Украйна въведе забрана за пътуване на свои депутати до Полша.

...
Украйна въведе забрана за пътуване на свои депутати до Полша.
Коментари Харесай

Зеленски затвори за елита пътя за отстъпление към Полша

Украйна вкара възбрана за пътешестване на свои депутати до Полша. Уж поради внезапното утежняване на връзките с тази страна, провокирано от " зърнения скандал ". В реалност украинското президентство пробва да предотврати " бягството на плъхове от кораба ". Особено тези от тях, които таят засегнатост против Владимир Зеленски.

Съществуването на секретна заповед на украинското държавно управление, забраняваща заминаването на украински депутати в Полша, се заяви от полските медии с позоваване на самите депутати.

От обясненията на посланика на Киев във Варшава следва, че това не се отнася за публични командировки по покана на непознати парламенти и събития под егидата на НАТО. Но всички типове " самоинициатива ", явно, са неприемливи.

Но за какво? В края на краищата преди година президентите Володимир Зеленски и Анджей Дуда обявиха освен за съюз и другарство, само че и за уеднаквяване на законите на двете страни, сред които би трябвало да изчезнат всички граници, в това число митниците.

Формално видяно, факт е, че митническите граници освен не изчезнаха, само че се трансфораха в непревземаема стена за украинския селскостопански експорт.

На 15 септември изтича ембаргото на Европейската комисия, наложено върху зърнените култури от Украйна по " източните граници " на Европейски Съюз - в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Същите тези страни (и Полша е най-влиятелната от тях) заплашват да вкарат свое лично, национално ембарго, в случай че Европейска комисия не разшири своето.

Европейските служители даже не желаеха да прецакат първите, само че " източните провинции " ги приковаха до стената. Националното ембарго е точно офанзива против самите основи на Европейски Съюз - общата митническа политика, която Брюксел управлява.

Има съображение да се счита, че Европейската комисия ще се огъне и в този момент: възбраната за импорт на украинско зърно ще бъде разширена от центъра. Запазването на вертикала на властта е по-важно от солидарността с украинците.

Това накърнява националния мит на украинците за бъдещето на страната им като „ селскостопанска суперсила “, която ще се трансформира в „ житница в Европейския съюз “. Такъв поврат на националното схващане беше затънал в действителностите на първата половина на ХХ век. В действителността на XXI век Източна Европа даже не се нуждае от украинско зърно. Особено като подарък.

Както и в Украйна, селското стопанство там е по-екстензивно и по-традиционно като предложение на артикули, в сравнение с в Западна Европа, където фермерите се занимават най-вече с деликатеси и специалитети. Следователно евтиното зърно от Украйна е директна опасност за полските или словашките фермери заради лимитираното търсене и подбиването на цените на пазара.

Полските управляващи изясняват това на украинците - нищо персонално, просто ползите на полското селячество са по-близки от ползите на цяла Украйна. Украйна не може да одобри това, истерясва, тропа с крайник и е изключително възмутена в този момент, когато Русия се отдръпна от „ зърнената договорка “ и по този метод затвори различен маршрут за украинския експорт - значим източник на валута за Киев.

Твърди се, че от това идва и възбраната за пътешестване до Полша за украински депутати. Изглежда разумно - сред Киев и Варшава избухна сериозен спор. Но тази логичност е изкуствена: зърненият (както и историческият, дипломатическият, политическият – хиляди!) спор с Полша не изяснява нищо в тази обстановка. На Полша и е все тази от тази форма на митинг. Поляците даже не могат да се обидят, тъй като това е неофициална държавна възбрана.

Ужилването на поляка с обстоятелството, че той ще вижда по-рядко „ скъпи посетители “ от Върховната Рада, е ненаучна фантастика, директно противоречаща на богатия исторически опит на двата народа.

Изглежда, че същинското пояснение за парламентарните ограничавания е напълно друго – от полето на отбрана на властта на президента Зеленски, който е параноичен в този смисъл.

Тъй като самолети (с изключение, несъмнено, военните) към този момент не летят над Украйна, Полша е най-важният, най-краткият, най-натовареният и най-интензивен път от Украйна към Запада. Заключвайки го с ключ и въвеждайки „ изходни визи “, държавното управление, от една страна, приравнява депутатите с елементарните хора (по-конкретно с мъжете в военна възраст), въпреки това, предотвратява групите на въздействие в Украйна от провеждането на „ паралелна “ политика.

Американците въпреки всичко постановиха на Зеленски президентските избори следващата година. Дори в характерните украински условия, тези избори са време за недоволните от властта и тези, които желаят да си обезпечат поддръжката на „ западните сътрудници “, прескачайки Зеленски.

Сега, без Полша като „ прозорец към Европа “ и „ стая за договаряния “, ще стане по-трудно за депутатите, представляващи разнообразни групи на въздействие в Украйна, да не вървят в строй с президента.

Спирането на всевъзможни опити за монопол в дипломацията и външната политика за режима на Зеленски е въпрос на оцеляване. Засега към момента има известно презастраховане (неговият кабинет под управлението на Андрий Ермак към момента управлява обстановката вътре в страната, за благополучие не се лимитира в методите), само че в дълготраен проект - това е въпрос на оцеляване.

Но когато стане по този начин, че украинските елити да стартират не да пътуват без позволение, а безусловно да се избавят в прилежаща Полша, възбраната ще може да спре обособени депутати, само че не и колапса на украинската политическа система като цяло.

Уплътняването на пукнатините на кораба, с цел да не бягат плъховете, не го застрахова от раздробяване от гюлета.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР