Украйна се изтегли от Авдеевка - ключов източен град, обсаден

...
Украйна се изтегли от Авдеевка - ключов източен град, обсаден
Коментари Харесай

Украйна се изтегли от Авдеевка. Зеленски се оплака от липсата на оръжия

Украйна се изтегли от Авдеевка - основен източен град, обсаден от съветските сили в продължение на месеци. Решението е било взето, с цел да се спасят животите на бойците, сподели президентът Володимир Зеленски. Почти цялото население на Авдиевка от повече от 30 000 души е напуснало, а самият град е съвсем изцяло опустошен.

Падането му бележи най-голямата победа на Русия от месеци. Зеленски се оплака от неналичието на оръжия: „ Поддържането на Украйна в неестествен недостиг на оръжия, изключително в недостиг на артилерия и благоприятни условия за далечни дистанции, разрешава на Путин да се приспособява към актуалната активност на войната “, уточни той на форума в Мюнхен.

Зеленски прикани западните страни да оказват помощ на Украйна да победи „ чудовището “ – както той назова президента Владимир Путин.

Руският водач ще направи идващите няколко години „ пагубни “ за доста повече страни като Украйна, в случай че западният свят не му се опълчи, сподели той.

„ Не питайте Украйна по кое време ще свърши войната. Запитайте се за какво Путин към момента е в положение да я продължи? “, попита Зеленски.

Говорителят на Съвета по национална сигурност на Съединени американски щати адмирал Джон Кърби по-рано предизвести, че украинските сили са на привършване на артилерийски муниции, а Русия изпраща „ вълна след вълна наборни сили да нападат украински позиции “.

„ И защото Конгресът към момента не е приел спомагателния законопроект, ние не успяхме да предоставим на Украйна артилерийските снаряди, от които те обезверено се нуждаят, с цел да осуетят тези съветски офанзиви. “

По-рано тази седмица Сенатът на Съединени американски щати утвърди пакет помощ на стойност 95 милиарда $ - в това число 60 милиарда $ за Украйна - след месеци на политически разногласия. Днес обаче Камарата на представителите отсрочи разглеждането на помощта.

Коментарът на Русия не закъсня. В Telegram канала си представителят на съветското външно министерство Мария Захарова написа: „ Украинските войски се отдръпнаха от Авдеевка, тъй като режимът на президента Владимир Зеленски знае по какъв начин да води война единствено за пари и единствено против цивилни “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР