Украйна съобщи за първи успехи в контраофанзивата си срещу руските

...
Украйна съобщи за първи успехи в контраофанзивата си срещу руските
Коментари Харесай

Украйна съобщи за първи успехи в контраофанзивата си

Украйна заяви за първи триумфи в контраофанзивата си против съветските сили, почнала преди седмица. Според информацията, освободени са три села в югоизточната част на страната. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е почнало следствие на Международния углавен съд за разрушение на стената на язовир " Каховка ", провокирало голямо наводняване.

Кадри в обществените мрежи демонстрираха украински бойци, които честват в селищата Благодатное и Нескучное в Донецка област. Заместник-министърът на защитата на Киев заяви, че е било завладяно и близкото село Макаровка.

Засега няма формален коментар от съветската страна. От няколко дни съветската войска твърди, че отблъсква украинските офанзиви в района. В събота президентът Володимир Зеленски удостовери, че контранастъплението е почнало.

В същото време Украйна твърди, че Русия е взривила различен язовир в региона на Запорожие след разрушаването на основния язовир " Нова Каховка " в понеделник, което аргументи големи наводнения.

Валерий Шершен, представител на украинската войска, сподели, че силите на Москва са избрали да взривят втори язовир покрай село Новодаровка, което е " довело до наводнения на двата бряга на река Мокри Яла ". По думите му, Русия съзнателно взривява язовири в района, с цел да спре настъплението на Украйна към окупираните региони. Москва отхвърли да е взривила язовир " Нова Каховка " и упрекна за това Киев.

Междувременно във вечерното си послание украинският президент съобщи, че е почнало е следствието на Международния углавен съд по случая:

" Особено значимо е интернационалните правни специалисти сами да се уверят в последствията от съветския терористичен акт, както и да чуят с ушите си неспиращия съветски гнет. А той продължава с най-циничния и най-жестокия обстрел по наводнените територии и по зоните за евакуация ".

До момента украинските сили са съумели да изтеглят към 4000 поданици от засегнатите зони - в това число елементи от източния бряг на река Днепър, който е окупиран от Русия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР