Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria / Австрийско търговско представителство,

...
Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria / Австрийско търговско представителство,
Коментари Харесай

60% от австрийските фирми в България планират инвестиции през следващите 2 години

Улрике Щрака, началник на Advantage Austria / Австрийско комерсиално посланичество, показа резултатите от публично изследване измежду австрийските компании за капиталовия климат у нас. На събитието участваха представители на австрийския бизнес в България, които споделиха своя опит.

Проучването на Advantage Austria, което се организира в края на 2018 година измежду близо 100 австрийски компании у нас, наблюдава общото икономическото развиване в България, като 33% от фирмите го правят оценка в позитивен аспект и една трета от далите отговор чакат усъвършенстване по този индикатор и през 2019 г.

Според госпожа Щрака клоновете на австрийските компании в страната страдат от дефицит на личен състав и биха желали по-предвидима и сигурна бизнес среда, по-малко администрация и по-добра инфраструктура. В същото време вложителите са удовлетворени от доста от параметрите на средата и огромна част от тях възнамеряват разширение на активността си.

При външнотърговските връзки сред двете страни се следи годишен растеж при австрийския експорт на артикули към България и на българския експорт на услуги към Австрия. Очаква се статистиката за 2018г. да покаже остатък по комерсиалната сметка в интерес на България.

Проучването демонстрира също по този начин, че при повече от половината взели участие компании е имало нарастване на оборота и на поръчките към тях. Превръщането на България в още по-атрактивен капиталов пазар е обвързвано с съществуването на задоволително работна ръка, нуждата от съответна подготовка на фрагментите, усъвършенствания в инфраструктурата и предвидима икономическа политика. Представителите на австрийския бизнес у нас желаят промени при битката с корупцията, правна сигурност и понижаване на бюрокрацията.

При провеждането на предходното изследване трите най–важни неща пред бизнеса бяха: битка с корупцията, предсказуема икономическа политика и правна сигурност. 30% от участващите компании биха желали да се обръща повече внимание на качеството и дълготрайността на продуктите/услугите и да не се избира единствено най-ниската цена, тъй като в дълготраен проект това може да се окаже даже и по-скъпо.

При повече от половината взели участие компании е имало нарастване на оборота и на поръчките към тях. Близо 60% от интервюираните компании са удостоверили, че възнамеряват да влагат в страната през идващите 2 години. Програмата за въвеждане на дуално образование на Advantage Austria също се радва на забележителен триумф – 57.1% от австрийските компании демонстрират подготвеност да одобряват възпитаници от професионалните гимназии за образование по дуалната система, а 5.7% от компаниите към този момент вземат участие в програмата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР