Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина.

...
Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина.
Коментари Харесай

Анархокапиталистът Хавиер Милей спечели президентските избори в Аржентина

Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде идващият президент на Аржентина. Той завоюва вчерашния втори тур на президентските избори с 55,95 против 44,04 %, побеждавайки своя противник, министъра на стопанската система Серхио Маса. Това демонстрират частични публични резултати, оповестени от генералния секретариат на президентството, съобщи Франс прес.

Няколко минути по-рано Маса призна провалянето си и разгласи пред своите симпатизанти, събрали се в неговия избирателен щаб в Буенос Айрес, че Милей " е президентът, който болшинството аржентинци са избрали за идващите 4 години ". Маса, който излезе отпред на първия тур на 22 октомври, добави, че се е обадил на Милей да го поздрави и да му пожелае шанс.

С успеха на Милей страната ще се ориентира надясно на фона на недоволството от растящата инфлация и бедността. Инфлацията се повиши над 140 %, а бедността се усили, до момента в който Маса заемаше поста си.

Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се понижи ролята на страната и да се овладее инфлацията, до момента в който министърът, против който той се бори, предизвести хората за негативните последствия от сходна политика. Изборите принудиха мнозина да решат кого от двамата считат за по-малкото зло, означи Асошиейтед прес.



Аржентина избра отпред на страната да застане либертарианец, залагайки на новобранец с радикални възгледи за възобновяване на стопанската система, страдаща от трицифрена инфлация, задаваща се криза и възходяща беднотия. Милей дава обещание шокова терапия. Плановете му включват закриване на централната банка, отричане от песото и фрапантно понижаване на разноските - евентуално мъчителни промени, които обаче се харесаха на гласоподавателите, ядосани от икономическите несгоди, уточни Ройтерс.

Веднага откакто резултатите станаха ясни Хавиер Милей, съобщи, че " през днешния ден стартира краят на упадъка " и началото на " възобновяване на Аржентина ", съобщи Франс прес.

" Това е историческа нощ за Аржентина ", сподели той в победната си тирада пред няколко хиляди свои последователи, събрали се до предизборния му щаб.



" Изправени сме пред колосални проблеми: инфлация, застоялост, липса на същински работни места, неустановеност, беднотия и мизерия ", изброи той. " Проблеми, който могат да бъдат решени единствено в случай че възприемем още веднъж концепциите на свободата. "

" Няма място за последователност, няма място за половинчати ограничения ", предизвести индивидът, който от две години се застъпва за шокова терапия за стопанската система, изтощена от хронична инфлация, достигаща 143 % на годишна база. Той ще встъпи в служба на 10 декември и ще размени на поста президента перонист Алберто Фернандес.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп поздрави Хавиер Милей за избирането му за президент на Аржентина, съобщи Франс прес.

" Много се гордея с теб. Ти ще преобразиш страната си и ще направиш Аржентина още веднъж велика ", написа Тръмп в своята обществена мрежа " Трут Соушъл ", преди да бъдат оповестени формалните резултати. 



" Поздравявам аржентинския народ за успеха на Хавиер Милей. Надеждата още веднъж изгрява в Южна Америка ", написа някогашният бразилски президент от крайната десница Жаир Болсонаро в обществената мрежа " Екс ". Той добави, че се надява " положителните ветрове да доближат до Съединените щати и Бразилия ", с цел да се върнат " честността, напредъкът и свободата ".

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва насочи най-хубави пожелания към новоизбраното държавно управление в Аржентина, без да загатва директно новоизбрания президент Хавиер Милей, който преди време разкритикува Лула и го назова " ядосан болшевик ", съобщи Ройтерс. " Пожелавам шанс и триумф на новото държавно управление. Аржентина е велика страна и заслужава цялото ни почитание. Бразилия постоянно ще бъде разполагаем за взаимна работа с нашите аржентински братя ", написа той в " Екс ".

" Поздравявам Хавиер Милей за успеха му и Серхио Маса за за достойното самопризнание на провалянето. Пожелавам на аржентинския народ всичко най-хубаво и знам, че те постоянно ще имат нашето почитание и поддръжка ", съобщи чилийският президент от левицата Габриел Борич.

" Крайната десница завоюва в Аржентина. Това е решението на нейното общество. Тъжно за Латинска Америка и ще забележим... Неолиберализмът към този момент няма какво да предложи на обществото.

Той не може да отговори на актуалните проблеми на човечеството ", сподели на собствен ред колумбийският президент Густаво Петро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР