Украйна призова в четвъртък Западът най-накрая да й изпрати тежки

...
Украйна призова в четвъртък Западът най-накрая да й изпрати тежки
Коментари Харесай

Ройтерс: САЩ и Германия са пред сблъсък заради танковете за Украйна

Украйна прикани в четвъртък Западът най-сетне да й изпрати тежки танкове, до момента в който началниците на защитата на Съединените щати и Германия бяха пред сблъсък по темета за оръжията, които съгласно Киев могат да решат изхода на войната, съобщи Ройтерс.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще бъде в Германия в четвъртък и ще се срещне с новия министър на защитата, ден преди те да бъдат домакини на среща на десетки съдружници, с цел да обещаят оръжия за Украйна, уточни организацията.

Тази среща, в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, беше посочена като късмет за даване на оръжие за смяна на хода на войната през 2023 година

На първо място в дневния ред са тежките танкове, за които Киев споделя, че би трябвало да отблъсне ново съветско нахлуване и да стартира контраатака, с цел да си върне окупираната територия.

„ Нямаме време, светът няма това време “, написа Андрий Ермак, началник на администрацията на украинския президент, в приложението за известия Телеграм в четвъртък.

„ Въпросът за танковете за Украйна би трябвало да бъде затворен допустимо най-скоро “, сподели той. „ Ние плащаме за бавността с живота на нашия украински народ. Не би трябвало да бъде по този начин ".

Украинският президент Володимир Зеленски насочи сходна молба посредством видеовръзка към водачите, събрани на Световния стопански конгрес в Давос в сряда, призовавайки ги да доставят страната му, преди Русия да извърши идващите си наземни ракетни и бронирани офанзиви.

„ Доставките на западни танкове би трябвало да изпреварят ново навлизане на съветски танкове “, сподели Зеленски.

Но с цел да може Западът да изпрати танкове, Вашингтон ще би трябвало да позволи опълчването с Берлин, който до момента се въздържаше да позволи на страните да изпратят своите танкове " Леопард 2 " (Leopard 2), " работен кон " на военните в цяла Европа.

Вашингтон и доста западни съдружници споделят, че " леопардите " - които Германия произвеждаше с хиляди по време на Студената война и изнасяше за своите съдружници - са единствената подобаваща алтернатива, налична в задоволително огромни количества.

Източник от немското държавно управление сподели, че Берлин ще отдръпна възраженията си, в случай че Вашингтон изпрати свои лични танкове " Ейбрамс " (Abrams). Но американски чиновници споделят, че Ейбрамс е несъответствуващ за Украйна, тъй като работи с турбинни мотори, които употребяват прекалено много гориво с цел да може претоварената логистична система на Киев да ги поддържа на фронта.

Полша и Финландия към този момент споделиха, че ще изпратят " леопарди ", в случай че Германия анулира ветото си, а други страни показаха, че също са подготвени да го създадат. Англия усили натиска, като наруши табуто върху тежките танкове предходната седмица, предлагайки рота от своите " Чалънджър - 2 "  (Challenger 2), макар че доста по-малко от тях са в наличност спрямо " Леопард 2 ".

Колин Кал, висш политически консултант в Пентагона, сподели в сряда, че танковете " Ейбрамс " евентуално няма да бъдат включени в идващия пакет от военна помощ на Вашингтон от 2 милиарда $, който ще включва и колесни бронирани машини (Stryker).

„ Просто не мисля, че към този момент сме стигнали до такава степен “, сподели Кал. " Танкът " Ейбрамс "  е доста комплицирано съоръжение. Скъпо е. Трудно е да се обучаваш на него. Има реактивен мотор. "

Германия смени своя министър на защитата тази седмица и споделя, че решението за танковете е първата точка от дневния ред на новия министър Борис Писториус, който би трябвало да се срещне с Остин.

Украйна, която разчита най-вече на разновидности на танкове Т-72 от руско време, споделя, че новите танкове ще дадат на нейните войски мобилна огнева мощност, с цел да прогонят съветските войски в решителни борби.

Западните танкове имат по-ефективна ризница и по-добри оръдия от тези от руската ера. Стотици от тях бяха унищожени от двете страни по време на 11-те месеца на война в Украйна.

Боевете са съсредоточени в южната и източната част на Украйна, откакто първичното нахлуване на Русия от север, ориентирано към завладяването на Киев, беше осуетено през първите месеци на „ специфичната военна интервенция “ на Русия.

След огромните украински триумфи през втората половина на 2022 година фронтовите линии значително бяха замразени през последните два месеца, като нито една от страните не реализира огромен напредък въпреки големите жертви в интензивната окопна война.

„ Ситуацията на фронтовата линия остава тежка “, сподели Зеленски във видео послание в сряда. „ Виждаме последователно увеличение на броя на бомбардировките и опитите за осъществяване на настъпателни дейности от страна на нашествениците.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР