Украйна удължи действието на закона за особения статут на Донбас

...
Украйна удължи действието на закона за особения статут на Донбас
Коментари Харесай

Украйна удължи действието на закона за особения статут на Донбас

Украйна удължи действието на закона за особения статут на Донбас до края на 2020 година Това е било в съгласие по време на договарянията в " Нормандския формат " на 9 декември, заяви Газета.ру.

Законът е признат още през 2014 година, само че до в този момент не е променян. Той допуска, в частност, осъществяване на избори в Донбас и особена държавна поддържка от страна на Киев.

Върховната рада на Украйна продължи до 2020 година закона за " Особения статут на обособени региони на Донецка и Луганска област ". Това решение поддържаха 320 депутати на украинския парламент, а с цел да бъде признато трябваха най-малко 226 национални избраници. Документът би трябвало да бъде подписан от президента. Поправките влизат в действие от деня на издание в формалната преса.

В навечерието на договарянията стана известно, че водачът на парламентарната секта " Слуга на народа " Давид Арахамия и неговият заместител Александър Корниенко са записали в електронната система на украинския парламент - Радата, законопроект с ремонти в закона за особения статут на Донбас.

Фактът, че законът ще бъде продължен с една година на брифинг след срещата в " нормандския формат ", която се организира на 9 декември в Париж, съобщи президентът на Украйна Владимир Зеленски. Той посочи, че документът ще работи като краткотраен.

" Това е техническа движимост, в този момент ни е леко да продължим този закон и по-късно да внесем " формулата на Щайнмайер ", виждайки избрани стъпки от страна на опълченците, ние се приближаваме към деескалация, съобщи президентът на Украйна.

По думите му Украйна не би трябвало да съгласува този законопроект с трите страни на контактната група, " където могат след това да ни (на Киев - разяснение от " Газета.Ru " ) извият ръцете ".

При това, както написа в официалното съобщение след срещата на върха, Украйна е съгласна на непрекъснат необикновен статут за Донбас.

Този въпрос бе разискван на 9 декември на срещата на върха на " норманската четворка " - Украйна, Русия, Франция и Германия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР