Украйна започва изграждането на две военноморски бази за защита на

...
Украйна започва изграждането на две военноморски бази за защита на
Коментари Харесай

Украйна започва да строи две големи военноморски бази

Украйна стартира построяването на две военноморски бази за отбрана на Черноморския район. Това разгласи във Върховната Рада президентът на страната Владимир Зеленски в границите на годишно обръщение до депутатите по отношение на вътрешното и външното състояние на Украйна, предава TACC, представена от " Фокус ".

" Започваме да построяваме две държавни украински военноморски бази за отбрана на Черноморския район ", съобщи Зеленски.

Той добави още, че страната продължава да модернизира военните си кораби . Украинският президент бе безапелационен, че няма да разреши понижаване на финансирането на армията през 2021 година

" През 2020 година бюджетът за армията стана най-големият в историята на Украйна. По време на рецесията с ковид той не понижа нито с една гривна и, апелирам, не разпространявайте лъжата, че през 2021 година ще понижим средствата за войската. Няма да разреша сходно нещо ", увери Зеленски.

Припомня се, че през актуалната година за армията на Украйна бяха планувани над 117 милиарда гривни ( 4,12 милиарда $ п о настоящия обменен курс).

Двете нови военноморски бази, които ще бъдат издигнати на крайбрежията на Азовско и Черно море, ще бъдат украински, а не непознати. Това съобщи в изявление за Интерфакс-Украйна заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква. Но задграничните военни към момента ще могат да обитават в тези бази, писа единствено преди дни вестник " Независимая газета ".

Слуховете за основаването на непознати военни бази на територията на Украйна се появиха след неотдавнашното посещаване на президента във Англия . Миналата седмица в Лондон беше подписан меморандум за подсилване на двустранното съдействие във военната и военно-техническата сфера. Съобщава се, че документът планува разпределяне на заем за украинската страна в размер на 1,25 милиарда паунда от английската организация за експортни заеми.

Тези средства би трябвало да бъдат ориентирани към построяването на нови военноморски бази, преоборудване на Военноморските сили на Украйна. Корпусите на първите два ракетни катера за Военноморски сили ще бъдат издигнати във Англия, само че по-късно се възнамерява производството да бъде открито в Украйна.

Подписването на документа беше предшествано от посещаване в Украйна през август от делегация на английското министерство на защитата, водено от държавния секретар по защитата Бен Уолас. Министърът на защитата на Украйна Андрей Таран, обобщавайки резултатите от договарянията, съобщи, че страните са отделили време " за оценка на обстановката със сигурността в Източна Украйна и Азово-Черноморския район, трендове и вероятности за нейното развиване и способи за реагиране на зараждащи закани ". Той означи, че Украйна, откакто е получила статут на сътрудник на НАТО с разширени качества , има нови принадлежности за съдействие със страните членки на НАТО в областта на защитата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР