Украйна трябва да премине към американско ядрено гориво вместо руско.

...
Украйна трябва да премине към американско ядрено гориво вместо руско.
Коментари Харесай

В Украйна заговориха за преминаване към американско ядрено гориво

Украйна би трябвало да премине към американско нуклеарно гориво вместо съветско. Това разгласи изпълняващият длъжността министър на украинското енергийно министерство Юрий Витренко по време на разискването на националната икономическа тактика до 2030 година, оповестява съветската организация " Новости ", представена от News.bg.

През 2014 година Украйна се контракти с американската компания " Уестингхаус " за доставка на нуклеарно гориво от Съединени американски щати за някои блокове на АЕЦ до 2020 година През януари 2019 година украинският министър на енергетиката означи, че делът на енергийните запаси на " Уестингхаус ", употребявани от украинските атомни електроцентрали, е 46%, само че след 2021 година той ще надвиши каузи на импортираното гориво от Русия. Според американската компания нейното гориво се употребява в едно или друго съответствие в шест нуклеарни реактора в Украйна.

" Новости " отбелязва, че специалисти неведнъж са предупреждавали, че решението на Киев да употребява гориво от " Уестингхаус " в своите атомни електроцентрали представлявало сериозна опасност за сигурността на атомните електроцентрали, издигнати по руски почин. Според съветското външно министерство имало подозрения, че украинските АЕЦ ще могат да работят на американско гориво без произшествия. Руските управляващи също по този начин подчертаха, че промяната на доставчика застрашавала здравето на жителите на Украйна и народите на Европа, а договорката показвала неприемлива експедитивност и занемаряване на съображенията за нуклеарна сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР