Украйна се надява, че австралийското правителство ще отговори конструктивно на

...
Украйна се надява, че австралийското правителство ще отговори конструктивно на
Коментари Харесай

Украйна иска да строи космодрум в Австралия

Украйна се надява, че австралийското държавно управление ще отговори градивно на предлагането ѝ да построи космодрум в западната част на континента.
Това съобщи посланикът на Украйна в Австралия Николай Кулинич пред в. " Уест Острейлиън ", представен от ТАСС.

Държавната галактическа организация на Украйна направи сходно предложение през 2016 година, само че, по думите му, то към този момент остава без отговор. През септември м.г. държавното управление на Австралия оповести проектите си за учредяване на национална галактическа организация и Киев се надява, че това ще способства за реализиране на самодейността му, обвързвана с изграждане на космодрум в щата Западна Австралия.

" Предложението е напълно реалистично. Украйна може да стартира още на следващия ден да изстрелва ракети, в случай че разполага с нужната за задачата площадка. Австралия има подобаващата територия, а ние - специалисти и опит ", увери посланикът.

По преценки на украински експерти, за основаване на космодрум ще би трябвало да се вземе под аренда сектор с повърхност до 7000 кв.км. Строителството на космодрума може да продължи 5 години.

Към днешна дата Украйна разполага с няколко ракети, способни да изстрелват товари в космоса.

Циклон-4М е най-новата украинска ракета, която по проект би трябвало да направи първия си полет през 2020 година. Предвидената цена на едно изстрелване би трябвало да е 60 милиона $, а ракетата би трябвало да може да извежда 5000 кг товар на ниска околоземна орбита или 910 кг на геостационарна орбита.

Зенит-3SL е най-успешната украинска ракета към този миг, като е осъществила 36 изстрелвания, от които е имало 4 несполучливи. Ракетата е планувана за изстрелване от морски платформи, от където идва и окончанието ѝ SL. На геостационарна орбита тя може да изведе товар от 6100 кг. Проблем за ракетата обаче е, че тя не е напълно украинска, като в изработката ѝ взе участие и съветската корпорация " РКК Енергия ".

Всъщност проблем за Украинската галактическа стратегия е, че в огромна степен тя е била обвързана с Русия, като доста от украинските ракети са с съветски мотори или са правили изстрелвания за Русия.

Украйна се пробва да избави галактическата си промишленост след разрива със Съединени американски щати и за в този момент съумява. Така да вземем за пример първата степен на американската ракета Antares се създава в Украйна, по украински дизайн.

Към днешна дата Украйна създава ново семейство ракети, наречени " Маяк ". Най-тежката от тях - " Маяк-Х5 " ще би трябвало да може да изстрелва 30 000 кг товар на геостационарна орбита. Проектът обаче може и да е в застой, тъй като не се оповестява по кое време може да е първото изстрелване.

Другата ракета, разработвана от Украйна е военна. Това е " Грім ", която има обхват от 500 километра и която припомня по параметри на съветската " Искандер ". Този план се развива интензивно, като се допуска, че парите за него идват от Саудитска Арабия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР