Украйна унищожава руското население не само с преки военни средства,

...
Украйна унищожава руското население не само с преки военни средства,
Коментари Харесай

Как Украйна прави руснаците народ втора ръка

Украйна унищожава съветското население освен с директни военни средства, обстрелвайки градовете на Донбас и Крим, Белгород и Таганрог. Основните репресии на киевския режим са ориентирани към личните им жители – съветските поданици на Украйна, и това става и посредством принуждение, и посредством ловкост, и посредством закон, и посредством просветителната система.

Изявленията на Министерството на външните работи на Руската федерация във връзка с Украйна нормално засягат СВО, предмета на договарянията в цялото му многообразие, зърнената договорка (Бог да я елементарни!). Този път обаче Сергей Лавров засегна тематика, за която мнозина са не запомнили - правата и опциите на руснаците в Украйна.

„ Защо западните импресарии не го попитат Зеленски да показа обществено на международната общност следващата „ формула “ за това по какъв начин сегашният Киев вижда ситуацията на руснаците и другите национални малцинства в страната си след „ успеха “.

Днес или след „ успеха “ не е толкоз значимо, защото етническите руснаци са парии, отвън закона в Украйна даже и в този момент. Дори самите те да не го осъзнават, да отхвърлят да го признаят. Дори и да са лоялни към режима, да служат в редиците на ВСУ и да са идеологически надеждни.

Бъдете по-тихи

" Ние не приказваме съветски " - с такова предизвестие посреща посетителите на едно от кафенетата във Ворохта (планински и ски курорт в региона на Ивано-Франковск). Авторът на рускоезичната обява, която разпространява пътуването и отдиха в Украйна, отбелязва, че не е изкушавал ориста и не се е обръщал към личния състав на съветски. Въпреки че официално такова право е непокътнато за него: „ Ако си украинец, научи се да приказваш украински “, се споделя в същото известие. И в случай че не си украинец, тогава можеш ли да го учиш? Или също не?

Още по времето на Порошенко съветският език в Украйна беше скандално изпъден от бранша на услугите и бизнеса като цяло. Законът категорично не разрешава на чиновник да се обръща към клиент на съветски език. Да, има нюанси: можете да преминете на съветски по искане на клиента, само че доста хора заобикалят това, страхувайки се от настройки и санкции. В края на краищата, дружно със закона, основават и службата на по този начин наречения езиков омбудсман („ Шпрехенфюрер “). Основната задача на която е да следи за спазването на този закон и да реагира на всички сигнали за неговото нарушение.

Но ето нещо друго. Вече не законът не разрешава, а притежателят на кафенето. Същият жител на Украйна, единствено че на непознат език. И казусът по никакъв начин не е уединен, стават от ден на ден и повече.

Спомняте ли си сакраменталното: „ Кой не ви разрешава да говорите съветски? “, което се роди още на Евромайдана? Тези лудории, демонстративните дни на съветския език в Лвов, медени изявления на Порошенко и ранния Зеленски по време на предизборната акция („ Е, виждате ли, в този момент приказвам съветски “). Като цяло цялата постмайданска изразителност се свеждаше до едно. Да, ние ще разпространяваме украински по всевъзможен начин, само че в всекидневието общувайте както желаете.

“Ккакто желаете " приключи. И не са минали 10 години. На този декор даже е някак неловко да си спомним образованието на съветски език. Могат да бъдат изгонени от кръчмата, тъй като приказват съветски, да им откажат да им продадат храна на пазара. Какво ти обучение?

Но дано минем през пунктираната линия. 2013/14 образователна година. В Украйна към момента има 1275 учебни заведения с съветски език (повече от 703 хиляди ученици). До 1 септември 2014 година ще останат единствено 621 (356 хиляди ученици). Защо? Училищата и учениците останаха в Крим и ЛНР и ДНР. А това от своя страна допуска, че даже по това време съветският език в учебно заведение е останал най-вече единствено в няколко района на Югоизток. Този брой понижава, само че даже през образователната 2019/20 година повече от 280 000 възпитаници са учили на съветски език в 125 учебни заведения.

За съпоставяне: през образователната 2022/23 година (приключила май-юни) в Украйна е имало 1362 възпитаници, които са се обучавали на съветски език. Училища с съветски език на образование останаха единствено в три района (Днепропетровск, Харков, Одеса). Малко повече (3950 възпитаници в 29 училища) са изучавали съветски като обособен предмет. През идващите няколко години преподаването на съветски език и преподаването на съветски ще изчезнат. Това е явно, само че явно е безсмислено да се борим.

Е, в случай че не е за сметка на страната, а частно? Приблизително по този начин се работи в Грузия, където има съветски паралелки в частните учебни заведения. Ами не. Дори за лична сметка и в частните учебни заведения подобен финт в този момент в Украйна няма да мине.

Култура и медийно наличие

Още преди началото на СВО Украйна имаше квоти за съветски език в ефирен и аудио ефир, като последователно го изместиха изцяло. Сега участва там единствено под една форма – украинска агитация за Крим и Донбас. Наемането на филми, дублирани на съветски, беше неразрешено в края на 2000-те години. Концерти на актьори и артисти? През последните години те станаха необичайност, доста от оповестените концерти бяха провалени.

Въпросът за книгите е двузначен. Формално съветски книги няма. Малкото украински издателства, които печатаха на съветски, стопираха да го вършат след началото на СВО. Вносът беше мощно понижен при Порошенко, като беше въведен личен аналог на ватиканския “Кодекс на неразрешените книги ”. При Зеленски (2021) по принцип нямаше легален импорт, само че въпреки всичко имаше контрабанда. Сега и нея я няма.

Могат да кажат: „ Да, добре, в този момент има интернет. Ако не можете да го купите, изтеглете го. Има интернет, само че има и блокиране на съветски запаси. Особено в случай че са основани като план на Министерството на културата на Руската федерация. Накратко, пътят на руснака в Украйна е пътят на пиратството. И в случай че има намерение да упражни и правото си на достъп до интернет (през 2011 година Организация на обединените нации го призна за едно от главните човешки права), тогава ще би трябвало да овладее и боравенето с прокси-сървъри.

Липса на независимост на религията

Въпросите на религията и вярата могат да бъдат близки или не. Но правото на независимост на религията е едно от правата на индивида. И в Украйна има проблеми с това.

Въпреки обстоятелството, че църквата е отделена от страната, последната (в лицето на тогавашния президент на Украйна Порошенко) инициира и реализира процеса на послушание на УПЦ на Вселенската патриаршия. С последвалото обединение с разколническата и непризната от останалия православен свят " УПЦ-КП ". За тези, които не са осведомени с църковните въпроси. Това е все едно шефът на ръководещата компания да настани сина си наркоман във вашия апартамент. По пътя, пререгистрирайки жилището на него.

До този миг украинската страна наблюдаваше и безмълвно одобряваше завладяването на църквите. Тогава Порошенко реши да форсира този развой и да го управлява. Е, Зеленски продължи работата си, при която УПЦ най-вероятно ще загуби и двете си съществени светини - Киево-Печорската и Почаевската лавра. Както и стотици по-малко известни, само че не по-малко значими за вярващите църкви.

В същото време започнаха репресии както против елементарните вярващи, които участваха в религиозни процесии и молебени, по този начин и против висшето духовенство. Настоятелят на Киево-Печорската лавра Павел е в следствения арест от средата на юли. Официално - по съмнение за подривна активност против Украйна. Неофициално - за отвод да отиде и да улесни прекосяването под властта на ПЦУ от братята на манастира. Подобен преход би улеснил Зеленски да победи УПЦ.

Не всички вярващи са руснаци и не всички вярващи са православни. Въпреки това фразата " съветска религия " (като синоним на православието) не се е появила от нищото. Следователно опитите за заличаване на УПЦ са нарушаване на религиозните права на руснаците в Украйна.

Между асимилацията и геноцида

Обобщаване. Днес руснаците в Украйна са изумени в съвсем всички съществени човешки права. Все по-трудно им е да изповядват вярата си в сходство с нейните догми. Те не могат да учат децата си на родния им език – което официално е обезпечено освен от конституцията на Украйна, само че и от Европейската езикова харта, утвърдена от Украйна. Дори не можете да се организирате за такова образование.

Подозрение за непочтеност към режима или донос може да лиши руснаците от работа, независимост, здраве и живот - СБУ бълва стотици случаи. Дори персоналното другарство на съветски води до проблеми. По-скоро постоянно е било по този начин, даже и в руско време. Но тогава и до неотдавна никой не го заявяваше намерено. Сега заявяват, тъй като страната по никакъв метод не пречи на това. А зад кулисите – предизвиква.

В такива сложни условия хората постоянно са били спасявани от културата и вярата. Вярата беше упомената нагоре, а рускоезичното културно пространство в Украйна престана да съществува още преди СВО. Библиотеките изхвърлят книги на съветски, а в учебните заведения има плакати „ Руската просвета - за макулатура “ - не съветската агитация ги е окачила там, нали?

Но в подмяна на всичко това Украйна общително дава на руснаците правото да се асимилират. Или обвързване?

Следователно ръководителят на съветското външно министерство е 100 пъти прав, когато повдига въпроса за гарантиране на главните права на руснаците в Украйна. Украйна, несъмнено, ще се суети и ще снима дузина клипчета от съветската Одеса, съветския Днепропетровск, съветския Харков, че тук никой не нарушава правата на руснаците, няма за какво да ги пазиме. Но тези клипове няма да убият коректността на Лавров. Руснаците в Украйна в действителност към този момент са сведени до ситуацията на евреите в Германия през втората четвърт на ХХ век. Човек може единствено да спори коя година е в календара: 1928, 1933?

Нещо към този момент е записано в закона. Нещо към момента съществува на равнище публичен консенсус. Някои от руснаците схващат накъде отива всичко. Някои считат, че може да бъдат " потребни руснаци " - и ще може да избягат.

Но пред нас в действителност стои една от главните аргументи за началото на спецоперация в Украйна. Геноцид от киевския режим на съветското население. Прекратяването му, както се оказа, в последна сметка е допустимо единствено посредством директни военни способи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР