Украйнскaтa армия извърши проби на юг през първата линия на

...
Украйнскaтa армия извърши проби на юг през първата линия на
Коментари Харесай

Украйна с пробив край Херсон, Русия контратакува безуспешно -

Украйнскaтa войска извърши проби на юг през първата линия на защитата на съветската войска край Херсон. Киев обстрелва съветски позиции и в близкия регион на Новая Каховка. Пентагонът счита, че това е изследване на фронтовата линия, което приготвя огромно контранастъпление на Украйна. Конкретната информация към този момент е нищожна. 

Вечерта в понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани руснаците да бягат или да се предадат.



Украйна е пробила на няколко места линията на фронта (в Херсонска област бел. ред.) и на тези места напредва във вътрешността в територия, следена от Русия, заяви късно вечерта в понеделник съветникът на украинската президентска администрация Алексей Арестович.

Той сподели, че към 21 ч. Киев е блъснал и фериботи по река Днепър, натоварени с техника за съветската войска. Едновременно с това Украйна обстрелва и съветски бази от другата страна на Днепър, в които се намира техника, готова за изпращане на помощ на съветските елементи.

Контрол върху Днепър е значим зашото минават доставките за съветската войска и единствено оттова съветската войска би могла да се изтегли относително безвредно при положение на потребност.

По-рано през юли и август бяха прекратени съвсем изцяло линиите за доставки на съветската войска по мостовете над Днепър (Антоновският авто и Антоновският железопътен, както и този до Новая Каховка) и над река Ингулец, приток на Днепър (Дариевският). След известието на Арестович от понеделник вечерта излиза наяве, че към този момент е затруднено и прекосяването на реката с фериботи.

Украинската войска е ликвидирала към 450 руски войници

В последното резюме на Генералния щаб в Киев, Украинската войска е ликвидирала към 450 съветски нашественици за послените 24 часа сражения, като общо 47 550 съветски бойци са изгубили живота си в пълномащабната война. В понеделник ВСУ унищожиха 7 танка, 19 артилерийски системи, 3 РСЗО (Реактивна система за залпов огън), 2 системи за противовъздушна защита, 1 хеликоптер, 3 съветски дрона, 29 автомобила и цистерни, още две единици специфична техника.

На 29 август командването на ВСУ публично афишира началото на военна контраатака в Херсонска област. Напредването на украинските сили е съпроводено с заличаване на съветската логистика в окупираните територии.

Русия твърди, че контраофанзивата на ВСУ е била потушена същия ден вечерта. Според ВСУ обаче украинците са отблъснали вражеските офанзиви в пет посоки - Харков, Славянск, Бахмут, Авдийвка и Южнобухск. Продължава артилерийският обстрел в някои региони край Авдийвка.

Едновременно с началото на контраофанзивата на ВСУ Русия още веднъж нанася ракетни удари по цивилното население в Николаев. Сутринта на 30 август имаше съветски ракетен удар по Запорожието.

Русия обстреля тази заран и централната част на източния град Харков, убивайки минимум четирима души и ранявайки още четирима. Председателят на Харковската регионална военна администрация Олег Синегубов заяви това в своя канал в Telegram.

Прогнозата на английското разузнаване

Успехът на украинските въоръжени сили при освобождението на териториите в Херсонска област ще зависи от способността им да организират продължителни настъпателни интервенции и от това до каква степен сплотени ще бъдат съветските войски, основани от разнообразни военни формирования, съгласно разузнаването на Министерството на защитата на Обединеното кралство.

" От началото на деня на 29 август няколко бригади на украинските въоръжени сили усилиха мощността на артилерийския огън в секторите на фронтовата линия в Южна Украйна. Украинските прецизни удари с огромен обхват не престават да пречат на съветското доставяне. Сега е невероятно да се удостовери мащабът на украинския прогрес ", се споделя в отчета.

Отбелязва се също по този начин, че от началото на август Русия поставя обилни старания за подсилване на окупационните си войски на западния бряг на река Днепър покрай Херсон.

" 49-та съединителна войска на Южния боен окръг на Руската федерация евентуално е била допълнена от елементи на 35-та съединителна войска на Източния боен окръг. Повечето елементи край Херсон евентуално не разполагат с задоволително персонален състав и зависят от ненадеждни канали за доставяне с помощта на фериботните и понтонните мостове през Днепър ", декларира разследващата работа.

В същото време консолидираното на двете армии планува забележителна метаморфоза на съветските сили в Украйна.

Според разузнаването съществува действителна опция Русия да е пристъпила към усъвършенстване на няколко полунезависими оперативни командвания, които при започване на нашествието демонстрираха ниска успеваемост.

" Ако Украйна успее да организира продължителни настъпателни интервенции, единството на тази неизпитана конструкция евентуално ще бъде основен фактор за устойчивостта на съветската защита в южната част на страната ", се отбелязва в отчета.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР