Украйна удари база на частната военна компания "Вагнер", която Русия

...
Украйна удари база на частната военна компания "Вагнер", която Русия
Коментари Харесай

Как е локализирана базата и убит ли е Пригожин? Какво знаем за удара срещу щаб на Вагнер в Украйна

Украйна удари база на частната военна компания "Вагнер ", която Русия употребява във войната. Заради фотография от мястото с човек, който наподобява на доближения до Путин олигарх Евгений Пригожин, се появиха догатки, че той може да е погубен. Спекулация ли е това? Свободна Европа събра обстоятелствата.

Украинските сили разпространиха в неделя информацията, че са поразили щаб на частната военна компания "Вагнер " в окупирания от Русия град Попасна в Луганска област.

Наемниците на близкия до Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин нямат публична връзка с съветската войска, само че съществуват редица данни, че Москва ги употребява във военни спорове зад граница, в това число в Украйна.

Новината за изумената в неделя база на "Вагнер " провокира радостни реакции в Киев. Украинският народен представител Олексий Гончаренко написа във Facebook: "Няма към този момент щаб на "Вагнер " в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжени сили на Украйна! "

Смята се, че за офанзивата е била употребена реактивна система за залпов огън HIMARS , каквито Съединени американски щати доставиха на Украйна. Засега няма доказана информация за жертви, само че на фрагменти от мястото се виждат опустошения и ранени.
Как са открити
Веднага след удара украинските медии оповестиха, че евентуално базата на "Вагнер " е била локализирана от Киев посредством обява на съветски публицист. Става въпрос за съветския боен сътрудник Сергей Среда , прочут с пропагандните си материали в интерес на Кремъл.

Наскоро той разгласява фотоси, разгласява фотоси от мястото дружно с хипотетични бойци от "Вагнер ". На една от тях, която към този момент е изтрита от профила му в Телеграм, се вижда адресът - улица "Мироновская " 12 .
Убит ли е Пригожин
Друга фотография породи подозрения, че е допустимо Евгений Пригожин , считан за основател и спонсор на "Вагнер ", също да е погубен. В поддръжка на тези подозрения се появи и кадър, на който Среда се ръкува с мъж, наподобяващ на олигарха.

Официално удостоверение за гибелта на Пригожин обаче няма от нито една страна или разузнаване. Знае се единствено че той към този момент е бил в региона най-малко един път.

През април се появи на фотография с Виталий Милонов - народен представител от партията на Путин "Единна Русия ". Тогава и двамата бяха в камуфлажни униформи на фона на постройката на учебно заведение № 2 в окупирания Първомайск , Луганска област.

Въпреки че няма безапелационни доказателства, че в този момент Пригожин е бил в ударената база на "Вагнер ", още по-малко, че е мъртъв, украинският публицист Андрий Цаплиенко написа, че "няколко съветски военни пропагандисти " не са съумели да открият контакт с Пригожин след удара против базата на "Вагнер ".

Други самостоятелни публицисти обаче припомниха, че съветският олигарх има усет към мистификациите и приканиха за сериозно отношение към сходна информация. През 2021 година Радио Свобода разгласява визити на "двойника " на Пригожин в Литва.
Някои подозрения
"Като си спомня какъв брой доста Пригожин обича да троли, какъв брой пари е подготвен да похарчи и какви старания да постави, имам някои подозрения какво в действителност се е случило ", разяснява създателят на проверяващия план Conflict Intelligence Team Руслан Левиев .

Той изрази мнение, че "дори и най-глупавите проруски военни репортери знаят за възбраната за снимане на военни уреди, с цел да не бъдат открити по координати ".

"А тук те театралничат непосредствено покрай щаба и даже с някой сходен на Пригожин... ", сподели Левиев. Като допустимо пояснение за сходни дейности той изрази евентуалната цел на вагнеровците "да примамят HIMARS " и да отвърнат на удара.

Арик Толер от проверяващия уебсайт "Белингкат " също разяснява, че историята с публикуването на фотографията въз основата наподобява "твърде комфортна и явна ". Той означи още, че даже Пригожин да е бил на фотографията, в което се съмнява, е малко евентуално той да е останал в Попасна през всичките няколко дни преди артилерийския удар.

Журналистът от Радио Свобода Марк Крутов обаче изрази друго съмнение: "Да, това би било доста "по пригожински ", само че аз имам вяра в човешката нелепост. Освен това, в случай че това е небивалица, тогава за какво Среда изтри обявата си в Телеграм след удара? "
"Вагнер " вербува пандизчии
Групата "Вагнер " е свързвана с редица военни закононарушения . Нейни наемници бяха ситуирани в Крим и региона на Донбас в Украйна още през 2014 година, когато подкрепяните от Кремъл сепаратисти изтласкаха украинските войски от региона.

Сега някои украински изявления свързват "Вагнер " с на 29 юли, при който бяха убити десетки украински военнопленници от завода "Азовстал ". Русия отхвърли да е обвързвана с офанзивата и упрекна украинските сили, че са обстреляли пандиза, който се намира на към 20 км от Донецк.

Последната информация е, че "Вагнер " вербува пандизчии за войната против Украйна. Твърди се, че към този момент има над 1000 такива.

Руският портал "Медиазона " заяви при започване на август, че "човек, който наподобява на Пригожин ", е провел "набирателна обиколка " в колонии за наказани някогашни чиновници на силите за сигурност. Той е предложил на пандизчиите да отидат на война в Украйна като част от "Вагнер ", в подмяна на опрощение, изтриване на престъпното досие, паспорт и пари - 100 000 рубли на месец и 5 милиона на фамилията при положение на смърт).

В годините обратно елементи на "Вагнер " са изпращани и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република .

Кремъл не признава да употребява услугите на частната военна компания, само че западното разузнаване свързва групата с Пригожин - именуван Готвача на Путин, защото неговият кетъринг бизнес от години се грижи за президента, обкръжението му и висшата част от армията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР