Улесняването на бизнеса при регистрация на .eu домейни, но при

...
Улесняването на бизнеса при регистрация на .eu домейни, но при
Коментари Харесай

Въвеждането на ясни правила при регистрацията на домейни .eu ще подобри ориентацията на потребителите при пазаруване онлайн


Улесняването на бизнеса при регистрация на.eu домейни, само че при съблюдаване на строго избрани правила от страна на търговците би асъдействало за това потребителите да се ориентират по-добре по отношение на правата, с които ще разполагат при покупки от даден електронен магазин. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, представен от novini.bg.

„ Домейнът с окончанието.eu е в оборот към този момент много време и статистиките демонстрират, че е стигнал осмо място по известност в международен мащаб, което принуди Европейската комисия да схване по-ясни правила за неговото потребление. С препоръчаните ограничения, откакто бъдат признати, се планува лицата, които желаят да записват подобен домейн, или да бъдат жители на европейските страни, или – в случай че са жители на трети страни, да са открити в европейска страна. Ако приказваме за компания, тя би трябвало да има своето седалище в някоя от държавите-членки”, изясни Маргаритов. „ Това основава добър филтър за тези, които ще употребяват окончанието.eu и в същото време ще дава опция на потребителите да са по-спокойни, че когато отворят подобен електронен магазин, ще знаят, че отсреща има търговец, който ще се подчинява на законодателството, което важи в Европа. Например, по повод правото на отвод в 14-дневния период, правото на онази значима информация, която от време на време липсва в избрани електронни магазини и това води до комплициране на потребителите и до неспособност те след това да реагират, когато има някакъв проблем”, сподели още ръководителят на КЗП.

България като част от Европейския съюз е възприела изцяло всички постижения на европейското законодателство в региона на потребителската отбрана, които все още са факт. „ Ние сме основатели на новите правила. Стоим на едно от челните места в света даже във връзка с нормативното регламентиране на онлайн търговията и на опциите потребителите да пазарят умерено в интернет среда и да реагират по отношение на националните контролни органи тогава, когато срещат някакъв проблем”, разяснява Маргаритов.

За разногласия при трансгранични покупко-продажби в Европейски Съюз спомагат мрежата Европейски потребителски центрове, каквото бюро има и в България, като то действа към Комисията за отбрана на потребителите.

Димитър Маргаритов напомни, че към този момент има индикации за блян към уеднаквяване на разпоредбите в онлайн търговията в международен мащаб. Европейският съюз и Световната комерсиална организация подеха начинания за основаване на общи регламенти, които след това и да се възприемат в националните законодателства в страните, които се ангажират с това. „ Може би това ще бъде един по-дълъг развой, защото има страни с огромни пазари, които не одобряват еднопосочно тази концепция. Но факт е, че потребителите би трябвало да имат опция да са наясно с разпоредбите. Да знаят, че без значение от това какво е окончанието на домейна и къде тъкмо е основан търговецът, той ще носи своята отговорност и то по един и същи метод за това, че не е извършил уговорките си по дадена договорка. Или най-малкото, че ще можем прекомерно елементарно да установим въз основата на това в коя страна е основан този търговец, какви са съответните правила, които би трябвало той да съблюдава, с цел да може договорката, която подписва потребителят, да върви от началото до края по тези правила и когато има някакъв проблем, да има съответната опция за реакция и за превъзмогването му”, сподели още ръководителят на КЗП.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР