Украйна провежда предварително изслушване по първото дело срещу руски войник,

...
Украйна провежда предварително изслушване по първото дело срещу руски войник,
Коментари Харесай

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

Украйна организира авансово чуване по първото дело против съветски боец, упрекнат в обезчестяване на украинска жена по време на инвазията - един от десетките сходни случаи, оповестява " Ройтерс ".

Заподозреният - 32-годишният Михаил Романов, който не е в украинския арест и ще бъде съден задочно, е упрекнат в убийството от упор на граждански в село Богдановка, североизточно от Киев, на 9 март и по-късно в многократно обезчестяване на 33-годишната брачна половинка на мъжа.

Деянието е било осъществено от Романов и още един боец. След като двамата в началото си тръгнали, след това се върнали още два пъти, с цел да изнасилят още веднъж дамата. Самоличността на втория боец не е открита.

Не стана ясно незабавно какъв тип процесуално посланичество ще има Романов на делото, което ще се организира при закрити врата.

Прокурор, работещ по случаи на полово принуждение, съобщи, че се проверяват до 50 сходни закононарушения, но броят на случаите на полово принуждение от съветски бойци от 24 февруари насам евентуално е доста по-голям.

Длъжностни лица и лекари обясниха, че много от оживелите се страхуват или не желаят да се явят пред полицията и прокуратурата със своите случаи, опасявайки се от репресии от страна на Русия и заклеймяване от украинските си съседи.

Главният прокурор на страната Ирина Венедиктова уточни, че доста от обвинените са в Русия, само че някои от тях са били хванати и са военнопленници в Украйна.

Украински съд вече осъди съветски боец на пожизнен затвор за убийството на невъоръжен граждански, а други двама заловени съветски военни получиха по 11,5 години затвор.

Очакват се още доста сходни правосъдни каузи както в Украйна, по този начин и в Русия, която отхвърля нейни цели да са цивилни или да е правила военни закононарушения.

Украйна упрекна Русия в осъществяване на военни закононарушения изключително в предградията на Киев, където след изтеглянето на съветските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също смятат убийствата на тези цивилни за военни закононарушения и вече стартира тяхното следствие. За тях обаче могат да бъдат упрекнати съответни причинители и се смята, че ще бъде много мъчно и доста малко вероятно самият съветски президент Владимир Путин да бъде притеглен като обвинен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР