Уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за

...
Уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за
Коментари Харесай

Руският дипломат, уличен в шпионаж, не бил напуснал страната?

Уличеният за разузнавач съветски посланик в София е разгласен за личност нон грата. Причината е, че дипломатът не е напуснал България, както беше обявено в понеделник. Днес на дипломата е била връчена нота, че има 24 часа да напусне България, оповестява NOVA, базирайки се на източници в Министерство на външните работи.
Пред Actualno.com от Външно министерство отхвърлиха коментар. Съветникът на министър Екатерина Захариева - Иван Димов, който беше посочен като лице за контакт по тематиката, потвори няколко пъти, че по случая " няма да афишират повече информация за момента ".
За случая се разбра ден след локалните избори на 28 октомври, когато от прокуратурата оповестиха, че първи секретар от посолството на Русия е работил като разузнавач в България от съвсем една година. Името на дипломата към момента не е оповестено публично, известно е, че е упълномощен у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.
Прокуратурата подозира, че той е осъществявал разследваща активност, като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством рушвет. Още за разкритията на прокуратурата можете да прочетете в тази публикация.
Actualno.com напомня, че Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година дава на приемащата страна когато и да е и без съображение да афишира дипломати за персони нон грата.
Акредитиращата страна би трябвало да отзове такова лице или да приключи неговите функционалности, другояче страната хазаин може да откаже да го признае за посланик. Дипломатическите чиновници са предпазени от наказателна, а също по този начин гражданска и административна отговорност. Макар да са задължени да се подчиняват на законите на приемащата ги страна, осъществяването на нарушавания не дава право за техния арест.
Статутът на личност нон грата е единственият механизъм, допускащ на приемащата страна да се защищити от активността на задграничните дипломати. Изгонването на дипломати е последна мярка и нормално се свързва с шпионаж – активност несъвместима със статута на дипломата. Експулсирането на посланик е алегоричен симптом за неодобрение.
Вижте 10 случая на изгонени съветски дипломати през последните години в тази публикация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР