Укриващият се проруски молдовски бизнесмен Илан Шор, обвинен в купуване

...
Укриващият се проруски молдовски бизнесмен Илан Шор, обвинен в купуване
Коментари Харесай

Интерпол: Молдовският бизнесмен беглец Илан Шор се е завърнал в Израел

Укриващият се проруски молдовски предприемач Илан Шор, упрекнат в " пазаруване " на гласоподаватели, с цел да повлияе на изборите в някогашната руска република, се е завърнал в базата си в заточение в Израел, сподели през днешния ден чиновник на Интерпол, представен от Ройтерс.

Виорел Тентиу, началник на офиса на Интерпол в Молдова, заяви, че в сряда Шор се е върнал в Израел със аероплан, само че израелски чиновници не можаха да кажат къде е бил или от кое място е бил неговият полет.

„ Всичко, което имаме, е удостоверение, че той е кацнал на летище „ Бен Гурион ", само че не се знае къде е отишъл и от кое място се е върнал ", сподели Тентиу пред държавната телевизия Молдова-1.

По-рано Тентиу разгласи, че Шор е напуснал Израел на 6 ноември. Шор не беше открит за коментар.

През април Шор беше наказан задочно на 15 години затвор от молдовски съд по обвиняване в банкова машинация за 1 милиард $, напомня Българска телеграфна агенция. Месеци наред Шор организираше отдалечено улични митинги от Израел с искане за оставката на държавното управление на проевропейския президент Мая Санду.

Конституционният съд забрани неговата партия, а управляващите лишиха съдружниците му от право на присъединяване в локалните избори на 5 ноември, кандидатирайки се от името на друга политическа мощ.

Молдовски длъжностни лица упрекнаха Шор, че е налял еквивалент на 50 милиона евро в Молдова за " пазаруване " на гласоподаватели.

Тентиу сподели, че от всички държави-членки на Интерпол е било поискано да оповестят дали Шор е бил на тяхна територия.

Санду осъди нашествието на Русия в Украйна и упрекна Москва в скрит план да я в профил, до момента в който води акция за участие в Европейския съюз на Молдова, една от най-бедните страни в Европа, ситуирана сред Украйна и Румъния.

Русия отхвърля обвиняванията на Санду и я упреква, че води антируска акция и насажда антируска атмосфера в Молдова, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР