Неотдавнашното съсредоточаване на Украйна върху Крим предизвиква скептицизъм в краищата на администрацията на Байдън

...
Украйна засили ракетните удари по окупирания от Русия Крим през
Коментари Харесай

Украйна засили ракетните удари по окупирания от Русия Крим през последните седмици в опит да попречи на руската логистика и усилията за снабдяване, докато бушуват боевете в Южна Украйна – но това е стратегия, на която някои американски служители във Вашингтон гледат със скептицизъм.

За някои военни и служители на администрацията на Байдън украинските атаки срещу Крим са в най-добрия случай разсейване, а в най-лошия - ценна загуба на ресурси в стратегия, за която много анализатори сега смятат, че е оставила Украйна твърде разпъната между множество оси на атака.

„Това малко извади руснаците от равновесие, но не прави нищо решаващо“, каза висш служител на отбраната пред CNN. „И вероятно би било по-добре за всички те просто да се съсредоточат върху контранастъплението.“

През последните седмици Украйна използва ракети с голям обсег, за да удари два моста, свързващи Крим с окупираната от Русия територия в Южна Украйна, а в събота нацели единствения мост, свързващ Крим с континентална Русия. Тъй като приблизително една трета от полуострова вече е в обсега на осигурената от САЩ артилерия HIMARS, според високопоставен служител на западното разузнаване, Украйна също е засилила ударите по руски складове за боеприпаси и друга логистична и снабдителна инфраструктура там.

Руски следователи работят на мястото на произшествието в участъка от път, наклонен на една страна след предполагаема атака срещу Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с полуостров Крим през Керченския проток, на това неподвижно изображение, взето от видеото е публикувано на 17 юли 2023 г. Руски следователи работят на мястото на произшествието в участъка от път, наклонен на една страна след предполагаема атака срещу Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с полуостров Крим през Керченския проток, в това неподвижно изображение, взето от видео, публикувано на 17 юли , 2023 г. Следствен комитет на Русия/Ройтерс

„Има все по-голям натиск върху Крим, особено през последните седмици“, каза този служител пред CNN. „Искам да кажа, те биват удряни.“

Крим има дълбоко символично значение за руския президент Владимир Путин, който нареди на силите си да нахлуят и незаконно анексира полуострова през 2014 г. Освен това той е стратегически жизненоважен логистичен център за военните усилия на Русия; местоположението му на Черно море го прави търсена територия от векове.

За Украйна атаките са неразделна част от тяхната контранастъпателна стратегия, предназначена да се опита да изолира Крим и да затрудни Русия да поддържа военните си операции на украинския континент, каза украински източник, запознат със стратегията, пред CNN.

Като цяло украинските удари на юг забавиха и усложниха снабдяването и логистичните маневри на Русия, каза представител на западното разузнаване. И друг американски служител каза, че ако украинците в крайна сметка успеят да пробият обширната мрежа от отбранителни линии на Русия и да продължат напред, тогава насочването към складовете за боеприпаси и линиите за снабдяване в Crime ще бъде от полза за широката контраофанзива.

Но тъй като акцентът върху Крим е сравнително нов, множество американски и западни служители казаха, че все още е трудно да се прецени колко голямо е влиянието на атаките върху способността на Русия да устои на украинската контраофанзива.

Украйна е извършила „някои доста добри атаки срещу логистиката и командването и контрола“ в Крим, каза американски военен служител, но „не мисля, че тези ефекти са се проявили напълно“.

Но засега някои американски служители и външни анализатори казват, че атаките не изглежда да имат голямо въздействие. За 10 седмици битки Украйна не успя да пробие руските отбранителни линии – нещо, което според някои критици е, защото Украйна не успя да даде приоритет на нито едно усилие и вместо това разпредели ресурсите си твърде слабо на множество фронтове.

Засега Съединените щати не съветват активно Украйна да не нанася удари по Крим, според висш служител на отбраната. Но колкото по-дълго се проточи контранастъплението без значителни печалби, казват анализатори, толкова по-големи са шансовете за провал.

„Реалността е, че тази офанзива няма някаква вечна писта, която да продължи през есента“, каза източник, запознат с вътрешните дискусии в Пентагона по въпроса.

Спряна офанзива

Американски и украински официални лица открито признават, че украинската контраофанзива не е протекла толкова бързо, колкото се очакваше и беше водена от война през месеците, предшестващи натиска.

Украйна се опита да откаже руските завоевания в три различни посоки, с активни боеве по фронтовите линии на североизток, близо до град Бахмут, и на юг, където Украйна се опита да прекъсне така наречения сухопътен мост, свързващ Русия с Крим като се движи напред към южното Азовско море.

Някои американски и западни служители настояват, че руските отбранителни линии са ограничени до една линия от сили, което предполага, че ако Украйна успее да пробие, Русия ще бъде уязвима отзад. Но след 10 седмици битки фронтовите линии остават фиксирани. И в крайна сметка бруталната математика на войната – обикновеният брой куршуми и тела, които една армия трябва да хвърли в битката – може да не е на страната на Украйна.

„Поставя се под въпрос колко налична бойна сила Украйна ще има, за да се възползва от всеки пробив“, каза Майкъл Кофман, старши сътрудник в Програмата за Русия и Евразия към Фондацията Карнеги за международен мир. „Руските сили се оказаха много по-малко крехки, отколкото се надявахме през последните няколко месеца.“

Километри минни полета, поставени от Русия, държат Украйна на разстояние седмици наред и двете страни водят жестока битка в тясна, непроменлива група по фронтовите линии.

Украйна засега до голяма степен се е отказала от по-сложните маневри, за които САЩ са обучили своите военни да използват, в полза на сблъсъци с по-малки единици и интензивно използване на артилерия, за което американските служители са частно загрижени, съобщи CNN.

САЩ и Европа се борят да осигурят на Украйна голямото количество боеприпаси, от които тя ще се нуждае за продължителна контраофанзива, а западните служители се надпреварват да увеличат производството, за да избегнат недостига на бойното поле, който може да попречи на напредъка на Украйна.

Някои западни служители защитиха украинската стратегия на бойното поле, твърдейки, че Украйна реагира на реалността, с която се сблъсква на място.

Украйна, „както и руснаците, са въвлечени във война и се адаптират към това, което виждат и преживяват на бойното поле“, каза високопоставеният представител на западното разузнаване. „Това, което научиха, е, че по-малките единици и тактики са по-склонни да бъдат успешни, за да се опитат да причинят тези дупки в тези фронтови линии, допълнени от по-дълъг обсег на прецизен удар от артилерия и дори крилати ракети, за да смекчат тази линия.“

„Можете да разберете защо са направили това, което са направили“, каза представител на американските военни. „Не знам дали американската армия разполагаше само с артилерия и без въздух, дали нямаше да се бием донякъде по подобен начин.“

Тези служители и други внимават да кажат, че историята все още не е написана за резултата от контранастъплението. Високопоставеният служител на западното разузнаване каза, че те са „предпазливи оптимисти... за потенциала на украинците да направят пробив, защото тъй като руснаците се ангажират повече и поправят повече, това дава на украинците по-лесна цел за идентифициране и преследване“.

Но в американската армия оптимизмът помрачава, че Украйна скоро ще постигне голям пробив.

„Не съм голям оптимист, че ще бъдем в Азовско море до Коледа“, каза американският военен служител.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР