Украйна води ускорени преговори със западните си съюзници за предоставянето

...
Украйна води ускорени преговори със западните си съюзници за предоставянето
Коментари Харесай

Не може да има табута. Украйна води преговори със Запада за ракети с голям обсег

Украйна води ускорени договаряния със западните си съдружници за даването на ракети с огромен обхват. Това сподели Михайло Подоляк , консултант на президента на страната Володимир Зеленски, пред украинската телевизия Freedom.

Украйна съдружниците от НАТО за сходни ракети, като твърди, че единствено по този метод Киев ще може да попречи на Русия да унищожава украински градове.

Според Подоляк, с цел да обезсили дейно най-важното " оръжие " на съветската войска – артилерията – Киев се нуждае от ракети, които да унищожат съветските артилерийски хранилища. По думите му на окупирания от Русия Кримски полуостров се намират повече от 100 артилерийски склада.

" Затова, първо, договарянията [за ракети с огромен обсег] към този момент се водят. Второ, те вървят с ускорени темпове ", сподели Подоляк, без да дава повече детайлности.

В същото време президентът на страната Володимир Зеленски също повтори апела си към западните съюзнции да дават на Украйна сходни ракети. По време на вечерното си видеообръщение късно в събота той употребява за образец по-рано денем, при която бяха убити трима души. По данни на украинските управляващи при нея Москва е употребила ракети С-300, които са ракети със междинен обхват на деяние.

" Такива обстрели, за жалост, са всекидневие в териториите ни, които съветската войска доближава с сходни ракети ", сподели Зеленски.

" Украйна има потребност точно от ракети с огромен обхват, с цел да отстрани тази опция на окупатора да разполага някъде надалеч от фронтовата линия своите ракетни установки и да унищожава с тях украински градове ", добави той и благодари на всички по света, които упорстват, че " не би трябвало да има табута в доставките на оръжия за отбрана от съветския гнет ".

По-рано предходната седмица няколко западни страни, в това число Съединени американски щати и Германия, оповестиха, че бойни танкове. По думите на посланика на Украйна във Франция Вадим Омелченко са контрактувани общо 321 танка.

Киев от дълго време приканва Запада за бойни танкове, само че споделя, че те няма да му бъдат задоволителни, с цел да може да противодейства дейно на съветската военна експанзия. Затова украинските управляващи неведнъж приканват за далекобойни ракети.

По-рано Зеленски изиска от Съединени американски щати американски ракети ATACMS, които имат обхват от 185 благи (297 км), само че Вашингтон отхвърля да даде такива ракети. Засега страните от НАТО се въздържат да доставят оръжия с задоволителен обхват, тъй като се притесняват, че Украйна може да порази цели и на съветска територия.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР