Улица в Италия вече носи името на известния български поет

...
Улица в Италия вече носи името на известния български поет
Коментари Харесай

Улица в Италия ще носи името на българския поет и революционер Пейо Яворов

Улица в Италия към този момент носи името на известния български стихотворец и бунтовник Пейо Крачолов Яворов, а площад в Чирпан бе наричан на италианския град Борго Верчели. Това взеха решение през днешния ден общинските съветници на Борго Верчели и Чирпан, които работиха взаимно посредством видео-конферентна връзка. Площадното пространство с новото име е обособено в кръстовището на улиците „ Кочо Цветаров “, „ Добруджа “, „ Гео Милев “, „ Еделвайс “, „ Александър Стамболийски “. Улицата „ Пейо Яворов “се намира до известната постройка „ Кастело Булгаро “ (Българският замък), принадлежал на българско знатно семейство до 1700 година в италианския град.

„ След съвещанията на общинските препоръки публично бе намерено дърво-символ на другарството сред Борго Верчели и България пред българския палат „ Кастело Булгаро “, по концепция на генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова. Италиански възпитаници, присъстващи на гласуването в своя град, развяха български знамена в символ на почитание, другарство и положителни интернационалните вероятности “, сподели кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Идеята за именуване на улица и площад бе родена по време на формалното посещаване на кмета, ръководителя на локалния парламент Иван Станчев и изп. шеф на РАО „ Тракия “ проф. Иван Върляков в Борго Верчели, единствено преди месец и половина.

Очаква се церемонията по именуването на новия площад да се организира по време на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан от 17 до 19 юни 2022 година, на който ще участва италианска делегация, водена от кмета Марио Де Маджистри. С реципрочните начинания двете общини слагат началото на взаимни планове в региона на културата, образованието, спорта и стопанската система с желанието да прераснат в развой на побратимяване.

Борго Верчели е италианска община (наричана още Борго Булгаро) в провинция Верчели, район Пиемонт, в Северна Италия. Страната ни и градът са свързани исторически от епохи: за съществуването на прабългарски популации в Борго Верчели свидетелстват исторически съчинения, които настояват, че на 7 километра североизточно от Верчели се намира град, който през Средновековието е бил именуван „ Борго Булгаро”, а през 1804 година е бил преименуван на „ Борго Верчели”. Данте Оливиери (1877-1964) в Италианския етимологичен речник от 1961 година също твърди, че имената на някои пиемонтски и ломбардски обитаеми места (Болгаре, Булгарогасо, Борго Верчели и други) се отнасят до българските селища, съюзени с лонгобардите в Северна Италия през втората половина на VII век сл. Хр.

***

В центъра на Борго Верчели се издига " Българският палат " [Castello Bulgaro], принадлежал на българско знатно семейство (чиито наследници са умряли в средата на 1700 г.). Фамилия „ Булгаро “, с извънредно мощно въздействие в региона на провинциите Биела и Верчели в Пиемонт, произлиза от остарял благороден жанр, живял в началото точно в град Борго Булгаро (Верчели). От Борго Верчели многочислени клонове, произхождащи от семейство „ Булгаро “, се разгръщат в региона на Биела, като одобряват имената на парцелите, които са под тяхна пълномощия: Салусола, Триверо, Лесона и Кастеленго. Според историческите източници основоположник на знатното семейство, общ за всички клонове, е Оглерио де Булгаро, съвременник на граф Умберто Бианкамано от династия Савоя. Сред членовете на семейството има доста фамозни персони, известни в Италия. Сред тях са Свети Петър Дякон Левит, роден през към 550 година сл. Хр., другар и консултант на папа Григорий Велики; Свети Йоан, погубен в Бреша по време на битката против Арианската ерес; Йоан Петър, съгласно източниците създател на 24 март 956 година на параклиса, издигащ се в Българския замък; Доктор Йоан Булгаро, прочут като Бокадоро, един от четиримата адвокати, назначени от император Фридрих Барабароса на Диетата в Ронкалия през 1158 година Последният Булгаро е граф Джовани Батиста, който умира в Торино на 15 януари 1747 година Семейството „ изчезва “ с Габриела Тереза, която през 1748 година се омъжва за Аселино Арео Антонио Алиага Гандолфи от Монтегросо и Рикалдоне. В предишното с величествен външен образ, в днешно време „ Българският палат “ се нуждае от главно реновиране и реституция. Въпреки че е бил включен в листата на историческите монументи под закрилата на Министерството на културата на Република Италия, “Castello Bulgaro” към момента чака нужното финансиране за реституция.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР