Украйна рязко е намалила износа си на селскостопански стоки за

...
Украйна рязко е намалила износа си на селскостопански стоки за
Коментари Харесай

Износът на храни от Украйна за Азия и Африка намалява

Украйна внезапно е понижила износа си на селскостопански артикули за азиатски и африкански страни през 2023 година заради блокираните морски пристанища в Черно море , което обичайно е главният маршрут за експорт. Това оповестиха от украинската асоциация на селскостопанския бизнес през днешния ден.

По-голямата част от украинския поземлен, металургичен и химически експорт напуща страната от черноморските пристанища , които бяха отчасти или изцяло блокирани след началото на войната в Украйна. Украйна обичайно доставя своето зърно в Африка, Азия и Близкия изток.

Украинската асоциация на селскостопанския бизнес заяви във фейсбук, че делът на селскостопанския експорт за Африка е намалял до 7% през януари-октомври 2023 година от 14% през същия интервал на 2021 година Износът за Азия е намалял до 12%, по отношение на 19% , до момента в който доставките за Югоизточна Азия са паднали до 4% от 13% , като " главната причина за тези промени е блокадата на украинските морски пристанища от съветски войски ".
 Украйна иззе самодейността в Черно море, твърди Зеленски
Украйна иззе самодейността в Черно море, твърди Зеленски

С дронове украинските сили принудили съветския военноморски флот да се отдръпна

" Развитието на различни направления, които бяха вероятни единствено през територията на Европейския съюз, докара до промени. Украинските фермери бяха принудени да търсят купувачи на продукцията си в Европа ", съобщи асоциацията. Оттам отбелязат, че делът на селскостопанския експорт за Европа е повишен до 59% през първите 10 месеца на 2023 година от 32% през предвоенната 2021 г .

Асоциацията заяви, че делът на зърното в износа от началото на 2023 година е 39%, по отношение на 45% през 2021 година Делът на растителното масло в износа остава неизменен на 26%.

Украинската асоциация на селскостопанския бизнес сподели още, че Украйна е нараснала износа на маслодайни семена, захар, млечни артикули, месо и някои други артикули през 2023 година
 Украйна е изнесла 4 милиона тона жито през новия черноморски кулоар
Украйна е изнесла 4 милиона тона жито през новия черноморски кулоар

Страната чака добра годишна продукция макар военните действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР