Улиците на Стокхолм са притихнали, но не опустели. В центъра

...
Улиците на Стокхолм са притихнали, но не опустели. В центъра
Коментари Харесай

Швеция и пандемията: Кафенетата пълни, продават се цветя, хората се прегръщат

Улиците на Стокхолм са притихнали, само че не опустели. В центъра на шведската столица по кафенетата с маси навън към момента има хора. Цветари не престават да продават цветя. Юношите не престават да си приказват на групи в парковете. Някои не престават да се поздравяват с обятия и здрависване.

След продължителната и мрачна скандинавска зима пандемията от ковид не съумява да задържи шведите вкъщи, даже когато жителите в доста страни по света са принудени да не излизат, а в редките случаи, в които те имат право да го вършат, няма да намерят на открито нито отворени магазини, нито заведения за хранене.

Шведските управляващи посъветваха хората да съблюдават обществена отдалеченост и, в случай че е допустимо, да работят от вкъщи си, а хората над 70-годишна възраст бяха призовани да се изолират непринудено като предохранителна мярка. Но спрямо карантинните ограничения, въвеждани на други места по света, дейностите на шведските управляващи разрешават демократично количество персонални свободи.

В Швеция беше неразрешено да се стои прав в питейните заведения, само че в заведенията за хранене клиентите към момента могат да бъдат обслужвани на маса, вместо да се постанова да си взимат храна за у дома. Гимназиите и университетите са затворени, само че детските градини и началните учебни заведения към момента работят.

" Швеция е изключение, най-малко на европейската сцена ", сподели Йохан Гизеке, някогашен основен епидемиолог на Швеция, а в този момент съветник на шведската Агенция по публичното опазване на здравето, държавна конструкция. " И считам, че това е добре ", добави той.

Другите европейски страни взеха " политически, недомислени ограничения ", вместо такива, които са подбудени от науката, съобщи Гизеке.
Не е ясно какъв брой дълго ще продължи това извънредно положение на нещата в Швеция.

В петък министър председателят Стефан Льовен, предупреждавайки за " идни голям брой сложни седмици и месеци ", разгласи, че от неделя събиранията на хора се лимитират до 50 души при 500 допреди това. Правителството означи, че мярката ще засегне сватбите, погребенията и Великденските празници.

За съпоставяне, за ограничение на разпространяването на вируса в Германия и Обединеното кралство бяха неразрешени събиранията на повече от двама души на едно място, в случай че не става дума за хора, които живеят дружно. В Италия и Франция управляващите вкарват все по-рестриктивни ограничения за дейностите навън и в последна сметка разрешиха да бъдат налагани санкции, тъй като прекалено много хора съгласно тях са неглижирали рекомендациите за обществена отдалеченост.

Засега шведското държавно управление продължава да счита, че на жителите може да се има доверие, че ще проявят отговорност в името на общото богатство и ще си останат у дома при поява на каквито и да било признаци на Ковид-19. Много шведи фактически съблюдават целесъобразното разстояние едни от други.

Двайсет и четири годишната Виктория Холмгрен дефинира метода на шведското държавно управление към рецесията като " доста добър ".

" Донякъде мнението ми се дължи и на това, че не мога да си показва по какъв начин бих издържала, в случай че би трябвало да седнал съм затворена по през целия ден ", съобщи тя.

Но някои учени разкритикуваха метода на шведската Агенция по публичното опазване на здравето като безконтролен, посред международната пандемия, която към този момент умъртви над 21 000 души в Европа. В отворено писмо до държавното управление към 2000 учени приканват за повече бистрота и по-добро мотивиране на тактиката му за предварителна защита на болестта.

Стен Линарсон, учител в Института " Каролинска ", реномиран медицински университет в Швеция, съобщи, че опасенията са свързани най-много с " оценките и курса, който шведското държавно управление следва във връзка с епидемията, и изключително заради това, че в действителност не се показват задоволително научни доказателства по отношение на тази политика ".
Линарсон съпостави шведския метод към вируса с това да оставиш в кухнята ти да гори пожар с желанието по някое време да го загасиш.

" В това няма никаква логичност. И заплахата, несъмнено, е в това, че най-после може да изгори цялата къща ", сподели той.

Сегашният основен епидемиолог на Швеция Андерш Тегнел счита, че даже и относително меката политика на Швеция да е особеност, тя е по-устойчива и по-ефективна за предпазването на публичното здраве, в сравнение с " фрапантни " ограничения като затваряне на учебните заведения за четири или пет месеца.

Към неделния ден в Швеция, страна с 10-милионно население, е имало 3447 доказани случая и 105 умряли съгласно статистиката на университета " Джонс Хопкинс ". Тестуването обаче е лимитирано, като към предходната сряда са направени общо към 24 500 теста съгласно формалната статистика.

" Целта е да бъде занимателен броят на новозаразените по този начин, че системата на опазването на здравето да има опция да ги поеме. Тъкмо това вършим всички ние във всяка страна в Европа ", съобщи Тегнел. " Просто избираме разнообразни способи по какъв начин да го създадем ", сподели той.

Сузана Моберг, 63-годишна пенсионирана учителка, съобщи, че има вяра на държавното управление, и счита, че Швеция няма да премине през това, през което минава Италия, която със своите над 10 000 смъртни случая е първа в света по брой на жертвите, породени от вируса.

" Не съм чак толкоз разтревожена. Все още нямам 70 години. А и децата ми не са заболели, тъй че в неделя отиваме на ресторант ", съобщи Моберг. " Казахме си: " Всички сме добре, ресторантът е отворен ". Затова ще отидем там да честваме. Не можем да си стоим у дома по през целия ден и цяла седмица ", добави тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР