Улеснения за живеещите в чужбина българи при издаването на документи

...
Улеснения за живеещите в чужбина българи при издаването на документи
Коментари Харесай

Кабинетът прие облекчения за издаване на лични документи на живеещите в чужбина

Улеснения за живеещите в чужбина българи при издаването на документи за идентичност одобри държавното управление с промени в правилника за издаване на български персонални документи.

Създава се опция посредством автоматизираната система за електронни услуги на Министерството на външните работи за подаване по електронен път на заявление за издаване на персонална карта, без да е належащо потреблението на квалифицирано уверение за електронен автограф. Намаляват се и периодите за издаване на паспорт, когато заявката е подадено в българските дипломатически и консулски представителства. Наред с това се дава опция за персонално приемане на български персонален документ посредством лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга, когато заявката за издаването на документа е подадено персонално в дипломатическите или консулски представителства.

С измененията става допустимо и заявките за издаване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство в избрани случаи да се подават и в районните ръководства към ОДМВР по непрекъснат адрес на заявителя.

Предвидено е издаването на краткотраен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства единствено с министерството на външните работи. Изключение ще вършат случаите на издаване на краткотрайни паспорти на български жители, на които след 1 септември 1999 година не са издавани български документи за идентичност, когато тяхното издаване се съгласува с Министерство на вътрешните работи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР