Украйна ще получи опасните касетъчни бомби в нов пакет от

...
Украйна ще получи опасните касетъчни бомби в нов пакет от
Коментари Харесай

Байдън защити много трудното си решение да изпрати касетъчни бомби за Украйна

Украйна ще получи рисковите касетъчни бомби в нов пакет от военна помощ от Съединени американски щати. Решението на американския президент Джо Байдън обаче беще наказано от правозащитни групи, а един от сътрудниците му от Демократическата партия го дефинира като " ужасна неточност ".

Касетъчните муниции са неразрешени от повече от 120 страни, защото се считат за изключително рискови.Те са проектирани по този начин, че да се взривяват при рухване върху земята и нанасят големи вреди, само че не постоянно се задействат и в случай че не се взривят заплашват цивилното население десетилетия след края на спора.

Байдън обаче отбрани " доста сложното си решение ", като съобщи, че му е лишило " известно време, с цел да се убеди да го направи ", само че е работил, тъй като " украинците изчерпват боеприпасите си ".

От своя страна, украинският президент Володимир Зеленски приветства " навременния " ход, до момента в който Кремъл упрекна Вашингтон в " цинизъм ".

В изявление за CNN в петък Байдън съобщи, че е разговарял със съдружниците си за решението, което идва седмица преди срещата на върха на НАТО в Литва.

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан призна, че " касетъчните бомби основават риск за цивилното население "

" Ето за какво отложихме вземането на решението за допустимо най-дълго време ", изясни той.

Съливан съобщи, че Украйна е с изчерпани артилерийски ресурси и се нуждае от нови доставки, до момента в който Съединени американски щати усилят вътрешното произвеждане. " Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един миг от този конфликтен интервал ", сподели той.

Боеприпасите провокират разногласия поради техния % на крах, което значи, че неексплодирали дребни бомби могат да останат на земята с години и по-късно да се взривят безсистемно.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява проблема, само че съобщи, че военният алианс няма позиция по отношение на касетъчните муниции и решенията би трябвало да се взимато от обособените съдружници.

Организациите за отбрана на правата на индивида обаче остро разкритикуваха решението на Байдън, като означиха, че по данни на организацията Cluster Munition Monitor през 2021 година минимум 149 цивилни са били убити или ранени от това оръжие по света.

Повечето съдружници на Съединени американски щати - в това число Англия, Германия и Франция - подписаха Конвенцията на Организация на обединените нации за касетъчните муниции през 2008 година Съединените щати, Русия и Украйна обаче в никакъв случай не са подписвали контракта, като заемат тезата, че има условия, при които потреблението на този тип оръжие е належащо.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР