Уличното осветление в квартал „Капана“ в Пловдив започва да пулсира

...
Уличното осветление в квартал „Капана“ в Пловдив започва да пулсира
Коментари Харесай

Лампите в квартал Капана ще известяват раждането на всяко бебе в Пловдив

Уличното осветяване в квартал „ Капана “ в Пловдив стартира да пулсира всякога, когато се роди дете . Уникалното изобретение е по план на италианеца Алберто Гарути и е част от програмата на Пловдив - Европейска сталица на културата 2019.
Родилните отделения на лечебните заведения “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” са оборудвани с бутони, които човек от личния състав натиска при всяко раждане . При всяко натискане, светлината в " Капана " стартира постепенно да пулсира в продължение на 30 секунди , а това значи, че се е родило дете в Пловдив.
На земята наоколо до лампите e инсталирана каменна плоча със следния текст: “На това място уличното осветяване е обвързвано с родилното поделение на болница УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги” УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс”. Щом светлината стартира да пулсира, се е родило дете.
Проектът е отдаден точно на това дете, както и на децата родени през днешния ден в града”. Проектът на Алберто Гарути, озаглавен " На родените през днешния ден ", цели да разсъни у жителите емпатия и възприятие за принадлежност. Той е част от изложбата Metaphorai с куратори Катя Ангелова и Алесандра Поджанти, 24-тa седмица на актуалното изкуство, проведена от Сдружението " Изкуство през днешния ден " и и влиза в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Подобен план италианският създател е осъществил неведнъж в разнообразни градове по света като Бергамо, Гент, Истанбул, Москва и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР