Укрепени стени от големи камъни с цвят на охра се

...
Укрепени стени от големи камъни с цвят на охра се
Коментари Харесай

Ерусалим не е "Дисниленд" - бива ли лифт да се надвеси над града

Укрепени стени от огромни камъни с цвят на охра се издигат на фона на лазурното небе, заобиколени от хълмове, покрити с ниски градежи, губещи се измежду маслиновите дръвчета. Към публикуваните нравоучителни картини от Стария град на Ерусалим скоро може да се прибавят пилоните и кабините на въжен превоз.

Израелското държавно управление планува до 2021 година, за 200 милиона шекела (52 милиона евро), да бъде издигнат кабинков въжен превоз, който да води туристите до Стария град, където се намират някои от най-важните обекти на трите монотеистични религии.

Обявената цел е да се преодолеят проблемите с трафика и замърсяването, свързани с възходящия брой гости на Свещения град. Цифрата набъбна двойно за близо пет години и се чака да надвиши 4 милиона през 2019 година по данни на министерството на туризма.

" Лифтът ще разреши елементарен и удобен достъп до Западната стена (Стената на рева, най-свещеното място за молебствия за евреите) и ще бъде огромна туристическа атракция ", съобщи през май 2018 година министър Ярив Левин на първичното одобрение на плана от държавното управление.

Но коалиция от археолози, архитекти и урбанисти го порицава като естетическа и архитектурна засегнатост. И защото плануваният за лифта маршрут пресича източната част на града, палестинците се афишират срещу. Sпоред тях това е още един опит да се закрепи фактическото състояние на окупацията на Източен Ерусалим, чието анексиране от Израел не беше прието от интернационалната общественост.

Противниците на плана сезираха Върховния съд в края на ноември, малко откакто той получи зелена светлина от държавното управление. Лифтът, който ще разрешава транспорта на 3000 гости на час към Стария град, ще стартира от покрайнините на остарялата османска гара, ситуирана в западната част на града.

Фотогалерия: Ерусалим съвсем без смяна - през 1967 година и в този момент >

Планира се първата спирка да се издигне на хълма Цион, един от хълмовете на Ерусалим, където се намира Сионската връхнина, където се счита, че се е състояла Тайната вечеря на Исус и апостолите. След това кабините ще минават над Силуан, палестински квартал в Източен Ерусалим.

" Обикновено сходни лифтове се издигат над празни пространства, не над главите на хората ", оплаква се Абу Брахим от своя прашен дребен магазин за подправки в Силуан. Лифтът би трябвало да премине над шейсетина къщи от това населено място, като тук-там дистанцията сред покривите и кабините доближава единствено 14 метра, изяснява Фахри Абу Диаб, шеф на Асоциацията на живеещите в региона.

След това кабините ще доближат туристически комплекс на няколко етажа, близо до Стената на рева. Строежът на комплекса се финансира от израелската националистическа асоциация Елад.

Също като доста туристически гидове, Мишел Себан се радва на едно решение, което съгласно него ще разреши да се постави завършек на задръстването в Стария град. " Стана невероятно да паркираш, единствено рейсовете могат да се приближат и да смъкват туристите, които возят ", прибавя той.

Но за съперниците на плана петнайсетината стоманени колони и 72-те кабинки за по 10 души, планувани да обикалят едно разстояние от близо километър и половина, ще обезобразят един от централните обекти в човешката история.

Само Старият град и стените му са класифицирани като обект на международното културно завещание от ЮНЕСКО. Околностите на обекта са част от народен парк, за чието запазване нормално се грижи Израел.

" Досега този регион, който гледа към Стария град и неговите стени беше неприкосновено място, прецизно защитавано от Националната дирекция на парковете ", изяснява архитектът Гавриел Кертеш, който е управлявал няколко плана, свързани с тези стени.

" Ерусалим не е Дисниленд, неговият пейзаж и историческо завещание не са за обмен ". С този девиз се оповестиха срещу 70 архитекти, археолози и израелски учени, изпратили отворено писмо до държавното управление преди одобряването на плана.

Повече от 30 архитекти и водещи интернационалните учени желаеха от държавното управление да се откаже от него, преценявайки, че " един въжен превоз не е подобаващ за античните градове, чийто аспект е бил опазен в продължение на стотици или хиляди години ".

Обсъждана от няколко години, концепцията за въжен превоз в Ерусалим остава рационална. След като беше поканен от ерусалимското кметство през март 2015 година, френският колос " Суец енвиронман " реши да не взе участие в градежа, с цел да не се замесва в кавги.

Според Ханан Ашрауи, високопоставена палестинска представителка, този план е " брутално нарушаване на културата, историята, духовността, географията и демографията на Ерусалим ".

Тази позиция се споделя от израелски неправителствени организации като Емек Шавех, която счита плана за политизиране на археологията на фона на една обстановка, в която еврейски организации от ден на ден оставят своя отпечатък върху Стария град на Ерусалим.

" Политическата власт стана толкоз захласната от юдеизацията на града, че не помнят да опазят този Ерусалим, който толкоз обичат ", счита археологът Джонатан Мизрахи, шеф на организацията. " Тези, които към момента могат да си спомнят това, което е толкоз скъпо и неповторимо в Ерусалим, се опълчват на този план, както от лявата, по този начин и от дясната страна на политическия набор ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР