Украйна работи върху план за повторно движение на доставките на зърно

...
Украйна преговаря с някои от най-големите застрахователни компании в света
Коментари Харесай

Украйна преговаря с някои от най-големите застрахователни компании в света за покриване на кораби, пътуващи до и от нейните пристанища в Черно море - решаваща стъпка към пълното възобновяване на жизненоважния износ на зърно по целия свят.

Работата по застрахователен механизъм следва оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно миналия месец, което застрашава безопасното преминаване на кораби, превозващи зърно до и от украинските пристанища.

Провалът на сделката - с посредничеството на Турция и ООН преди година - вече доведе до повишаване на цените на храните в световен мащаб и може да накара милиони в бедните страни да гладуват.

За да продължи доставките на зърно, правителството на Украйна ще сподели потенциалните загуби със застрахователите, което трябва да направи покритието за пътуване през рискови украински води по-достъпно за търговските корабни компании.

„В момента работим активно с международната застрахователна общност“, каза Александър Хрибан, съветник на министъра на икономиката на Украйна, пред държавната информационна агенция на страната Укринформ.

Lloyd’s of London, най-старият застрахователен пазар в света, и фирмата за професионални услуги Marsh McLennan – която притежава най-големия застрахователен брокер в света Marsh и консултантската компания Oliver Wyman – са сред компаниите, участващи в преговорите, каза Хрибан.

Работник в камион с чували зеленчуци на пазар на едро в Ахмедабад, Индия, в сряда, 19 юли 2023 г. Dhiraj Signh/Bloomberg чрез Getty Images. Работник в камион с чували със зеленчуци на пазар на едро в Ахмедабад, Индия, в сряда, 19 юли 2023 г. Dhiraj Signh/Bloomberg чрез Getty Images. Dhiraj Signh/Bloomberg/Getty Images

Програмата може да бъде финализирана в рамките на няколко седмици, според Маркъс Бейкър от Marsh, и ще замени предишното споразумение, което застрахова пратки като част от Black Sea Grain Initiative, но беше спряно, когато Русия се оттегли от сделката. В резултат на това рискът някой кораб да стане жертва на войната се увеличи.

„Застраховането е огромен фактор за повторното движение на зърното и помага за решаването на някои от предизвикателствата пред продоволствената сигурност по света“, каза Бейкър, глобален ръководител на морското и карго застраховане в Marsh, пред CNN.

Криспин Елисън, партньор в Oliver Wyman, добави: „Това има потенциала да позволи да бъде изнесен същият обем зърно, както в рамките на Black Sea Grain Initiative.“

Марш Макленън съветва Киев относно застраховането на военен риск от няколко месеца, тъй като Украйна търси огромни инвестиции за възстановяване на разкъсаната от войната икономика.

Оттеглянето на Русия от сделката за зърно имаше смразяващ ефект върху търговското корабоплаване около трите черноморски пристанища на Украйна, тъй като Кремъл предупреди, че корабите, напускащи тези пристанища, може да бъдат атакувани.

Русия вече отприщи вълна от атаки срещу доставките на зърно в ключови украински градове, включително Одеса. И по-рано този месец руски военен кораб стреля предупредително и се качи на борда на товарен кораб в Черно море, за който твърди, че се е насочил към Украйна.

Миналата седмица контейнеровозният кораб Joseph Schulte, плаващ под флага на Хонконг, стана първият плавателен съд, тръгнал от някое от черноморските пристанища на Украйна след пропадането на сделката за зърно на 17 юли. С повече от 2000 контейнера на борда, включително хранителни продукти, корабът пътува от Одеса през Черно море преди да пристигне в Турция без инциденти.

„Тръгваме с „първия“, написа тогава президентът на Украйна Володимир Зеленски в социалната медийна платформа Telegram. „Подготвяме следващите стъпки.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР