Украйна въвежда задължителна регистрация на фирми за износ на храни,

...
Украйна въвежда задължителна регистрация на фирми за износ на храни,
Коментари Харесай

Затегнати мерки за износа на храна в Украйна

Украйна вкарва наложителна регистрация на компании за експорт на храни, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на резолюция на държавното управление, представена от News.bg.

Целта е да се предотвратят злоупотреби, като отбягване на налози при износа на основни селскостопански артикули.

Съгласно новите правила експорт могат да правят единствено компании, които са регистрирани в Държавния поземлен указател, заплащат налог върху добавената стойност, нямат данъчни отговорности или закъснение на връщането на валутните приходи.

Въпреки че Украйна е един от водещите производители и експортьори на храни в света, публични лица пресмятат, че до 1/3 от стоките за следващ експорт се купуват в брой и без заплащане на нужните налози.

Допълнителен проблем е противозаконното укриване или закъснение на приходи в задгранична валута по сметки отвън Украйна.

" Целта на пилотния план е да се основат условия за недопускане на злоупотреби и престъпления при експорт на артикули ", разясняват от държавното управление.

Допълва се, че също така този ход ще " обезпечи отбраната на правата на земеделските субекти, които правят стопански действия, без да нарушават закона ".

И по-рано Украйна, която изпитва остра потребност от средства за войната си против Русия, се опита да затегне контрола върху износа на зърно. Така през през август южната Одеска област, която има пристанища на Черно море и река Дунав, вкара механизъм за надзор на износа на зърно.

Механизмът разпорежда, че плавателните съдове могат да бъдат товарени единствено след прелиминарен разбор за законността на произхода на зърното.

Правителствените данни демонстрират, че износът на зърно от Украйна през октомври е намалял съвсем на половина на годишна база, спадайки до 2,15 милиона тона от 4,22 милиона.

Украйна е изнесла общо 8,9 милиона тона зърно през сезона 2023/24 юли-юни, което е спад от 12,9 милиона през същия интервал на 2022/23.

Синдикатите на търговци и фермери обясниха, че блокираните украински черноморски пристанища и съветските офанзиви против украинските пристанища на река Дунав са главните аргументи за по-ниския експорт.

Украйна обичайно реализира по-голямата част от своя експорт през черноморските си пристанища./факти.бг.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР