Уличният фестивал София диша ще се шири на 12 хил.

...
Уличният фестивал София диша ще се шири на 12 хил.
Коментари Харесай

"София диша" започва този уикенд пред "Свети Александър Невски"

Уличният фестивал " София диша " ще се шири на 12 хиляди кв.км на площад " Св. Александър Невски " - от ул. " Раковски " до бул. " В. Левски ". Първото му издание тази година ще се състои този уикенд, 24 и 25 юни, а второто - на 26 и 27 август още веднъж там, оповестиха уредниците му на конференция през днешния ден.

Новият формат е съгласуван с българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, допълниха от съдружие " София диша ". Затова, в допълнение с главните зони, отдадени на спорт, изкуства, занимания с деца, занаяти и отмора ще има и " Зона България ", ориентирана към туристите и отдадена на българското материално и нематериално завещание. И в двата уикенда зоната към площад " Александър Невски " ще е затворена за коли, като се изключи паркинга за туристическите рейсове, който обаче ще бъде изместен наоколо. Петдесет хиляди души и над 200 участници чакат уредниците тази година.

Фотогалерия: Центърът на София още веднъж диша без коли >
Освен с председателството преместването на събитието - в което хиляди софиянци се събират за спортове, културни събития и базар навън - се постанова от точно от възходящата му аудитория, обясниха от " София диша ". Сред нововъведенията тази година ще бъдат профилирани павилиони, които ще служат като изложбени зали за основателите на ръчно правени бижута и за прожекции на късометражно кино. Ще има разнородни уъркшопове - от анимиране на герои до програмиране за деца, както и срещи с артисти от Народния спектакъл, които ще показват програмата на " Театър пред театъра ".

Мобилната книжарница " Думи на четири гуми ", а точно минибус, по концепция на поета Илиян Любомиров, ще провежда срещи с писатели - от Милен Русков до Георги Мишев. Фотографът Фелия Барух ще възкреси фотостудиата от едно време, когато модел и фотограф са отделяли забележително време и внимание на основаването на фотографски портрет. Сред изпълнителите на музикалната сцена са Котарашки, " Остава ", The Top Stoppers и други. Представяне на участниците има на уеб страницата на събитието, а програмата за втория уикенд - 26 и 27 август, ще е изцяло друга.

Над 160 хиляди лева е бюджетът на фестивала през 2017 година, като 60 хиляди от тях идват от Столична община. От организацията подчертаха, че с изключение на за организационни потребности те отиват и за възнаграждения на артистите в креативната зона. " София диша " 2017 година ще се организира сред 16 и 22 ч. в събота и неделя, а детската зона на фестивала в неделя ще работи от 10 ч. сутринта.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Дневник на лятото (501)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР