Улиците на Барселона в момента са далеч по-пусти от обичайното:

...
Улиците на Барселона в момента са далеч по-пусти от обичайното:
Коментари Харесай

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Улиците на Барселона сега са надалеч по-пусти от нормалното: няма тълпи от туристи или поданици на града

© Nacho Doce Вследствие на ограниченията против ковид доста европейци работят от у дома. Притесненията за икономическото им бъдеще зависят и от доверието в държавните управления им. От началото на седмицата огромните европейски страни последователно прекъсват нормалния темп на живота и постановат забрани на жителите си да излизат, с цел да лимитират разпространяването на ковид. По данни на Световната здравна организация от неделя до вторник инфектираните в петте страни - Испания, Франция, Германия, Англия и Австрия, са се нараснали с над 8 хиляди души.

Свързахме се с европейци във всяка от тях, с цел да научим по какъв начин се оправят градовете им под карантина, какво е отношението им към наложените ограничавания и какви са упованията им за близкото бъдеще.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От разказите на хората могат да се създадат няколко извода. Отношението на жителите към епидемията има връзка с доверието им в ръководещите и положението на стопанската система. В Германия не се усеща паника, в Испания терзанието е огромно. Навсякъде обаче не доближават маски, а изкушаващото пролетно слънце примамва хората да нарушат карантината.

Икономическа сиеста в Испания

" В събота президентът разгласи изключителното състояние. То стартира в неделя и беше чудноват ден. Отидохме до пътека в парка покрай дома ни. Полицията беше там и споделяше на всички да се прибират ", споделя Виолета Атанасова, която живее в Барселона с приятеля си, родом от там, Абелард (Абе) Билардей.

Виолета Атанасова и Абе Билардей, Барселона

Фотограф: Капитал В неделя всички паркове и плажове затварят за гости. Единствените работещи обекти са супермаркетите, аптеките, химическо почистване, магазините за техника и павилионите за цигари и вестници.

Към сряда, 18 март, в Испания има над 11 800 случая на инфектирани с ковид, а в Каталуня - над 1800. Хората са изоставили нормалния си бохемски метод на живот и са си вкъщи, улиците са много по-празни, описват Абе и Виолета.

Още са при започване на карантината и всички са в положително въодушевление. " В 8 часа вечерта излизаме на балконите и приветстваме медицинските екипи. Хората пеят и свирят на принадлежности. Гледат с доза комизъм в обществените мрежи - ясно е, че всички са захласнати от тематиката ", обобщава Виолета.

Извън това обаче има осезаема неустановеност за бъдещето. Всеки има прочут, който е обиден стопански от обстановката. Абе работи в отдел " Продажби " на международен производител на домашни използва. Само чиновниците във фабриката и складовете вървят на място и в действителност имат повече работа. " Тези артикули сега бумтят. Всички си купуват повече прахуляк за пране или препарат за съдове. Онлайн каналите ни експлодираха - всички пазарят през интернет, вместо да вървят до магазина ", споделя той.

Виолета обаче се образова за готвач в ресторант. " Всички в ресторантьорския бизнес са без работа сега ", споделя тя. Собствениците на заведения, които би трябвало да заплащат наеми, са обезпокоени, тъй като управляващите не са коментирали съответни ограничения за бранша към този момент. Ударът върху туризма - главен бранш в страната, ще е сериозен, като прогнозата на Абе е, че летният сезон е изгубен. Във вторник държавното управление разгласи, че планува да похарчи 200 милиарда евро, с цел да противодейства на ударите върху стопанската система. " Баща ми го заключи добре: ще преживеем вируса, дали за две седмици или два месеца, притеснителното е, какво ще остави по-късно - доста повредена страна ", споделя каталунецът.

Според Виолета и Абе испанските управляващи са позволили три огромни неточности в реакцията си на болестта. " Не затвориха Мадрид като Милано, а там бяха съсредоточени 70% от случаите. Затвориха университетите да вземем за пример, всички се прибраха по родните си места и разпръснаха вируса из страната в допълнение " споделя Абе. Втората неточност е, че са позволили всеобщи демонстрации в Мадрид и Барселона по случай 8 март макар наближаващата стихия. Третата е редкият градски превоз. В понеделник, първият работен ден от карантината, влаковете от покрайнините на Мадрид и Барселона са били понижени с 50%. " Хората бяха наблъскани като в метрото в Токио. Имаше великански скупчвания на платформите и във влаковете. Трябваше да удвоят влаковете, с цел да са празни вагоните, а не противоположното ", счита Виолета.

Работодателите изпревариха държавното управление в Англия

Нона Станчева, Лондон

Фотограф: Капитал В един от най-големите европейски градове - Лондон, настроенията са смесени. Посланията на държавното управление бяха демократични - на фона на другите огромни страни в Европа те не забраняваха нищо. " Всички към мен подлагат на критика метода на управляващите, даже имаше митинги пред Народното събрание на хора с маски и лозунги " Сложете страната на пауза ", вижда Нона Станчева, която работи в английския офис на интернационална PR организация с 220 чиновници в Лондон. Колежката ми, на 27, желае да продължи да си живее живота, без да се преценява, тъй като другояче доста се депресирала Хората всеобщо са спокойни, като имам възприятието, че не са осведомени какво се случва в Италия или в Испания. Никой не споделя, че би трябвало да взимаме решения на база на страните, по-напреднали в епидемията ", изяснява тя.

Тя споделя, че по улиците няма хора с маски, заведенията са цялостни, само че пък в метрото има спад на напора, а офисите пустеят.

В понеделник вечер въпреки всичко министър председателят Борис Джонсън прикани хората към самоизолация. Но доста компании към този момент бяха изпреварили рекомендациите и бяха подхванали дейности. " Шефовете ни предложиха в събота да работим от у дома, само че офисът ще е отворен. В неделя вечерта ни споделиха, че е наложително да сме вкъщи, в случай че не е суперналожително ", споделя Нона Станчева.

Мениджмънтът на компанията, в която работи тя, непрекъснато изпраща информация до чиновниците по какъв начин да създадат дома си по-приятен за работа, припомнят рутината им да репликира естествения темп на деня, предизвикват ги да употребяват видеочатове и да приказват по телефона. " Поръчах си бюро, съединявам го, с цел да имам естествена среда за работа ", споделя тя.

Бизнесът им сега върви, само че с някои пречки. " Ние сме PR-и и сме гъвкави. Типът истории, които описваме, може да са разнообразни. Ако сме умни, даже може да не загубим пари, в случай че обърнем връзката по отношение на рецесията ", счита тя. Някои огромни клиенти са внезапно повлияни - тези, свързани с туризма или спорта да вземем за пример. Друг техен клиент обаче е от сферата на киберсигурността. " Техните услуги ще са нужни, тъй като доста хора ще работят от у дома, трябват им сигурни системи ", разяснява Нона Станчева.

На виенското бюро по труда

Биляна Раковска, Виена

Фотограф: Капитал Когато Биляна Раковска каца на летището във Виена в понеделник, вижда " нереален град " - няма хора, няма отворени заведения. Към неделя Австрия има над 800 инфектирани с вируса (към сряда към този момент 1132 - бел.ред.) и два смъртни случая, по тази причина държавното управление стяга внезапно ограниченията. Влиза в действие възбрана хората да излизат с изключение на до магазини за храна и медикаменти, да правят служебния си дълг или да оказват помощ на някого, споделя Биляна.

Тя работи в интернационален тръст за бързооборотни потребителски артикули, като офисът им е затворен, само че имат VPN и работят от у дома. " Системата ни е по този начин усъвършенствана, че да можеш да работиш отвред ", добавя тя. И в случай че тя и сътрудниците й не се тормозят за работното си място, други към този момент са на борсата по труда.

" Всички хора в областта на услугите - кетъринг, хотели, заведения, са освободени. В понеделник оповестиха, че 16 хиляди души са останали без работа и са потърсили АМS - институцията, която ти дава пари, когато си незает. Ако се запишеш в това бюро по труда, те викат на изявленията и ти търсят работа. Имам другар, на който са звъннали, че му анулират срещата за другата седмица, само че са претрупани и ще го викат май месец. Това е поради новодошлите в системата и бюрото е прекомерно заето с тях ", споделя Биляна. Сайтът на службата по труда е блокирал поради големия брой запитвания.

Същевременно друга нейна другарка работи в една от така наречен Големи 4 консултантски компании и някои техни планове към този момент са замразени. " Казаха им, че ще им понижат работното време и идната стъпка е да ги освободят ", прецизира тя, като добавя: " Тя се тормози да не остане без работа, а не че ще остане без пари. " Причината е, че в Австрия страната обезпечава положително възнаграждение, когато някой излезе на борсата.

Наблюденията на Биляна обаче въпреки всичко са, че хората поддържат изцяло ограниченията на страната, тъй като всички осъзнават сериозността на казуса.

Хладнокръвието на германците

Деница Иларионова, Мюнстер

Магазините работят, хората карат колела и се любуват на хубавото време, животът си върви. Такъв пейзаж разказва Деница Иларионова, която живее в Мюнстер, град с към 260 хил души население в Германия. Мястото се намира покрай границата с Холандия, в провинцията Северен Рейн-Вестфалия, която сега има най-вече открити случаи на инфектирани с ковид. " Забелязах, че по-малко хора се движат в рейсовете, неразрешено е да се купуват билетчета от водачите ", изяснява тя.

Затягане на ситуацията настава последователно след уикенда, когато болните се усилват. Първо затварят учебните заведения, само че учениците не престават да играят дружно, а хората се любуват на слънцето в заведения за хранене и питейни заведения, споделя Бианка Линд. Тя е ръководещ шеф на Федералната асоциация за телешко и свинско, също живее в града и в този момент работи от у дома. В сряда към този момент и за заведенията има възбрана за работа. Всяка провинция настрана вкарва ограниченията, прецизира Бианка.

Бианка Линд, Мюнстер

Фотограф: Капитал Деница работи в аутсорсинг бранша - за компания Majorel по план на " Майкрософт ", като към този момент работят в офиса си. Забелязала е съществено изкупуване на преносими компютри в града, даже стартира да се усеща дефицит по магазините. Маски също няма, тоалетната хартия и сапунът се харчат като топъл самун и са дефицитни.

" Тук сме сигурни, че страната ще направи доста в наша изгода, както и в изгодата на хора, които евентуално биха изгубили бизнеса си като резултат от пандемията. По закон нямат право да не ни заплащат на нашата работа и това е последната ни мисъл. Също по този начин здравната каса се грижи по време на болест ", изяснява българката.

" Аз не се тормозя за работното си място, само че членовете на асоциацията ни - да. Страхуват се, че фирмите им може да затворят, защото контактуват с фермери. Не знаят дали чиновниците им могат да ги посещават ", споделя Бианка Линд.

" Хората търсят други възможности. Но аз имам сигурен приход и това не ме тормози ", прецизира Деница. Тя споделя за неин прочут диджей и танцьор, който в този момент не може да работи, само че е намерил различен метод да изкарва пари и създава шапки. И въпреки всичко доверието в държавното управление играе значима роля. " Не мисля, че хората са в суматоха или ги е боязън. Вярват в ресурсите на Германия. Хората тук се усещат доста по-сигурно, в сравнение с в България. Включително и аз ", споделя Деница.

Епидемия на Лазурния бряг

Нели Пирожок, Ница

Фотограф: Капитал От няколко дни Нели Пирожок работи от вкъщи си в Ница и се сблъсква с компликациите за родителите в тази нова реалност. " Работя от у дома, с две деца, за които би трябвало да се грижа и да бъда тяхна учителка, а те се усещат като във почивка Не е елементарно ", споделя тя. Засега обаче се постанова. Френският президент Еманюел Макрон вкара строги ограничения на 16 март - " тотална изолираност ", споделя Нели. До тях се стигна поради незадоволителните резултати - огромна част от жителите на страната не престават да се разхождат на слънце край морето и в парковете. " Сега градът е празен. По улиците се виждат единствено хора с кученца или пазарски чанти, отдалеченост се съблюдава на всички места ", споделя тя. Страната има над 7600 инфектирани в сряда, 17 март, както и близо 150 жертви на вируса.

Нели работи в областта на опазването на здравето - в администрацията на най-големия кабинет по физиотерапия в региона на Лазурния бряг, като рехабилитацията се прави в домовете на хората. " При нас както при лекарите и медицинските сестри се изисква да продължим да се грижим за нашите пациенти при съблюдаване на избраните хигиенични правила за предотвратяване от вируса COVID-19 - ръкавици, маски, миене на ръце или потребление на гел-дезинфектант и други Срещнахме огромен проблем с намирането на медицински маски. Резервирани са за лечебните заведения, болните, лекарите, медицинските сестри и се оказва, че за физиотерапевтите не стигат ", споделя тя. В комерсиалната мрежа няма към този момент, а последните, които поръчали, са били на мощно повишени цени. И във Франция всеобщо се постанова практиката за " домакински офис ". " Много хора работят от у дома или се записват във компаниите на безработица/частична такава, през която за интервала на карантината част от заплатата се заплаща от страната. Фирмите тук се провеждат в придвижване съгласно новините, дадени от държавното управление ", обобщава Нели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР