Украйна призова ООН и Турция да притиснат Русия незабавно да

...
Украйна призова ООН и Турция да притиснат Русия незабавно да
Коментари Харесай

Украйна зове ООН да притисне Русия за зърнената сделка

Украйна прикани Организация на обединените нации и Турция да притиснат Русия неотложно да спре да попречва украинския експорт на зърно, чрез който се доставят милиони хора, и да не употребява храната като оръжие, оповестява " Ройтерс ".

След съвсем шестмесечна обсада поради съветската инвазия, в края на юли три украински черноморски пристанища бяха отворени съгласно споразумение сред Москва и Киев, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция.

Украйна обаче неведнъж е упреквала Русия, че бави инспекциите на корабите, пренасящи украински селскостопански артикули, което води до по-малко доставки и загуби за търговците.

На собствен ред Русия отхвърля обвиняванията и твърди, че извършва всичките си отговорности по договорката за експорт на зърно.

В взаимно изказване двама високопоставени украински чиновници декларират, че " Украйна е надълбоко загрижена от разрушителните дейности на Русия ", които водят до закъснение на работата на зърнения кулоар и от  " възпрепятстването на Черноморската зърнена самодейност като цяло ".

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба и вицепремиерът Александър Кубраков показват, че Русия съзнателно бави инспекциите, изисква нерегламентирана документи и търси неоснователни аргументи, с цел да спре инспекциите.

" Тази разрушителна съветска политика доведе до редовно понижаване на товарооборота в границите на самодейността за зърно ", предизвестяват министрите и акцентират, че през последните три месеца светът е получил 10 милиона тона украински храни по-малко.

Украинските управляващи означават, че в това време Русия е нараснала неконтролирания размер на трафика през своите пристанища в Азовско и Черно море.

" Проверки на тези кораби в Босфора не се организират. Всичко това дава опция на Русия да употребява своите търговски кораби за приемане на военни артикули, за да продължи войната против Украйна ", акцентират министрите.

Тази седмица Русия съобщи, че би било " несвоевременно " черноморската договорка за зърно да се удължава, в случай че глобите върху съветския селскостопански експорт не бъдат отстранени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР