Украйна започва да осъзнава мащаба на проблемите, които неизбежно трябва

...
Украйна започва да осъзнава мащаба на проблемите, които неизбежно трябва
Коментари Харесай

Газовото благополучие на Украйна ще зависи напълно от САЩ

Украйна стартира да осъзнава мащаба на проблемите, които неизбежно би трябвало да зародят в тази страна през зимата заради дефицита на газ. И боевете не са главната причина за протичащото се. Кой съгласно Киев е задължен да му помогне с закупуването на гориво - и може ли това да стане чисто механически?

Украйна се готви за тежка зима и това се отнася на първо място за доставките на газ. “Нафтогаз” няма пари да купува газ, по тази причина ги желае от държавното управление (150 милиарда гривни). Проблемът е цената. Ако на 25 юли цените в хъба ТТФ в Холандия бяха в границите на 1850 $ за хиляда кубически метра, то към вечерта на 26 юли, на фона на известията за прекъсване на друга турбина на “Северен поток”, те скочиха над 2200 $. на идващия ден - и даже повече.

Освен това държавното управление на Украйна прелестно знае, че няма непотребни средства за закупуване на нужните на страната количества газ. Затова държавното управление реши да прибегне до дежурен избавител - да изиска помощ от Съединени американски щати.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал самомнителен назова тази помощ газов “ленд-лийз”. И има за какво. Съдейки по известията на украинските издания, държавното управление изпадна във банкрут по облигациите на “Нафтогаз”И (те трябваше да изтекат на 26 юли). Това значи, че компанията в действителност е изключена от процеса на подготовка за зимата: тя няма да може да притегля заеми или да подписва контракти, даже и да желае.

Милиарди долари и милиарди кубични метри

В медиите можете да намерите разнообразни оценки за размерите газ, нужни на Украйна за сполучливото прекосяване на зимата. Самият Шмигал приказва при започване на лятото за увеличение на запасите до зимата от 10 на 19 милиарда кубически метра: „ Ще внасяме част от газа. Има мощ за това. Имаме съглашения и с нашите съседи на Запад.” Ръководителят на борда на “Нафтогаз” Юрий Витренко почти по същото време приказва за нуждата от импорт на 6 милиарда кубически метра.

Вносът е нужен, с цел да се покрие разликата сред вътрешното произвеждане (16-19 милиарда кубически метра, съгласно Шмигал) и потреблението (21-24 милиарда кубически метра). Голямата разлика в прогнозите за произвеждане се дължи на другата им методика. Обикновено Украйна създава плюс-минус 20 милиарда кубически метра газ годишно. Тази година се чака производството да спадне заради военните дейности, разликата е единствено в оценката на спада.

Президентът на Центъра за световни проучвания " Стратегия XXI " Михаил Гончар счита, че ще се срине с 20%. Витренко е оптимист: той е сигурен, че производството ще падне единствено с 5-10%. Приблизително 90% от украинския газ се създава в двеобласти: Полтавска и Харковска. Причината за спада в производството обаче ще бъдат освен бойните дейности, които заплашват на първо място региона на Харков. Преди две години стана известно, че петте най-големи украински залежи са изчерпали ресурсите си: тяхното равнище на привършване тогава варира от 79% до 90%. Тоест, даже упоменатите шест милиарда кубически метра са знак. Всичко ще зависи от личното произвеждане.

Терминът " газов ленд-лийз " (във връзка с проектите за подготовка за отоплителния сезон) беше разгласен от Витренко по същото време, при започване на юни. “Ленд-лийз” или “Заем-Наем” е държавна стратегия за кредитиране на съдружниците на Съединени американски щати. Обикновено приказваме за доставка на оръжие, само че в действителност можете да заемете всичко.

Някога Украйна теглеше заеми, с цел да купува газ от Русия, след това от Европейски Съюз, Световната банка. Сега обаче приказваме за прекомерно огромни суми: през юли “Нафтогаз” изиска 150 милиарда гривни (4 милиарда долара), а през юни Витренко даже приказва за двойно по-висока сума.Като се има поради, че “Нафтогаз” към този момент е във банкрут, в действителност и самата Украйна също (още на 20 юли кредиторите отложиха обслужването на дълга към Украйна до края на 2023 г.), Украйна може да заема бързо и в такива размери единствено от Съединени американски щати.

Край на реверса

Но назад от парите към газа. Да приемем, че Съединени американски щати в действителност ще бъдат великодушни с газовия “ленд-лийз”. Но по какъв начин Украйна може да получи газ?

През последните години този проблем беше решен посредством виртуален реверс. Украйна купуваше съветски газ от европейски търговци, твърдейки всички в близост, че е европейски. Тази година нейната съседка Полша по сходен метод изпомпва съветски газ от Германия в своите складове. За да направи това, тя гордо отхвърли да го изпомпва през газопровода “Ямал-Европа “и го употребява единствено от реверс.

Реверсът на Полша обаче не е виртуален, тя в действителност изпомпва газ от Германия. Докато Украйна физически го прибира от тръбата за експорт. В предишното това устройваше всички. Тази година виртуалният реверсен механизъм за Украйна ще бъде затворен.

Първо, самата Украйна понижи изпомпването на газ през своята ГТС (известният епизод със станция „ Сохрановка “). Второ, Ямал-Европа не работи от пролетта, а “Северен поток-1”, който възобнови работа на 21 юли с 40% натоварване, го понижава до 20% от 27 юли - друга турбина е изпратена за ремонт.

Европа евентуално ще изпълни хранилищата си. Проблемът е, че през всичките тези години те са били застраховка против огромни студове, способи за равнене на пикове в потреблението. Основното ползване идва от тръбата. Сега Европейски Съюз лимитира потреблението даже за себе си. Този баланс не планува никога няколко милиарда кубически метра за Украйна.

Всички очаквания в Киев - от чисто техническа позиция - са на Полша. Още при започване на юни там оповестиха проекти за стартиране на два плаващи терминала за ВПГ. Единият - за себе си, вторият - единствено за потребностите на Украйна, Словакия и Чехия. Те могат да одобряват газови танкери от Съединени американски щати. Капацитетът им е 6 милиарда кубически метра. За една Украйна би било задоволително. Но не е несъмнено и за трите страни. Освен това терминалът може да одобри тези 6 милиарда кубически метра в границите на една година, до момента в който Украйна има потребност от тях за изкарване на зимата (тоест през идващите осем месеца). Не може да се каже, че Киев и Варшава не са се готвили за нещо сходно. Още през август предходната година стартира строителството на газопровод за разширение на доставките на газ от полските ВПГ-терминали към Украйна (интерконектор Полша-Словакия).

Отново, дано броим. Преди построяването на интерконектора Полша можеше да доставя на Украйна не повече от 2 милиарда кубически метра на година. Капацитетът на интерконектора в посока Словакия е 4,7 милиарда годишно. Всичко опира до това от какъв брой газ се нуждае самата Словакия, както и до това прословуто „ на година “. Тук става дума не за година, а за интервала август 2022 - март 2023 година

Не е изненадващо, че някогашният ръководител на Върховната Рада на Украйна неотдавна предложи да се реши казуса с нормалните способи: „ Излишъкът от съветски газ би трябвало да бъде иззет по закон и да бъде изпомпван в нашите складове. Защото се получава парадоксална обстановка – всеки ден изпомпваме милиони кубически метри съветски газ и не осигуряваме личните си складове с нужните запаси.

Чува се, че Украйна е почнала подготовка за отоплителния сезон, което значи, че се готви да открадне нещо. Само че не е ясно къде тъкмо ще откри остатъци.

Заключение

Така за Украйна няма да е елементарно да прекара зимата по няколко аргументи. Първо, в този момент газът е извънредно безценен, а през зимата цената напряко ще излети в космоса. Тъй като Украйна ще прекара зимата на ВПГ, идващ в Полша, тя ще заплати най-високата цена - борсовата.Второ, “Нафтогаз” е във банкрут, няма кой да подписва контракти.

Правителството на Украйна, откакто позволи банкрут, в действителност го окачи върху себе си и се съобщи на милостта на Съединени американски щати с техния газов “ленд-лийз”. Съединени американски щати сигурно ще го обезпечат, и то незабавно. Но даже и те надали ще могат да одобрят ситуацията незабавно. Освен това Съединени американски щати към този момент са към края на фискалната година (30 септември). А Украйна се нуждае от пари неотложно, цените порастват: ВПГ става по-скъп, транспортът на танкери става по-скъп. Днес за закупуване на 6 милиарда Кубични метра не са задоволителни нито за четири, нито за осем милиарда $. Въз основа на настоящите цени на ТТФ Украйна се нуждае от повече от 13 милиарда $.

И най-после, подозрително е, че такива пари ще бъдат дадени на Украйна без задължението да вкара пазарни цени за газ за популацията или най-малко да ги поправя. Днес те са замразени на равнище от 8000 гривни за пространствен метър, до момента в който настоящата цена е към 90 000. През зимата, поради прогнозите (3000-4000 $ за 1000 кубически метра) и капацитета за обезценка на гривната, може да забележим 200-250 хиляди гривни.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР