в 20:45 ч на спонтанен пункт по залез слънце над квартал Михайлово над Банкя. Гридин потегля със разпален първенец. Остават 10 км. Хайде, не остана!

По мрачно, съпроводен от падащите звезди на Персеидите, в 22:20 ч вечерта Андрей Гридин сполучливо финишира на Бонсови поляни и по този начин сполучливо приключи за два дни цялостната обиколка на Софийското поле по 220-километровия маршрут на тридневния ултрамаратон „ Софийски манастири”. За да бъдем точни, Гридин измина дистанцията през втория ден за 15 часа и 36:25 минути.

След края на тестването, на въпроса какво ще пожелае на своите почитатели и на всички фенове на бягането, Гридин отговори: „ Най-важно е здравето! Със здравето могат да стигнат и до Лас Вегас!”

През цялото двудневно тестване екипът на Сдружение Маратон, който осигуряваше логистиката и подкрепителните пунктове, следваше неразделно бегача. Заедно с тях беше и екип на SKI.BG, с помощта на което имаме невероятни, неповторими фрагменти, а взаимно с Marathon.bg беше предавана през обществените мрежи информация за придвижването на спортиста в действително време.

За сполучливото следене на Андрей Гридин по целия маршрут на „ Софийски манастири”, с изключение на модерният състезателен часовник GARMIN с вграден GPS, способства носеният от него сателитен GPS комуникатор от най-голям клас GARMIN INREACH SE+, благодарение на който на страницата на Garmin България в действително време беше допустимо да бъде проследено напредването му в действително време, освен от логистичния екип, само че и от всички негови фенове. През този комуникатор е допустимо да бъдат изпращани и получавани текстови известия непосредствено през спътник, тъй че връзката е обезпечено непрекъсната даже когато човек се намира отвън обсега на мобилните телефони. Комуникаторът GARMIN INREACH SE+ разполага и със специфичен бутон за подаване на сигнал за помощ и интерактивна система за SOS известия до GEOS – център за 24/7 мониторинг, търсене и избавяне, тъй че с това устройство всеки приключенец може да бъде спокоен за сигурността си при положение на потребност. Една в действителност скъпа движимост за всеки, който спортува самичък надалеч измежду природата.

„ Софийски манастири “ е част от стартирания от „ София 2018 – Европейска столица на спорта” план за рекламиране на спорта чрез изкуството, историята и националните полезности, като метод за провокиране на упоритостта за себедоказване и като главен мотиватор и мотор за спортното всекидневие на всеки.

Планинският маратон, ултрамаратон и планинско крос-кънтри колоездене „ Софийски манастири “ се организира за първи път през септември 2016 година, като надпреварата беше единствено в един стадий. Стартът беше от Клисурския манастир, а финалът при станцията на БЧК над село Лозен.

През втората година планът приобщи нови трасета и нови манастири, като надпреварата през 2017-та беше в два стадия. Първият стадий започва от Клисурски манастир и приключи при БЧК над с.Лозен, а вторият – от с.Лозен до с.Байлово, родното село на писателя Елин Пелин.

Тази година планът на Сдружение Маратон доближи своя приключен тип. Обиколката на Софийското поле към този момент е цялостна. Ултра надпреварата ще се организира в три стадия, в границите на три следващи дни. Датите на вълнуващото предизвикателство са 14-ти, 15-ти и 16-ти септември 2018 година, в чест на празника на София. Може да намерите подробна информация за надпреварата „ Софийски манастири” 2018 и да се регистрирате за присъединяване на уеб страницата на уредниците www.marathon.bg/sm18/

Организаторите от Сдружение „ Маратон “ се надяват с развиването на този план да обезпечат освен трасе за един емблематичен за столицата колоездачен и бегови пробег, само че и опция за поклоннически маршрут, който всеки, съгласно избора си и качествата си, може да употребява на части или в целокупност. За тази цел по трасето поетапно уредниците слагат и трайни обозначителни знаци и табели, водещи към манастирите, местностите и разнообразни други забележителности по пътя, които освен ще са в помощ на участниците в „ Софийски манастири” през септември, само че и в бъдеще ще насочват всички туристи, решили да се движат по маршрута или по някоя част от него.

Професионалният спортист Андрей Гридин е руснак от Казахстан, някогашен играч от тима по ски тичане на Казахстан, който през 2012-2013 година получи българско поданство и мина в националния ни тим по ски тичане, като в това число показа почтено България по време на Зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 година След като дефинитивно приключи спортната си кариера в ски бягането през 2016-та, Андрей се специализира в ултрамаратонските бягания и пожъна триумфи освен на районно равнище, само че и на интернационалната сцена. Гридин е повторен победител в „ Обиколката на Витоша 100км”, печелил е ултрамаратоните „ Персенк Ултра”, „ Трявна Ултра” и „ Търново Ултра”, победител в полумаратона „ Камчийски пясъци”, победител и рекордьор в обиколката на планината Олимп в Гърция (Olympus Mythical Trail), победител в ултрамаратона на езерото Комо в Италия, рекордьор на 100км тичане по лекоатлетическа писта с време 8:29ч. В началото на юли 2018 година Гридин се класира 4-ти в дългата отдалеченост (X-Alpine 114км / 8400 D+) на влиятелния швейцарски ултрамаратон Trail Verbier St. Bernard от Вербие до прохода Сен Бернар и назад до Вербие, а при започване на август проблеми с логистиката бяха причина да приключи опита си за скоростно прекосяване по туристическия маршрут „ Е4” (260км / 16000 D+) през планините Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. В момента Андрей живее в Пловдив и дружно със своята дългогодишна другарка, също от Казахстан, от месец са щастливи родители на първия им правоприемник.

WWW.SKI.BG
снимка © Владислав Георгиев
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР