Улесняването на бизнеса при регистрация на .eu домейни, но при

...
Улесняването на бизнеса при регистрация на .eu домейни, но при
Коментари Харесай

КЗП: Въвеждането на ясни правила при регистрирането на .eu домейни ще доведе до по-добра ориентация

Улесняването на бизнеса при регистрация на.eu домейни, само че при съблюдаване на строго избрани правила от страна на търговците би асъдействало за това потребителите да се ориентират по-добре по отношение на правата, с които ще разполагат при покупки от даден електронен магазин. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред осведомителния уебсайт Novini.bg.

„ Домейнът с окончанието.eu е в оборот към този момент много време и статистиките демонстрират, че е стигнал осмо място по известност в международен мащаб, което принуди Европейската комисия да схване по-ясни правила за неговото потребление.

С препоръчаните ограничения, откакто бъдат признати, се планува лицата, които желаят да записват подобен домейн, или да бъдат жители на европейските страни, или – в случай че са жители на трети страни, да са открити в европейска страна. Ако приказваме за компания, тя би трябвало да има своето седалище в някоя от държавите-членки ”, изясни Маргаритов.

„ Това основава добър филтър за тези, които ще употребяват окончанието.eu и в същото време ще дава опция на потребителите да са по-спокойни, че когато отворят подобен електронен магазин, ще знаят, че отсреща има търговец, който ще се подчинява на законодателството, което важи в Европа.

Например, по повод правото на отвод в 14-дневния период, правото на онази значима информация, която от време на време липсва в избрани електронни магазини и това води до комплициране на потребителите и до неспособност те след това да реагират, когато има някакъв проблем ”, сподели още ръководителят на КЗП.

България като част от Европейския съюз е възприела изцяло всички постижения на европейското законодателство в региона на потребителската отбрана, които все още са факт.

„ Ние сме основатели на новите правила. Стоим на едно от челните места в света даже във връзка с нормативното регламентиране на онлайн търговията и на опциите потребителите да пазарят умерено в интернет среда и да реагират по отношение на националните контролни органи тогава, когато срещат някакъв проблем ”, разяснява Маргаритов.

За разногласия при трансгранични покупко-продажби в Европейски Съюз спомагат мрежата Европейски потребителски центрове, каквото бюро има и в България, като то действа към Комисията за отбрана на потребителите.

Димитър Маргаритов напомни, че към този момент има индикации за блян към уеднаквяване на разпоредбите в онлайн търговията в международен мащаб.

Европейският съюз и Световната комерсиална организация подеха начинания за основаване на общи регламенти, които след това и да се възприемат в националните законодателства в страните, които се ангажират с това.

„ Може би това ще бъде един по-дълъг развой, защото има страни с огромни пазари, които не одобряват еднопосочно тази концепция. Но факт е, че потребителите би трябвало да имат опция да са наясно с разпоредбите.

Да знаят, че без значение от това какво е окончанието на домейна и къде тъкмо е основан търговецът, той ще носи своята отговорност и то по един и същи метод за това, че не е извършил уговорките си по дадена договорка.

Или най-малкото, че ще можем прекомерно елементарно да установим въз основата на това в коя страна е основан този търговец, какви са съответните правила, които би трябвало той да съблюдава, с цел да може договорката, която подписва потребителят, да върви от началото до края по тези правила и когато има някакъв проблем, да има съответната опция за реакция и за превъзмогването му ”, сподели още ръководителят на КЗП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР