Уличната търговия в Слънчев бряг-изток“ ще бъде преустановена още това

...
Уличната търговия в Слънчев бряг-изток“ ще бъде преустановена още това
Коментари Харесай


Уличната търговия в „Слънчев бряг-изток“ ще бъде преустановена още това лято и модерни п

Уличната търговия в „ Слънчев бряг-изток “ ще бъде прекратена още това лято и съвременни павилиони с единна визия ще оферират артикули на туристите. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференция за показване на плана за визия на преместваемите обекти в зона изток на курортния комплекс.

Тя акцентира, че тротоарните сергии ще бъдат отстранени и ще се упражнява извънредно повишен надзор върху тази активност. Нещо повече – в договорите за наем, които „ Слънчев бряг “ АД подписва за преместваемите обекти, ще се включва уговорка, съгласно която при 3 нарушавания за такива „ разхождащи се щендери “ договорът да се приключва, разясни министърът.

Монтирането на новите обекти ще стартира незабавно след одобрение на схемата за разполагането им и когато времето разреши, само че преди да бъдат прекратени строително-монтажните действия в курорта. Целта на плана е да се сътвори единна визия на тази част от Слънчев бряг, която е под ръководството на акционерното сдружение, както и за морските плажове, а след време може да стане факт и за цялата му територия. Това е цел, по която министерството работи още от основаването си през 2014 година Темата е коментирана при всички срещи с представителите на сектора, изключително с тези, които са свързани с летния туризъм, акцентира министър Ангелкова.



Идейният план е съгласуван с настоящото законодателство и фактическата конюнктура на място. Министър Ангелкова разясни, че се водят предварителни диалози с кмета на Община Несебър и в случай че този план бъде припознат, той може да важи и за територията на целия курорт „ Слънчев бряг “, а освен за зона изток, и освен за територията със благосъстоятелност на „ Слънчев бряг “ АД.

Арх. Искра Джахова, началник на работната група, която работи по плана за идейната визия от септември м.г., заяви, че павилионите ще са решени в синьо и бяло като типични летни цветове, и показа материалите, от които ще са създадени. Те са устойчиви на въздействието на морския въздух и вятъра. Ще са по този начин конструирани, че да не разрешават да се предлага търговия отвън тях, а позициите им ще са тук-там, които не пречат на туристите, пешеходците и колите.
Всичко е съобразено със законодателството, разпоредба номер 10 на Община Несебър, фактическата конюнктура на място, правени са обходи с изпълнителния шеф на „ Слънчев бряг “ АД Златко Димитров, с цел да се избере тази визия и най-подходящия план да разполагането им, добави министър Ангелкова. Тя заяви, че концесионерите на морски плажове сами ще осъществят тази визия съгласно договорите, което са сключили. Обектите, които са в заварено състояние, също ще бъдат заменени след привършване на договорите им.

Особено невралгично място в „ Слънчев бряг-изток “ е крайбрежната алея, там има преплитане на благосъстоятелност както на частни парцели, по този начин и на държавното сдружение като инфраструктура и на територията на плажа, сподели още министър Ангелкова. Тя напомни, че заради извънредно фрапантни нарушавания през 2016 година бе прекъсната от нея концесията на плаж „ Слънчев бряг-север “, където главното нарушаване бе обвързвано с надвишаване на утвърдената от министерството площ за разполагаеми обекти с съвсем 8 хиляди кв. м. Новите наематели трябваше да отстранен непринудено всички обекти в нарушаване и към днешна дата това е реалност, разясни министърът.

Изпълнителният шеф на „ Слънчев бряг “ АД Златко Димитров заяви, че в схемата ще бъдат заложени освен търговски обекти, само че и места за атракциони – велорикши, детски кътове, места за триколки и други, като разположението им ще бъде в съгласие с институциите и граничещите частни притежатели.

Министърът на туризма регистрира също, че 2017 година е била извънредно сполучлива за българския туризъм. Само за първите 11 месеца имахме близо 8,5 млн. задгранични туристи и растеж от 7%. „ Слънчев бряг “ заема максимален дял от тази статистика. Над 5 млн. нощувки са осъществени в курорта, а приходите единствено от нощувки са близо 260 млн. лева Общо приходите от нощувки и всички други действия, свързани директно и непряко с туризма в курорта, могат да се дефинират почти на 1 милиарда лева, заключи Николина Ангелкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР