Украйна потвърди, че стои зад нападението, но отхвърли твърденията, че

...
Украйна потвърди, че стои зад нападението, но отхвърли твърденията, че
Коментари Харесай

Затварят хуманитарния коридор през Черно море заради с подводни дронове по Севастопол?

Украйна удостовери, че стои зад нападението, само че отхвърли изказванията, че съзнателно е заплашила зърнената договорка

Властите в Украйна потвърдиха, че Киев стои зад офанзивата от подводни дронове в залива на Севастопол, само че отхвърлиха изказванията на Москва, че тези дейности съзнателно са заплашили филантропичния зърнен кулоар, оповестява Нова телевизия.

По-рано Русия упрекна Украйна, че е нарушила контрактуваните условия от зърнената договорка. Киев обаче беше безапелационен, че „ страната се придържа строго към интернационалните си отговорности ” и не би заплашила действието на коридора.

Вчера съветският външен министър Сергей Лавров сподели, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, че Москва не вижда " на практика никакви резултати " от пакта с Организация на обединените нации, който имаше за цел да подкрепи съветския експорт на зърно и торове. Той упрекна западните страни, че са основали невъзможност.

Русия алармира, че в случай че не бъде изпълнен лист с претенции за унищожаване на пречките пред този експорт, тя няма да се съгласи на удължение на периода на обвързваното с това съглашение след 18 май, което разрешава безвреден експорт на зърно от черноморските пристанища на Украйна.

На конференция в Организация на обединените нации в Ню Йорк Лавров  похвали работата на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и ръководителя на Службата за помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс в устрема им " да се реализира съглашение със страните, които оповестиха нелегитимни наказания против Руската федерация ".

" Но резултат на процедура няма ", сподели Лавров. 

През юли предходната година Русия подписа тригодишно съглашение, в което Организация на обединените нации се съгласи да помогне да се опита да отстрани всички спънки пред съветския  износ на зърно и торове. Въпреки че този експорт не е обект на западните наказания, наложени след нашествието в Украйна през февруари 2022 година, Москва споделя, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките са спънка за доставките.

Едно от настояванията на Русия е Руската земеделска банка (Росселхозбанк) да се върне в банковата система Суифт (SWIFT). Лавров съобщи, че няма проекти това да се случи и като опция Гутериш е предложил американските банки да оказват помощ на Руската селскостопанска банка с транзакциите.

Руският външен министър съобщи, че една банка " общително се съгласи да финансира една интервенция ", само че това не е дълготрайно решение.

" Ако желаете всякога ние и генералният секретар на  ООН да тичаме напред-назад, да молим дадена финансова конструкция на Съединени американски щати, те да бъдат великодушни, тогава разбирате, че това не може да работи и няма да работи ", сподели той.

Нова телевизия оповестява, че съветските офанзиви по основния Бахмут не престават. След повече от 10 месеца опити от страна на Москва да превземе града, водачът на частната военна компания „ Вагнер ” разяснява, че рухването на Бахмут няма да промени „ по никакъв метод ” бъдещите им проекти за Донецка област.

Междувременно телеграм каналът на съветското издание „ Русской Весны “ заяви, че е отсечен последният път на доставяне на бойците от Въоръжените сили на Украйна в Бахмут.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР