Уличният артист, който нарисува Кристо върху СМГ, смята, че се

...
Уличният артист, който нарисува Кристо върху СМГ, смята, че се
Коментари Харесай

Nasimo със спрей срещу предразсъдъците и кича

Уличният актьор, който нарисува Кристо върху СМГ, счита, че се злоупотребява с облиците на Левски и Ботев в общественото пространство. Nasimo е излязъл от анонимност, тъй като желае да твори на мира и да се развива. Fine Graff Art е новата платформа, основана от него за модерни български актьори. Уличният актьор, който нарисува Кристо върху СМГ, счита, че се злоупотребява с облиците на Левски и Ботев в общественото пространство. Nasimo е излязъл от анонимност, тъй като желае да твори на мира и да се развива. Fine Graff Art е новата платформа, основана от него за модерни български актьори.
Когато е младеж през 90-те години в Търговище, постоянно е гонен от полицията и съседи за графитите, които рисува из града. Години по-късно, към този момент прочут като Nasimo и с редица интернационалните оценки и планове в актива, той е поканен от кмета на родния си град, с цел да нарисува голям стенна живопис. " Още по-смешно е, че същото се случи и с БДЖ, които ни заплашваха с арести, когато рисувахме по вагоните, а след това ме наеха да им изрисувам цялостен трен и си заплатиха солидно за работата ", споделя актьорът.

Освен свежарските вагони, които сте засичали все някъде из България, неговите огромни фрески, изрисувани със размах в разнообразни градове и на най-неподозирани места, като да вземем за пример силози, са самобитна градска акупунктура. Едни от най-запомнящите са в квартала към Халите - дамата с жълтата рокля над " Скаптобара " на ул. " Искър ", както и обликът на Христо Явашев-Кристо и неговия Warpped world върху СМГ, който провокира разпалени разногласия. Подписът Nasimo стои върху здания във Англия, Германия, Италия, Канада, Белгия, Чехия, Турция, Китай... и даже в Индия, където е украсявал храмове, най-много в Маяпур и Вриндаван.
Реклама
Поводът да си спомня за първите си опити в уличните рисунки е, че е събрал част от най-хубавите си другари и сътрудници в една галерия - Fine Graff Art - The Key, в новия арт център " Чистилището " (ул. " Индустриална " 7). А до момента в който тече изложбата в галерията, където има картини на Иван Шопов, Елисавета Ангелова, Камен Бонев, Павел Калоянов-Епик и други, артистите ще изрисуват стената до входа на пространството на Galardo Real Estate.

Разговаряме, до момента в който Nasimo със спрей в ръка оформя неговата част от стенописа, който пресъздава емблематичната картина на Анри Матис " Танцът ". " Нашият прочит е много друг - ще има повече фигури, а аз рисувам и мой обичан детайл - черепа, който да ни припомня какъв брой е краткотрайно всичко и да не се взимаме доста насериозно. "

Станислав Трифонов приключва " Живопис " във Велико Търново. Изкуството постоянно е било значимо за него - чиракува при художници още като възпитаник - там прерисува стотици пъти едни и същи пейзажи и се учи на техника. " По същото време бях и суперзапален скейтбордист, само че нямах пари и за дъски, и за спрейове - трябваше да реша дали ще рисувам графити, или ще карам скейт. " Очевидно изкуството го притегля повече - първите му опити са със спрейовете за коли от автосервиза на татко му. " Бяхме цяло crew, изрисувахме целия град, а един път и в една дискотека, която се държеше от някогашни служители на реда, хванаха ни, взеха ни персоналните карти, заключиха ни вътре и споделиха, че до момента в който не почистим всичко, няма да ни пуснат " - спомня си Nasimo за ацетона, телените четки и дните триене.

Адреналинът и тръпката са огромни при противозаконното улично изкуство - " само че няма време да си изрисувам на мира композицията, да изградя сюжет, по тази причина взех решение преди години да изляза на ярко и да не съм неизвестен актьор ".
Стенописът на Христо Явашев–Кристо върху СМГ Реклама
Дори да се губи част от свободата - като опцията за остра обществена рецензия или изненада, както и мистичността - единствено по този начин художникът може да рисува на мира и да се развива. В първите години постоянно се постанова да сменя псевдоними точно с цел да не го арестуват, най-после се стопира на Насти от ария на Beastie Boys - " подписвайки се ръкописно под един огромен стенна живопис в Полша, едно списание, което написа публикация за мен, разчете подписа ми като Nasim ". Добавя " о " за съзвучие и тук и в този момент години по-късно той към този момент е прочут като уличния актьор, който вкара графитите в националната изложба и извършва поръчки за Европейската комисия, Организация на обединените нации, общини и корпорации. През 2016 година Nasimo е номиниран за " Будител на годината ". Миналата година получава премията John Dalton Art Prize.

" Уморих се от изобразяване единствено по нощите и да тичам и да се оглеждам, опцията да създавам на мира ми разрешава да върша изкуство и може би това е разликата с вандализма ", споделя Станислав. Но той акцентира, че въпреки всичко е приключил университета художник, който от дребен обича класическото изкуство. " Каквото научих в живописта, го ползвам върху стените - работите ми се отличават с логичност, комбинация, композиция от цветове. " Той е изрисувал 11 силоза в Сливен, като общата повърхност, върху която се е развихрил, е един декар - това прави този стенна живопис най-големия на Балканите.

Има обаче тематики и облици, които към този момент са му омръзнали и заобикаля или отхвърля да рисува: " Като ми поръча някой да направя Левски и Ботев, напряко целият изтръпвам, неприятно ми става, писна ми, множеството пъти отхвърлям, в случай че въпреки всичко се съглася, виждам да е напълно друг и ексцентричен прочит ", споделя Nasimo. Според него непрестанното обрисуване на възрожденските ни герои се е трансформирало в заплашителен кич - " толкоз доста българи съвременници има, на които не обръщаме внимание, а би трябвало да се гордеем с тях и да ги помним ". Такъв образец е стенописът му Wrapped World с Кристо върху Софийската математическа гимназия от 2021 година, който провокира кавги и диспути, стигна се до такава степен, че изкуствоведката Весела Ножарова трябваше да пази в общественото пространство концепцията и творбата му. Критиките бяха, че не е изрисуван бунтовник с трикольор. Станислав Трифонов съумя да съчетае добре цветовете и архитектурата на учебното заведение и да показа мащабността, размаха и гениалността на Кристо. " Това е допустимо да реализира единствено когато имам време и работя на ярко ", споделя Nasimo.

Интересът към графитите и изваждането им от ъндърграунда той си изяснява с обстоятелството, че някои актьори съумяват да преглътнат егото си - " да измислиш цяла комбинация и да работиш върху нея, да разкажеш сюжет, да се бориш за идея, това е доста повече от припряното надраскване на няколко букви " . Според него са извънредно малко художниците като Banksy, който съумява толкоз дълго да остане неизвестен в днешния свят и да прави нелегално изкуство. Хубав образец през днешния ден в България с анонимни и обществено ангажирани графити е Emirca - " той също щеше да взе участие в този момент в изложбата, само че има персонална проблеми и не съумя ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР