Украйна ще преустанови участието си в работата на Парламентарната асамблея

...
Украйна ще преустанови участието си в работата на Парламентарната асамблея
Коментари Харесай

Украйна излиза от ПАСЕ в знак на протест срещу връщането на руската делегация

Украйна ще прекрати присъединяване си в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), заяви през днешния ден ръководителят на украинската делегация, представен от Франс прес.

Това се прави в символ на митинг против решението да се позволи на съветската делегация още веднъж да взе участие в работата на асамблеята, излиза наяве от обява във " Facebook " на Володимир Ариев.

" Решението на украинската делегация е да спре за взе участие в работата на ПАСЕ, с изключение на по въпросите, свързани с преустановяването на правата на съветската делегация ", написа Ариев.

Делегацията ще изиска също по този начин въпросът да бъде прегледан незабавно от украинския парламент, а президентът и министърът на външните работи " да формулират ясна позиция " за бъдещото присъединяване на Киев в структурите на Съвета на Европа, добави Ариев, представен от Българска телеграфна агенция.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази отчаяние от " решението на ПАСЕ да утвърди без ограничавания пълномощията на делегацията на Руската федерация ", съобщи ТАСС. " Миналата седмица персонално разисках този въпрос с президента на Франция и с федералния канцлер на Германия. Опитах се да убедя господин Макрон и госпожа Меркел, че връщането на съветската делегация в ПАСЕ е допустимо единствено откакто Русия извърши кардиналните условия на асамблеята. Жалко, че нашите европейски сътрудници не ни послушаха и постъпиха другояче ", съобщи той във " Facebook ".

След девет часа яростни диспути и гласоподаване на редица ремонти, парламентаристите от страните членки на Съвета на Европа взеха решение да дадат на Русия опция да взе участие още веднъж в работата на ПАСЕ.

ПАСЕ е един от органите на Съвета на Европа, в който заседават парламентаристи от 47-те страни членки. Асамблеята не взима законово обвързващи решения, само че насочва рекомендации и изисква държавните управления да съблюдават човешките права и демокрацията.

За да бъде глобена анексията на Крим през 2014 година, съветската делегация в ПАСЕ бе лишена от правото на гласоподаване. В отговор Москва бойкотира ПАСЕ и през 2017 година спря да изплаща годишната си вноска в Съвета на Европа. Освен това Русия изиска гаранции, че повече няма да бъде глобена и заплаши, че ще напусне организацията, което би било казус и би лишило съветските жители от достъп до Европейския съд за човешките права. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР