Украйна ще се нуждае от повече от 1 милион снаряда,

...
Украйна ще се нуждае от повече от 1 милион снаряда,
Коментари Харесай

Тревър Тейлър: 1 млн. снаряда няма да са достатъчни, за да надделее Украйна

Украйна ще се нуждае от повече от 1 милион снаряда, с цел да надделее. Европейците имат нужния индустриален потенциал, само че разликите в схващанията за украинския спор и финансовите усложнения пречат на координацията посред им. Това заяви в изявление за предаването " Събота 150 " на БНР професор Тревър Тейлър, който завежда програмата за отбранителната промишленост към английския Кралски институт за проучвания в региона на защитата и сигурността RUSI. 

- Изминаха 13 месеца, откогато Русия атакува Украйна. Единайсет, откогато в обява на уеб страницата " Euractiv " предишния април Вие, проф. Тейлър, и Ваши сътрудници написахте, че е време европейците да стартират да влагат дружно в общ военнопромишлен комплекс, с цел да отговорят както на краткосрочните, по този начин и на дълготрайните провокации за своята сигурност. Дали с решението на военните министри от тази седмица Европа най-накрая пристъпва в тази посока?

" Би било преждевременно да мислим, че на този стадий европейците към този момент работят в добра съгласуваност в региона на въоръжаването. Твърде доста са разликите сред обособените страни в реакциите им към войната Украйна. И, несъмнено, има голям брой разнообразни ползи, които би трябвало да бъдат нагодени, с цел да се стигне до подпомагане сред европейците. Тенденцията от последните десетилетия е към по-тясно съдействие, само че тя е прекомерно мудна и на моменти запъва.

Проблемът в тази ситуация, най-малко за някои от европейските страни, е доколко да усилят въоръжаването си, от една страна. От друга страна, има два метода това да бъде реализирано. Можеш да купиш оръжие и бойна техника от чужбина, където най-очевидният снабдител са Съединените щати. Някои страни вършат тъкмо това. Другият вид е да се заемеш с производството на това, което ти е належащо, или самичък, или в партньорство с други страни. Това, несъмнено, лишава повече време. Доста страни са изправени пред тази алтернатива. Някои избират и двата разновидността. Германците, да вземем за пример, купуват Ф-35, само че в това време си сътрудничат с Франция и Испания за проектирането и производството на нов изтребител. "

" Нужно бе време всеки да осмисли протичащото се. В огромната си част оръжието, боеприпасите и бойната техника, доставени до момента на Украйна, пристигнаха от наличните ресурси - не от поръчки за промишлеността. И, защото спорът се проточи, стигнахме досега, в който тези европейци, които желаят да оказват помощ на Украйна, би трябвало да поръчат нужното от производителя.  Не всички европейски страни обаче са подготвени или биха могли с лекост да поемат подобен ангажимент, тъй като доста от тях са финансово затруднени. Въпросът е комплициран за решение, тъй като имаме 27 страни, всяка от които с държавно управление, което би трябвало да ръководи стопанската система си успешно, в случай че желае да бъде избрано отново. "

- Да се върнем на решението на Евросъюза от тази седмица. От украинска позиция, смятате ли, че формулата да се разчита извънредно на европейски оръжейници е най-удачна? Не могат ли да се ускорят доставките посредством поръчки до такива всеобщи производители на муниции като Южна Корея да вземем за пример?

" Щом ме питате за Южна Корея, дано кажа, че Сеул предлага необятен избор военни артикули на добра цена и ефикасни, без да бъдат от най-висша технология. Много от европейските артикули са ненапълно по-ефективни, само че и малко по-скъпи - изключително танковете. Полша се ангажира с военни доставки от Корея, тъй като корейците демонстрират, че могат да доставят поръчаното относително бързо. "

- За доставянето на 155-милиметрови снаряди на Украйна се заделят общо 2 милиарда евро. Дали тази сума ще е задоволителна, с цел да убеди оръжейния бизнес да разшири индустриалния си потенциал?

" Оръжейните компании би трябвало да съобразят размерите си с желанията на своите клиенти. Отбранителният бранш не е като останалите, тъй като в спокойно време продукцията не би трябвало да бъде толкоз огромна. Със сигурност това се отнася за производството на муниции, тъй като в спокойно време не се изразходват доста от тях - това, което се изразходва, е при военните учения. Във военно време, несъмнено, има голям скок в търсенето.

При това състояние, по какъв начин да определим индустриалния потенциал, който ни е нужен? Дали да осъразмерим промишлеността по този начин, че да се оправи при неочакван скок на търсенето? Това би било скъпо и би означавало доста служащи да стоят без работа. Всички страни са изправени пред този избор - каква част от запасите си да запазят и какъв индустриален потенциал да развият. За някои типове муниции въпросът не е толкоз комплициран, тъй като производството е в по-голяма степен автоматизирано. По-лесно и по-евтино е, ако поръчките пресъхнат, да се поддържат машини, които не работят, в сравнение с да се държат служащи без работа.Това, от което отбранителната промишленост се нуждае, е уверение, че държавните управления няма да се откажат от огромните поръчки, които дават в този момент, незабавно щом спорът в Украйна бъде организиран. Ако се стигне до подобен миг ще се окаже, че фирмите са вложили огромни суми, само че са останали без клиенти. "

- Мислите ли, че обещанието за 1 милион снаряда в границите на година е реалистично? Може ли Киев да се надява, че европейците ще го изпълнят?

" За мен този ангажимент не е неблагоразумен. 12 европейски страни могат да създават артилерийски снаряди. Трябва да се реши въпросът какъв потенциал има всяка от тях и доколко е подготвена да го впрегне в поддръжка на Украйна или на личните си въоръжени сили. Но обещанието единствено по себе си не ми се коства изключително. "  

- Как, в случай че бъдат доставени, тези 1 милион снаряда " ще трансформират играта " в Украйна, както се изрази външният министър Дмитро Кулеба?

" Преценката тук е сложна. От развоя на спора през последните месеци е много мъчно да си представим по какъв начин Украйна ще изтласка руснаците от всичките си територии. Крим явно е най-чувствителната и най-трудната за решение част от тази задача. Последните месеци демонстрират, че се изискват големи старания за прекомерно дребни придобивки, малко като през Първата международна война. Така че въпросът е, ако никоя от двете армии не може да надделее, тогава каква политическа промяна (дали на режима или на отношението му към конфликта) може да се случи, с цел да накара двете държавни управления да реализират някакъв тип съглашение. Не мисля, че 1 милион снаряда ще създадат допустимо Украйна да надделее над Русия, само че явно ще оказват помощ на украинците да дадат отпор на нови съветски офанзиви и да нанесат още загуби на злополучната съветска войска. "

Можем ли да обобщим по този начин: проектът за вложение на 2 милиарда евро, а може би и още 3,5 милиарда,в снаряди дава прекомерно малко и прекомерно късно на Украйна?

" Не бих споделил, че е прекомерно малко. Вероятно няма да е задоволително за изтласкване на руснаците от украинските земи - за това ще трябват в действителност големи количества муниции и техника. Твърдя го, без да съм боен специалист - разправям се основно с промишления аспект на казуса. На европейците им лиши време, с цел да съгласуват политиката си. И първият проблем, с който се сблъскаха, бе личната им уязвимост. Поради тази уязвимост, която бе изложена на показ (от конфликта), можеха да предложат на Украйна прекомерно малко от личните си неголеми ресурси. В Германия се стигна съвсем до скандал, когато държавното управление реши да достави на Киев бойни машини на пехотата " Мардер ", само че се оказа, че на процедура няма муниции за тях.И, несъмнено, разногласието за танковете. Мисля, че в Германия се двоумят доколко да оказват помощ на украинците да настъпват дейно, вместо единствено да се отбраняват дейно. Европейският отговор (на събитията в Украйна) несъмнено не е впечатляващ, само че и опциите на Европа по начало не бяха впечатляващи. "

Инфо: БНР

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР