Ул. Братя Шкорпил е все още една от най-красивите във

...
Ул. Братя Шкорпил е все още една от най-красивите във
Коментари Харесай

История за алчността, или защо изчезва лицето на Варна

Ул. " Братя Шкорпил " е към момента една от най-красивите във Варна, евентуално не за дълго. Двете редици на оживелите остарели здания край нея водят към втората най-голяма катедрала в страната Св. Успение Богородично. В една от тези къщи през двадесетте години на предишния век са живели братята Херман и Карел Шкорпил – създателите на българската археология и откриватели на останките на първата българска столица Плиска.

В средата на юни т.г. на уеб страницата на централния варненски регион " Одесос " е оповестен Подробен организационен проект за парцел, намиращ се на ъгъла на улиците " Братя Шкорпил " и " Антим Първи " - в самото сърце на града. Там се намира красива триетажна постройка монумент на културата с двор, алеи със стогодишни чимшири и бунар. Но съгласно оповестения Подробен организационен проект на тяхно място напълно скоро би трябвало да бъде издигнат

8 етажен хотел.

ПУП-ПРЗ за 5

Проверка на " Дневник " откри, че признатият през август 2015 година план за организационен проект на въпросния парцел е за 5 етажна жилищна постройка, която резервира огромна част от в този момент съществуващия монумент на културата (виж прикачения файл). Проектът е координиран с публичния Консултативен съвет по запазване на недвижимото културно завещание във Варна, а протокол със забележките по него са изпратени до създателя на плана арх. Димитър Стефанов, кмета на Варна Иван Портних и основния проектант на града Виктор Бузев.

 ПУП-ПРЗ за 8 етажен хотел.
ПУП-ПРЗ за 8 етажен хотел.

Подробният организационен проект за парцелите на улиците " Братя Шкорпил " и " Антим Първи " е признат и от Експертния съвет по устройство на територията във Варна с наставление за координиране с Националния институт за недвижимото културно завещание. Това е станало с протокол от 18 август 2015 година Според настоящите общински разпореждания във Варна той е оповестен на уеб страницата на локалната администрация. Но единствено няколко дни по-късно е свален и изчезва безследно, с цел да се появи отново по този начин ненадейно четири години по-късно. Но за това – след това.

Междувременно за координиране в Министерството на културата е импортиран

напълно друг Подробен организационен проект

ПУП-ПРЗ за 8

– за хотел на 8 етажа. При това за разлика от този, признат от експертния съвет във Варна през 2015 година,той е направен от арх. Огнян Брънчев.

Вчера създателят на първия план – арх. Димитър Стефанов научи от " Дневник ", че за четири години планът му е пораснал с три етажа и се е трансформирал от жилищна постройка в хотел.

 Визуализация на първичния план за 5 етажна жилищна постройка (конструкцията в средата)
© Арх. Димитър Стефанов

Визуализация на първичния план за 5 етажна жилищна постройка (конструкцията в средата)

Според мнението на Националния институт за недвижимото културно завещание към министерството на културата постройката на ъгъла на улиците " Братя Шкорпил " и " Антим I " се намира " в рамките на охранителната зона на археологическия резерват " Античен град Одесос ".

Освен това специалистите на института са установили, че съгласно кадастрална схема на парцела той по дифолт е предназначен за жилищно застрояване. Но данните в документите, показана за координиране от министерството, демонстрира отреждане " за хотел ". Променен е и характерът на застрояването на терена – от ниско на високо, гласи заключението на специалистите. Независимо от всичко това обаче министър Боил Банов на 10.януари.т.г. е подписал мнение, с което съгласува плана и на процедура дава зелена светлина за строителство на

хотел върху монумент на културата.

Становище

Важна детайлност, която пропущат както специалистите на министерството, по този начин и самият министър, е, че съгласно Общия организационен проект на Варна, настоящ от 2012 година, въпросният парцел попада в зона, в която строителството е краткотрайно лимитирано.

" Дневник " изпрати до Министерството на културата въпроси, от чиито отговори трябваше да стане ясно на какво се дължи разминаването сред плана за жилищна постройка на 4 етажа, координиран от Експертния съвет по устройство на територията във Варна и съгласувания от министър Банов – за 8 етажен хотел. Получените отговори, чиято подготовка лиши повече от две седмици, нямат нищо общо със заложените въпроси. За това и не си коства да бъдат представени. Но за разлика от тях, отговорите на съвсем същите въпроси, изпратени този път до локалната администрация във Варна, направиха забележима

смущаваща безнаказаност.

От Община Варна изпратиха следното пояснение за разминаването сред признатия план за " жилищна постройка " и оповестения на уеб страницата на регион " Одесос " - за 8 етажен хотел:

" Проектната документи, която възложителят внася в Националния институт за недвижимото културно завещание, не е от компетентността на районната администрация, очевидно има смяна в капиталовите планове на възложителя ".

Но в този отговор администрацията на варненския кмет Иван Портних пропуща значим факт: Всяка смяна на капиталовите планове става по избран от закона ред. Той планува издаване на нова заповед за допускане и разработване на нов Подробен организационен проект – нещо, което явно не се е случило.

 Детайл от Общия организационен проект на Варна. В кръговете е къщата, на чието място ще се построи 8 етажен хотел. В синьо е зоната с краткотрайна възбрана за строителство.
© Дневник

Детайл от Общия организационен проект на Варна. В кръговете е къщата, на чието място ще се построи 8 етажен хотел. В синьо е зоната с краткотрайна възбрана за строителство.

Втори въпрос беше обвързван с

друго необичайно разминаване.

Обявеният проект за 8 етажен хотел, наличен и в този миг на страницата на варненското кметство " Одесос ", съдържа графична информация за всички постройки по ул. " Братя Шкорпил ". Според съпътстващата го документи той е направен през лятото на 2015 година Но в него изненадващо се е появила постройка, издигната две години по-късно – през 2017г.

Това

" пътешестване във времето "

общинските служители изясняват по този начин:

" Всички екземпляри на плана за обстоен организационен проект са изтеглени от районната администрация за координиране с Министерството на културата на 7 септември 2015 година

Съгласуваният план е върнат на 10 януари т.г. Възможно е планът да е допълван или обновен, или в това време постройката на ул. " Братя Шкорпил " № 23 да е била издигната ".
Звучи неуместно, само че по-лошото е, че в случай че този отговор отразява практиката на работа в Община Варна, избавление за паметниците на културата в града няма. Защото явно всеки план за Подробен организационен проект, разискван обществено и признат от органите на локалната администрация, може по-късно да бъде " изтеглен " и в него да бъдат нанесени случайни промени, нямащи нищо общо с в началото утвърждения му вид.

И най-после за

протокол №29 от 18 август 2015 година

Според номерацията на протоколите от съвещанията на Експертният съвет по устройство на територията във Варна, оповестени в уеб страницата на общината, през 2015 година те са били 46. Но от този лист в продължение на цели три години липсваше №29 – този, с който през август 2015 година е координиран планът " за жилищна постройка " на 5 етажа на ъгъла на улиците " Братя Шкорпил " и " Антим I ". Протоколът се появи още веднъж на мястото си едвам в ранния следобяд през вчерашния ден, откакто " Дневник " изиска копие от него и пояснение за неналичието му. В къс отговор на това искане секретарят на общината Нора Момчева заяви: " Протоколът към този момент е оповестен на уеб страницата ".

 В ляво - описът с протоколи от съвещания на ЕСУТ - Варна, от който липсва този с №29. В дясно - в ранния следобяд през вчерашния ден, след въпрос на
© Дневник

В ляво - описът с протоколи от съвещания на ЕСУТ - Варна, от който липсва този с №29. В дясно - в ранния следобяд през вчерашния ден, след въпрос на " Дневник " протоколът се появи още веднъж на общинската страница.

Само преди седмица в различен текст съобщихме, че на мястото на така наречен Шахдом в центъра на Варна, ще бъде издигната 24 етажна жилищна постройка. В регистъра с паметниците на културата, оповестена в уеб страницата на варненския регион " Одесос ", той е означена в синьо като " архитектурен обект - културна полезност с ансамблово значение ". Но единствено ден след обявата на " Дневник " от локалната администрация импровизирано оповестиха, че този статут е изнемощял още в последния мандат на тогавашния министър на Културата Вежди Рашидов. За това служителите в общината научили едвам в този момент.

Така приключва тази история. Тя е за умишлената беззащитност на локалната власт, която програмира алчната безнаказаност на държавната администрация. Всъщност, това е история за корупцията. Какво друго би движило с такава сила подмяната на действителността с цялостната й диаметралност?
Становище1
Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1579)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР