Украйна увеличи силите си в северния регион близо до Беларус,

...
Украйна увеличи силите си в северния регион близо до Беларус,
Коментари Харесай

Украйна е подсилила войските си край беларуската граница

Украйна усили силите си в северния район покрай Беларус, с цел да противодейства на всяка допустима възобновена съветска офанзива през тази граница, заяви Генералният щаб на Украйна, представен от Ройтерс.

" В момента не се следи основаване на ударна група (в Беларус). (Но) има и ще има закани. Ние реагираме, към този момент увеличихме нашите войски в северната посока ", сподели Олексий Хромов, заместник-началник на Главно оперативно ръководство на Генералния щаб на Укракйна.

Припомняме, че президентът на Беларус Александър Лукашенко на 10 октомври обяви началото на образуването на Регионална група войски. Според него решението за потребление на групировката, взето по време на договарянията с съветския президент Владимир Путин, е породено от изостряне на обстановката по западните граници на съюзната страна. Министерството на защитата на републиката заяви на 15 октомври за пристигането на първите влакове с съветски военнослужещи в Беларус. Според министерството на защитата на Беларус общата бройка на съветските военнослужещи в районната формация на войските ще бъде около 9 хиляди военнослужещи. 

Около 170 танка, до 200 бойни машини на пехотата (БМП)и до 100 оръдия и минохвъргачки се чака да дойдат поетапно в Беларус от Русия, с цел да бъдат употребявани в състава на районна формация войски, съобщи началникът на отдела за интернационално военно съдействие на Министерството на защитата на Беларус Валерий Ревенко.

За да се предотвратят вероятни спорове на белоруско-украинската граница, украинската страна би трябвало да изтегли бойците си и да не разполага там непознати въоръжени задачи. Това предупреди на 15 октомври председателят на Държавния граничен комитет на Беларус Анатолий Лапо, представен от ТАСС.

" За деескалация на напрежението украинците би трябвало да изтеглят военния си личен състав от границата и да не разполагат непознати въоръжени задачи. Колкото по-малко са военнослужещите, като се изключи граничните чиновници, толкоз по-малко ще са предпоставките за спор по границите ", акцентира той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР