Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС,

...
Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС,
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна ще увеличи износа на електричество за Европа

Украйна се готви да усили износа на ток за Европейски Съюз, с цел да помогне на Европа да "устои на енергийния напън " на Русия.

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

"Постепенно ще създадем Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, с помощта на нашето вътрешно произвеждане на електричество ", сподели той в ежедневното си видеообръщение.

"Въпреки войната, ние осигурихме за рекордно малко време интеграцията сред украинската и европейската мрежа ", добави президентът.

Неговото изказване беше направено ден, откакто страните членки на Европейски Съюз реализираха съглашение да понижат потреблението на газ и да оказват помощ по този метод на Германия след фрапантното понижаване на съветските доставки на синьо гориво.

Киев и европейците упрекват Москва, че употребява газа като икономическо и политическо оръжие.

Преди съветското настъпление Украйна покриваше 50 % от енергийните си потребности с атомна сила, означи ДПА. Страната също по този начин внасяше ток от Беларус и Русия.

Руските войски наскоро превзеха най-голямата атомна централа на Украйна в Енергодар, водноелектрическа централа на р. Днепър и минимум два теца, работещи на въглища.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР