Украйна съобщи, че е успяла да върне в страната още

...
Украйна съобщи, че е успяла да върне в страната още
Коментари Харесай

Украйна съобщи, че си е върнала над 30 деца, насилствено депортирани в Русия

Украйна заяви, че е съумяла да върне в страната още над 30 деца, принудително депортирани в Русия, предава БНР.

На фона на продължаващите сражения в Донбас хиляди подписи събра петиция до украинския президент за демобилизация след 18 месеца работа.

Главният уредник на връщането на украински деца в родината им Микола Кулеба описа, че това е петата сходна задача и че съветските управляващи са поставяли съществени спънки, а доста деца са живели в ужасни условия:

Всички деца, които успяхме да върнем описаха, че никой в Русия не се е опитвал да откри родителите им. Някои са местени от лагер в лагер пет пъти за пет месеца.

Украйна твърди, че 19 500 деца са нелегално изведени от страната след съветското навлизане на 24 февруари предходната година.

Международният углавен съд ускори натиска върху Русия, когато на 17 март издаде заповеди за арест на съветския прокурист за правата на децата Мария Лвова-Белова и съветския президент Владимир Путин, обвинявайки ги в похищение на деца от Украйна.

На неофициална среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в сряда Лвова-Белова съобщи, че децата са били отведени в Русия за тяхна сигурност.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че е влезнал в контакт с съветски чиновник, обвинен във военни закононарушения, защото работи за връщането на украински деца, които са били депортирани в Русия.

В Източна Украйна не престават яростните боеве към Бахмут и Авдеевка, както и в региона на Мариинка и Лиман.

Отговор чака петиция с 25 000 подписа до президента Володимир Зеленски с искане за демобилизация след 18 месеца работа в армията. Инициаторите акцентират, че след повече от година на фронта доста от бойците желаят изясненост по отношение на периодите за демобилизация.

Зеленски акцентира, че страната му чака териториалната ѝ целокупност да бъде зачитана в цялостните си граници и в този смисъл Крим е цел без конкуренция.

Външният министър Дмитро Кулеба позволи, че в идващия пакет наказания против Русия, които се чака да обиден компанията Росатом, може да има изключения.

България към този момент изрази запаси във връзка рестриктивните мерки против Росатом

Украйна разгласи също, че ще възобнови износа на електрическа енергия за Европа след шестмесечно спиране поради съветските ракетни офанзиви против енергийната й инфраструктура.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР