Украйна се занимава с ядрен шантаж и обстрелва АЕЦ Запорожие,

...
Украйна се занимава с ядрен шантаж и обстрелва АЕЦ Запорожие,
Коментари Харесай

Русия: Киев иска да направи бомба от АЕЦ „Запорожие“

Украйна се занимава с " нуклеарен шантаж " и обстрелва АЕЦ " Запорожие ", с цел да трансформира оборудването в " мръсна нуклеарна бомба ". Това съобщи в петък представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, разяснявайки думите на президента на Украйна Владимир Зеленски за " предпазен нуклеарен удар ", пред държавната телевизия „ Първи канал “.
„ Колко сме говорили за това, че тези обстрели се правят съзнателно, че това е същинско нуклеарно изнудване “, сподели тя, като акцентира, че обстрелът на атомната електроцентрала може да се квалифицира като терористичен акт.
Според Захарова въоръжените сили на Украйна се стремят да основат опасност за нуклеарното оборудване и „ просто да го употребяват като мръсна нуклеарна бомба “.
Думите й пристигнаха ден откакто президентът на Украйна Влодимир Зеленски съобщи, че Северноатлантическият алианс би трябвало да нанесе " превантивни удари " против Русия, вместо да чака съветски нуклеарни удари.
„ (НАТО трябва) да изключи опцията Русия да употребява нуклеарни оръжия... Превантивни удари, с цел да знаят какво ще им се случи, в случай че ги употребяват. А не противоположното - да чакате съветските нуклеарни удари, с цел да можете по-късно да кажете: „ О, значи вие по този начин, добре тогава, пазете се от нас “, съобщи Зеленски по време на видеообръщение към конференция на Института Лоуи в Австралия. 
Изявлението на украинският държавен глава бе коментирано по-рано и от съветският външен министър Сергей Лавров, който по време на съвещание на генералния съвет на ръководещата партия „ Единна Русия “ съобщи, че Киев преднамерено основава риск от потребление на оръжия за всеобщо поразяване.
Според Лавров, апелът на Зеленски към Запада да нанесе предпазен нуклеарен удар против Русия значи, че той „ всъщност показа на целия свят още едно доказателство за заканите, които идват от режима в Киев и за неутрализирането на които беше стартирана специфична военна интервенция ”.
Руският външен министър добави, че опитите на " секретари " на украинския президент да настояват, че думите му имат друго значение са " нелепи ", откакто още през януари Зеленски приказва за желанието на Украйна да има нуклеарно оръжие.
Същевременно ръководителят на администрацията на град Енергодар, край АЕЦ „ Запорожие “ Александър Волга сподели в ефира на телевизионния канал " Россия 24 ", че експертите от Международната организация за атомна сила (МААЕ), които се чака да дойдат до ден на територията на оборудването, ще оказват помощ за стартирането на енергоблоковете на атомната електроцентрала, които бяха изключени поради рисковата обстановка, основана от украинските ракетни и артилерийски обстрели.
Според Волга на територията на централата има непрекъснато двама представители на интернационалната организация.
„ МААЕ усилва броя на членовете на своята задача. Предвид обстоятелството, че стартира рутинна работа по стартирането в употреба на енергоблоковете, мисля, че те ще оказват помощ като част от активността си за стартирането на станцията “, изясни Рогов.
Изявлението идва, откакто в четвъртък шефът на МААЕ Рафаел Гроси бе в Киев, с цел да договаря с украинските управляващи за основаването на зона на сигурност към централата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР