Украйна се нуждае от 7 млрд. долара на месец, за

...
Украйна се нуждае от 7 млрд. долара на месец, за
Коментари Харесай

Украйна се нуждае от 7 млрд. долара месечно, Сателитни снимки показват масов гроб край Мариупол

Украйна се нуждае от 7 милиарда $ на месец, с цел да компенсира икономическите си загуби от войната. Това разгласи украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение пред Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Зеленски сподели, че ще трябват и " стотици милиарди долари ", с цел да бъде възобновено всичко по-късно. Той още веднъж прикани международната общност незабавно да изключи Русия от интернационалните финансови институции. 

На въпрос дали МВФ ще може да обезпечи незабавното финансиране, от което Украйна се нуждае, ръководещият шеф на организацията Кристалина Георгиева сподели пред BBC: " Намерихме го за първия и втория месец. Вярваме, че с течение на времето тази сума ще намалее, защото украинската стопанска система в елементи от страната, които не са под окупация, се повишава ".

Според Георгиева, с цел да се оправи с финансовия недостиг в идващите месеци, Украйна би трябвало да получава безплатни средства, а не заеми, с цел да не бъде претрупана с задължения.

По-рано Световната банка оцени физическите вреди по инфраструктурата на страната в размер от 60 милиарда $. Според президента на Световната банка Дейвид Малпас тази сума ще продължи да нараства, до момента в който продължава войната. 

Междувременно Русия е отхвърлила предложение за помирение по време на Великденските празници. Това потвърди президента Зеленски в свое видеообръщение откакто през вчерашния ден стана ясно, че военните дейности в страната няма да пресечен за християнския празник.

" За страдание Русия отхвърли предлагането за подписване на великденско помирение. Това доста добре демонстрира по какъв начин водачите на тази страна в действителност се отнасят към християнската религия, към един от най-радостните и значими празници. Но ние продължаваме да се надяваме. Надежда за мир. Надежда, че животът ще победи гибелта ", сподели той в свое послание

На бойното поле сериозна остава обстановката в Мариупол, където Москва твърди, че градът към този момент е високомерен от руснаците. Според американския президент Джо Байдън още " към момента няма доказателства, че Мариупол е изцяло паднал ".

Американска сателитна компания разгласи, че е идентифицирала място покрай град Мариупол, за което счита, че представлява масов гроб. Сателитни фотоси от региона демонстрират траншея с дължина над 300 метра, която е изкопана сред 23 и 29 март. Тя се състои от четири поредно изкопани ями, в които може да са заровени към 200 души, написа BBC.

 

⚡️Satellite imagery shows 985-foot-long mass grave in village near Mariupol.

A trench that appears to be a place of mass burial was dug out between March 23 and March 29, according to satellite imagery found by RFE/RL.

Photo: RFE/RL
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent)
В четвъртък президентът на Съединени американски щати разгласи, че страната ще отпусне нова военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. $. От своя страна, Русия разгласи лист със глобени американци. В него влизат американският вицепрезидент Камала Харис, изпълнителният шеф на " Мета " Марк Зукърбърг и представителите на Пентагона и Държавния департамент на Съединени американски щати. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР