Украйна ще предложи компенсации при евентуални щети за товарни кораби,

...
Украйна ще предложи компенсации при евентуални щети за товарни кораби,
Коментари Харесай

Украйна ще застрахова товарните кораби, влизащи в пристанищата ѝ

Украйна ще предложи обезщетения при възможни вреди за товарни кораби, които влизат в нейните пристанища. Това съобщи вицепремиерът Александър Кубраков, представен от " Ройтерс ".

Мярката идва на фона на опитите на Киев да усили износа, който е жизненоважен за неговата наранена от война стопанска система.

Украйна е главен производител и експортьор на селскостопански артикули, метали и химически артикули. Черноморските ѝ пристанища обаче бяха блокирани след нахлуването на съветските сили преди година и сега в чужбина могат да бъдат изнасяни единствено хранителни товари.

Кубраков заяви в Туитър, че украинският парламент е одобрил закон за основаване на осигурителен фонд в размер на 500 милиона $.

" Работим за обновяване на доставките и разширение на продуктовата гама. Каня страните от цивилизования свят и заинтригувания бизнес да ни сътрудничат ", написа той в обществената мрежа.

По-рано тази седмица Украйна заяви, че ще изиска от Турция и Организация на обединените нации да стартират договаряния за удължаване с най-малко още една година на черноморската сделка за експорт зърно, като бъдат включени и пристанищата на град Николаев.

Черноморската самодейност за зърно, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година, разреши експорт на зърно от три украински пристанища. Споразумението беше удължено през ноември и ще изтече на 18 март, в случай че не бъде контрактувано ново удължение.

Украйна неведнъж е упреквала Русия, че бави инспекциите на кораби, превозващи украински селскостопански артикули, което води до по-малко доставки и загуби за търговците.

Русия пък отхвърля тези обвинявания и твърди, че извършва всичките си отговорности по договорката за експорт на зърно.

Украйна е водещ международен производител и експортьор на зърно. Към 20 февруари износът от страната обаче е намалял с 28,7% до 30,3 милиона тона през сезон 2022/23 заради от по-слабата годишна продукция и логистичните усложнения, породени от съветската инвазия.

Украйна изнася към 3 милиона тона селскостопански артикули месечно според зърнената договорка. Васков обаче твърди, че Украйна е съумяла да изнася 6 милиона тона месечно от пристанищата в Одеска област и би могла да го усили до 8 милиона тона, в случай че в съглашението бъде включен и Николаев.

Въпреки спада на зърнената годишна продукция през 2022 година до към 54 милиона тона от рекордните 86 милиона през 2021 година, минимум 30 милиона тона зърно към момента са в силози и подлежат на експорт, съгласно министерството на земеделието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР