Украйна се надява да привлече до 40 милиарда долара финансиране

...
Украйна се надява да привлече до 40 милиарда долара финансиране
Коментари Харесай

Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Украйна се надява да притегли до 40 милиарда $ финансиране за първата част от “Зеления проект Маршал ” за възобновяване на стопанската система си. Това е декларирал пред Ройтерс Ростислав Шурма, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, преди началото на двудневната среща на върха, която стартира през днешния ден в Лондон и на която взаимни домакини са Украйна и Англия.

По време на срещата политици и финансисти ще обсъдят проблемите с краткосрочното финансиране на Украйна, както и ще прегледат дълготрайните старания за възобновяване на страната.

 

Световната банка пресмята, че възобновяване на Украйна ще коства 411 милиарда $ – три пъти повече от брутния й вътрешен артикул. След нашествието на Русия през февруари 2022 година задгранични съдружници са обезпечили 59 милиарда $ за финансови потребности на Украйна.

Посочвайки сумата от 40 милиарда $ като подобаваща за началната фаза на икономическата реорганизация, Шурма е обяснил, че в началото фокусът ще бъде ориентиран към украинската железодобивна индустрия, разяснява Банкер.

 

Секторът е съдействал с към 10 % към Брутният вътрешен продукт на Украйна през 2021 година, осигурявал е една трета от приходите от експорт и е дал работа на към 600 000 души. Той също по този начин генерира 15 % от въглеродните излъчвания в страната.

 

Според Шурма има опция да се построи украинска промишленост, захранвана от възобновима сила. “Нашата визия е да изградим зелена стоманодобивна промишленост в Украйна с потенциал 50 милиона тона ”, прибавя той.

 

За да подкрепи набирането на 20-40 милиарда $ в началото финансиране, Украйна се надява на  коалиция от заинтригувани страни от промишлеността, обществения и частния бранш.

 

Подготвителната работа евентуално ще отнеме към година и половина, макар че “действителното строителство ще стартира едвам след края на войната ”, споделя Шурма.

Очаква се английският министър председател Риши Сунак да призове световните вложители и английския бизнес да засилят поддръжката си за Украйна, заяви кабинетът му през уикенда.

 

По думите на Шурма средствата за възобновяване на Украйна ще бъдат композиция от финансиране от организации за експортно кредитиране в други страни, концесионно финансиране, ръководено посредством Украинския фонд за развиване и американската финансова корпорация “БлекРок ” (Blackrock), личен капитал на фирмите, преходно финансиране от Европейски Съюз и заеми от частния бранш. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР