Уличните ремонти в Брестовица приключиха, но сагата с плачевното състояние

...
Уличните ремонти в Брестовица приключиха, но сагата с плачевното състояние
Коментари Харесай

Ще ви настръхнат косите! Ковчези с мъртъвци летят до гробищата в Брестовица

Уличните поправки в Брестовица завършиха, само че сагата с плачевното положение на някои от локалните улици продължава. Картината, която всекидневно се следи по улица " Перелик ", водеща към брестовишките гробища, прилича филм на ужасите. Ковчези подскачат заплашително по катафалките, а два от тях даже са съумели да се изтърколят от колите, написа Трафик нюз бг.

" Виновник " е пътят, който локалните поданици от години се пробват да поддържат с персонални средства.

Вече ви разказахме за усложнения достъп до гробищата в следствие от изчезналата настилката. Повече от 20 години локалните всекидневно трошат автамобилите си, с цел да стигнат до домовете си. Затова и катафалките стопират в центъра на селото, а от тях ковчезите се натоварват във високопроходими коли.
" Виждал съм трактор с ремарке да извозва труп ", споделя гражданин на селото пред наш репотер. Самият той е член на едно от петте фамилии, живеещи на улица " Перелик ". Поне 10 са тези, чийто домове се намират на прилежащата " Атон ", която също е в трагично положение.
Сред жителите на улица " Перелик " е и стара жена с тежко заболяване. Преди дни тя изпаднала в тежко положение, само че екипът на Бърза помощ за следващ път отказал да се качи до дома й точно поради непроходимия сектор.

" Тук живеят и деца. Всеки път, когато нещо се случи, от Спешна помощ ни молят да заведем потърпевшите до центъра на селото. Ако положението им разрешава да ги заведа до центъра, избирам самичък да ги закарам до болничното заведение ", споделя локален гражданин, който годишно влага персонални средства в заравняването на терена. Резултатът е налице... до идващия дъжд.
" Щом завали, улицата се трансформира в река. Земните маси се свличат надолу по " Оборище ". През зимата тук не се качват снегорини ", споделя той. Наскоро му се наложило да прекъсне строителни действия по нов парцел, защото служащите отказвали да се изкачат до дома му.

" И двете улици са в регулация и са част от пътната мрежа на селото. Никой от нас не упорства те да придобият безукорен тип. Искаме само теренът да бъде изравнен, след което да бъде положен един слой асфалт или бетон. Това ще спре свличането на земни маси и ще реши казуса за най-малко 10 години ", безапелационен е мъжът, " По мои груби калкулации, един безукорен ремонт на този сектор би излязъл не повече от 10 000 лева Иронията е, че тъкмо толкоз бяха вложени предходната година в изгражданането на... 3 чешми. Тогава аз самият сложих въпроса за какво не се вложат средства и в уличния ремонт, само че ми се отговори, че подобен не бил очакван в годишния бюджет. "

Някои от жителите на двете улици са се отказали да карат скъпите си коли и са ги заменили със остарели коли, " с цел да не ги жалят ". Други, които ръководят високопроходими коли, са дългогодишни клиенти в локалните сервизи.

Според осведомени, през годините са подавани редица сигнали за казуса. Неведнъж са входирани и подписки с искане за незабавни ограничения. Такива обаче не са взети.
Както към този момент ви разказахме, кметовете на село Брестовица и община " Родопи " се ангажираха да потърсят решение на казуса вследствие на подадените сигнали.
" В момента насочваме средствата по планове тук-там, където ремонтите са най-належащи ", разяснява преди време Пламен Спасов и добави, че тази година Брестовица е измежду селата, в които са съсредоточени най-вече средства. Проектите, касаещи инфраструктурата, обаче обгръщат главните пътни артерии и централните улици.
" Знаете, че възрастните най-често идват да посетят гробовете на околните си. Ако нямаме почитание към мъртвите и мислим, че е редно труповете им да падат от колите, дано помислим най-малко за живите! ", приканват локалните.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР